Усі наркозлочини області - в руках 14 полісменів. Хто ними керує? Інтерв'ю

Усі наркозлочини області - в руках 14 полісменів.  Хто ними керує? Інтерв'ю
Ігор Пайлик до призначення у Вінницю працював в Одесі, Чернівцях, Кіровограді. У нашому місті він колись учився на вчителя історії. Тепер - очолює створене на початку року управління боротьби з наркозлочинами
  • Про своїх працівників і саморобні наркотики, про одеські канали «солі» та велике бажання допомогти місту, де пройшли студентські роки, розказав начальник нового управління боротьби з наркозлочинами.
  • Чотири місяці тому запрацював новий підрозділ замість скомпрометованого бездіяльністю БНОНу.
  • Його назву спростили. А що змінили у роботі набраних за конкурсом працівників?

Після контрольної закупівлі наркотичної солі, яку провели журналісти RIA/20minut.ua, дізнаємося, як поліцейські будуть розкривати ініційоване нами кримінальне провадження. Йдемо на зустріч до начальника створеного на початку року управління боротьби з наркозлочинами і чуємо: руки у його підлеглих зв’язані, доки експерти не дослідять вміст «закладки».

Про наліпки з контактами продавця та доступність наркотичної солі для вінницької молоді редакція RIA/20minut.ua писала у статті «Вінничан підсаджують на наркотик «сіль». Журналісти зробили контрольну закупку». Ми замовили 0,25 грама речовини і викликали на закладку поліцію. За фактом відкрили кримінальне провадження. Та, як каже керівник підрозділу, створеного замість БНОНу (відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків) Ігор Пайлик, досі немає результатів експертизи, яка має сказати, що саме у купленому журналістами згортку.

Тільки якщо там дійсно наркотики, поліція зможе приступити до оперативно-розшукових заходів. А доти навіть не вправі займатися кур’єрами, які робили закладки для майбутніх покупців. Наша, нагадаємо, була недалеко від ДНКЦ, де все ніяк не зроблять експертизи.

Залежність поліції

Відео дня

- Основна наша проблема – залежність від експертиз, - говорить Ігор Пайлик. - Потрібне швидке проведення експертиз, щоб ефективно боротися і протидіяти, а на сьогоднішній день 300 експертиз у роботі, а ми в очікуванні. Це значить, що 300 осіб не притягнуті до кримінальної відповідальності. Це нонсенс.

Ігор Пайлик пояснив, що у Вінницькому науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі наркотики досліджують на хромографі, і такий прилад лише один. Експерти просто не встигають виконувати завдання.

- Не повинне суспільство залежати від того, що у них один хромограф, - каже Ігор Пайлик. - Коли ми документували нарколабораторію, то мусили в Хмельницький везти, щоб нам зробили експертизу. І там за добу роблять. А в нас – висять експертизи. Я готовий вже іти і просити всіх «купіть, купіть, щоб експерти робили експертизи»... Апарат дорогий, коштує близько 40-50 тисяч доларів. Це проблема, яка впливає на кінцевий результат.

Кінцевим результатам у провадженні про «солі» начальник управління боротьби з наркозлочинами бачить затримання організатора схеми. Він розказав, що через закладки продавали заборонене в Чернівцях, й там півроку розкривали злочин. Вирахували і спіймати продавців психотропу на помилках.

Складність процесу

- Якщо у нас виявиться, що це метилендіоксипіровалерон (медична назва «солі») , то це психотроп азіатського походження. Якщо азіатського походження, то зайшов з одеського регіону. Якщо з одеського регіону, то це теж викликає складність документування. Чернівцям легше було, у них розповсюджувачі були місцеві.

Якщо в закладках дійсно «сіль», то це – психотроп азіатського походження, який зайшов до нас із одеського регіону
 

Так міркує Ігор Пайлик про роботу, яка почнеться після експертизи. А потім знову каже: його оперативники включаться у пошуки продавців і кур’єрів тільки, якщо у згортку є вміст наркотику.

Якщо ні – провадження перекваліфікують на легший злочин,  шахрайство. І тоді шукати далекі кінці обманщиків, що замість солі продають «куклу», навряд чи будуть. А якщо й будуть, то вже не підлеглі начальника управління боротьби з наркозлочинами.
 

  • Управління боротьби з наркозлочинами в структурі обласної поліції створили на початку року.
     
  • Призначили начальника (вихідця з Вінниччини, який працював на керівних посадах в інших регіонах), і той відібрав собі підлеглих. Із колишніх БНОНівців він узяв на службу тільки трьох.
     
  • Усього 14 працівників за штатом у новоствореному управлінні. Вони мають викривати наркозлочини по всій області - виїжджати у відрядження по районах, звідки надходить оперативна інформацію.
     
  • А щодня за боротьбою із наркозлочинами поза межами обласного центру закріплені працівники інших підрозділів, які мають суміщати свою основну роботу, наприклад, дільничного, із гілкою “нарко”.


У Ігоря Пайлика в підпорядкуванні зараз працює 13 оперативників (за штатом - 14, одне місце вакантне). Для порівняння, кілька років тому в підрозділі боротьби із незаконним обігом наркотиків було 75 працівників на область. Зараз, у процесі реформування, концепція змінилася. І в районах навантажують обов’язками екс-БНОНівців дільничних та розшуківців. А ті, як каже Ігор Пайлик, не мають коли викривати заплутані наркозлочини. Хіба тільки реєструють зберігання наркотиків.

- Оперативники карного розшуку працюють від факту. Скоєний злочин – і працюють на розкриття. А наші працівники мають виявити злочин. Це кардинально інше, - говорить Ігор Пайлик. – Вони не будуть бігати розкривати грабежі й паралельно сидіти і думати, щоб вибудувати ланцюжок оперативно-розшукових від покупція наркотиків до збувальника. Треба ж дійти наверх схеми. Задокументувати наркозлочин так само важко, як хабар. Хабарники потім кажуть, що їх спровокували, а наш контингент - що їм наркотик підкинули.  

Усе навпаки

Що сьогодні вживають, крім канабісу, та що наркотичне продають на території нашої області? Ігор Пайлик розказав, що десять років тому було співвідношення 80 на 20, де більшість – канабіс, решта – амфетамін та інша синтетика. Сьогодні все навпаки. 80% займають вже синтетичні наркотики.

- Пожинаємо плоди розвитку технологій, - каже начальник управління боротьби з наркозлочинами. – Тоді не знали, не бачили, а тепер в інтернеті рецепт виготовлення амфетаміну можна знайти легко. На відео розкажуть і покажуть всі хімічні процеси, що взяти і що на виході отримати. Так, протизаконні сайти треба блокувати. Але це має бути вирішено на законодавчому рівні, а цього немає. Знову, бачите, проблема. А блокування сайтів - це і профілактика.



Начальник управління боротьби з наркозлочинами обласної поліції Ігор Пайлик

родом з Крижополя,

першу вищу освіту здобував у Вінницькому педагогічному,

керівником-правоохоронцем працював у інших регоінах,
 

тепер хоче "щось хороше зробити для міста, де пройшли студентські роки"    


 

Раніше Ігор Пайлик працював у міліції на Одещині, в Чернівцях і в Кіровограді. Питаємо його, чим відрізняється там кримінал від вінницького.

- У Кіровограді криміногенна ситуація в наркозлочинності складніша, ніж у нас, - говорить він. – Кривий Ріг поруч, специфічний регіон. Там розкривалася «текучка», вбивства, грабежі, розбої, а за викриття наркозлочинів не було відповідальних. Чернівці: специфіка у близькості до кордону, але я б не сказав, що там гірше, як скрізь по Україні. Ну, а Одесу з Вінницею взагалі не порівняти. Одесу можна порівнювати з Луганською, Донецькою, Харківською областями. Там канали і тяжкі наркотики. У нас героїну немає, а для Одеси – це норма. Транзит, потік, порти, дають всі ці проблеми.

Питаємо у Ігоря Пайлика, чи є у Вінниці кокаїн. Каже, за перші чотири місцы роботи не вилучали. А клубні наркотики? Відповідає: планують шукати екстазі в місцях для розваги.

- Я б хотів хороше зробити для міста, де пройшли студентські роки, - каже Ігор Пайлик (родом з Крижополя, першу вищу освіту здобував у Вінницькому педагогічному). - Є інформація про канали, реалізуємо, тоді розповім. Ще у мене в плані – раптові перевірки особового складу на предмет вживання. Я буду проходити, і всі за мною. Думаю, не рідше, як раз у місяць, бо протягом місяця такі речовини тримаються в організмі людини.   

 

Читайте також:

 Журналісти знайшли наркотик біля криміналістичного центру. Що робить поліція?

Вінничан підсажують на наркотик “сіль”. Журналісти зробили контрольну закупку

По Вінниці розклеїли наліпки з контактами продавців наркотику (ФОТО)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:27 На Вінниччині попрощалися з загиблим поліціянтом Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up