Зашморг затягували втрьох. Вбивцям 28-річного таксиста Віталія Коваля присудили довічне

Зашморг затягували втрьох. Вбивцям 28-річного таксиста Віталія Коваля присудили довічне
Засуджені слухають свій вирок у Вінницькому апеляційному. Вони можуть оскаржити рішення 5 червня у Верховному суді
  • Душили в машині, але металевий трос поламався. Таксист вирвався і тікав. Наздогнали, знов кинули в «Ауді» і повезли в ліс, щоб добити. Другий зашморг зробили з мотузки, яку затягували у шість рук...
  • Так убивали 28-річного таксиста з «Форсажу» Віталія Коваля три рецидивісти, які тільки зараз отримали справедливий вирок — довічне позбавлення волі.
  • Майже п’ять років знадобилося, щоб злодії отримали максимальне покарання за злочин, що у жовтні 2015-го підняв на ноги разом з правоохоронцями усіх вінницьких таксистів.  

Трьох рецидивістів, які спочатку займалися крадіжками з автомашин, а потім пішли і на вбивство, притягували до відповідальності майже п’ять років. Їм виносили вироки про декілька років тюрми, але днями апеляційний суд переглянув рішення і змінив покарання на максимальне з можливих —позбавлення волі.

Пожиттєве тюремне ув’язнення присудили злочинцям, що в жовтні 2015-го вбили 28-річного таксиста зі служби «Форсаж» Віталія Коваля. Тоді водії усіх служб таксі міста шукали свого колегу разом з міліцією — прочісували поля і лісопосадки в надії знайти його живим.

Тим часом Віталія чекала вдома вагітна другою дитиною дружина. Не дочекалася. Сьогодні без батька зростають вже двоє дітей. Старшій дитині загиблого таксиста вісім років, а меншій, народженій після трагедії, — чотири рочки.

Відео дня

Скарга на м'який вирок 

В судовому розгляді справи вбивства Віталія Коваля в якості потерпілих брали участь його батьки. Саме за їх апеляційною скаргою, як повідомила прес-служба апеляційного суду, відбувся перегляд вироку. Рішення, яке одразу після проголошення набрало законної сили, винесли 5 червня. В ньому сказано, що суд першої інстанції не повністю врахував тяжкість і суспільну небезпечність злочинів та спосіб їх скоєння.

«Колегія суддів вирішила: троє засуджених мають відбувати суворіше покарання, — читаємо на сайті вінницького апеляційного. — Призначаючи покарання, місцевий суд не врахував, що обвинувачені діяли як організована група, за змовою скоїли 16 злочинів, з яких чотири — умисні особливо тяжкі…».

Рішення про довічне позбавленні волі винесли судді Спринчук, Бурденюк, Медяний

У першій інстанції присудили організатору і керівнику злочинної групи 15 років позбавлення волі з конфіскацією, двом іншим — дали 14 і 13 років тюрми. Вінницький апеляційний суд скасував вирок лише в частині призначеного покарання та присудив чоловікам довічне позбавлення волі. Решту рішення — не змінив.

— Двоє жителів Вінницького району й один — Іллінецького, які раніше відбували покарання в місцях позбавлення волі, з липня по жовтень 2015-го року викрадали з автомобілів акумулятори, магнітоли й колеса. Потім їм захотілося заволодіти чужою машиною. Домовилися навіть із працівником СТО, що той купить у них крадену іномарку. Жертвою обрали таксиста на «Ауді». Замовили йому поїздку з Вінниці до Мізяківських Хуторів Вінницького району, — коротко переповідає історію, досліджену в суді, речниця Вінницького апеляційного Надія Чорна-Гаража. — Дорогою один зі злочинців накинув водієві на шию металевий трос і почав його душити, але зашморг обірвався. Таксист намагався втекти. Пасажири його наздогнали й побили, вивезли до лісу, зв’язали руки ременем й задушили мотузкою. Зашморг на шиї затягували усі троє. Потім таксиста пограбували: заволоділи майном на 20 з лишком тисяч гривень. Іномарку ж продали через кілька годин за 20 тисяч, хоча, за висновками експертів, її вартість — більше 100 тисяч гривень. Така «ціна» життя 28-річного чоловіка...

 

Спочатку знайшли машину

Про злочин, жертвою якого став Віталій Коваль, редакція 20minut.ua писала в 2015-му. Розповідала, що вночі 5 жовтня таксист взяв останнє замовлення, о 3.40, на Київську, виконав його, а потім перестав виходити на зв'язок.

— О десятій ранку до мене прибігла його вагітна дружина і стала плакати, — розповідала тоді заступниця директора служби таксі «Форсаж» Віра Гребінна. — Ми думали, що він виїхав за місто і повернеться. Стали набирати — телефон був відключений. І жінка від нас одразу пішла в міліцію.

У соціальних мережах розійшлося повідомлення про пошуки Віталія і його білої «Ауді-100». Інформації, за яку можна було вхопитися, колеги і родичі не мали, тож пішли до екстрасенсів. Один з них сказав, що таксист поїхав у напрямку Калинівки, то ж шукати варто там. І таксисти різних служб шикувалися ланцюгом, через метр людина, і так прочісували місцевість. Щодня на пошуки виїжджали півсотні машин. В кожній — три-чотири людини. Пошуки тривали п’ять діб.

А машину правоохоронці знайшли через добу. Після того, як двоюрідний брат Віталія побачив її в Іллінцях. Через покупця знайшли продавця, так встановили особу одного юнака, а далі — ще двох, які стали підозрюваними у вбивстві з корисливих мотивів. 

Тоді арештованим було 26, 24 та 21 рік. На перших допитах вони казали: лише забрали у таксиста іномарку, а його самого залишили в лісі. Не казали правди.

— Вони то казали, що викинули його з машини, то, що прив’язали до дерева і залишили в лісі, — розказували в 2015-му таксисти. — Водили нас разом з військовими, яких підняли на допомогу, по різних місцях й не признавалися, що убили. На другий чи третій день вони зізналися і показали місце. А ми, коли шукали самі, недалеко звідти були...

Фото з сайту Вінницького апеляційного суду

«Дайте нам його на 10 хвилин»

Тіло Віталія убивці кинули в лісі поблизу Сальника й прикидали гіллям. Криміналісти одразу сказали, що причина смерті — механічна асфіксія. Поховали убитого 12 жовтня. Тіло везли з Тяжилова, де він жив, в Панасівку Калинівського району, звідки родом його батьки. 

У процесії їхали, крім машин з «Форсажу», таксисти з «555-888», «Вимпела» і не тільки. Були на похованні ті чоловіки, що знали загиблого, ще кілька днів тому шукати його по лісах і потім бачили понівечене тіло колеги під бадиллям. 

А ще таксисти — переймали міліцейські машини, якими возили по черзі арештантів на слідчий експеримент в ліс біля Сальника. Одну автівку з підозрюваним їм вдалося зупинити. 

— Дайте його нам на 10 хвилин, — просили таксисти. — Ми не хочемо розправи. Тільки зняти на відео, щоб показати усім, хто це зробив.

Звісно, міліція не випустила затриманого з машини. Тож таксисти знімали його через вікно. Відео їхньої розмови досі є на каналі «Дорожнього контролю» в Ютубі. Обережно, містить нецензурну лексику:




Читайте також:

«Хтось продав душу дияволу». Вирок водію Infiniti, що скоїв смертельну ДТП, не оскаржили

Активісти «риють». Акції проти нового начальника поліції відклали на тиждень-два

Димові шашки в B2B Jewelry. Захищали харківський магазин від активістів хлопці з Вінниці
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • дідько

    в чому воні винні?

    Nick Zenko reply дідько

    Дибіл?
  • юра

    =єра це падло годувати стільки років? і зараз дружина таксиста працює, сплачує податки, щоб на них годували цю нечисть?
  • Tramp

    верните дыбу и виселицу
  • Николай

    А сколько дали той , которая у них согласилась купить машину? Ведь не было бы кому продать машину, возможно человек был бы жив.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up