Засуджений у Вінниці намісник Тульчинської єпархії упц мп Іонафан прибув до москви. Його обміняли

Засуджений у Вінниці намісник Тульчинської єпархії упц мп Іонафан прибув до москви. Його обміняли
  • Намісника Тульчинської єпархії у Вінницькій області митрополита упц мп Іонафана (Анатолія Єлецьких), засудженого до п’яти років ув’язнення, передали росії в обмін на українських військовополонених.
  • Минулої доби, 25 червня, він зустрівся там з патріархом кірілом.

Хто такий Анатолій Єлецьких (Іонафан)

Народився 30 січня 1949 року в селі Шаталовка Білгородської області у росії. У 1968 році майбутній Митрополит УПЦ мп (Вінницька область) вступив на військову службу до армії рф, в 1972 році закінчив Ленінградську духовну семінарію.

У 1974-1976 роках навчався в Ленінградській духовній академії, яку закінчив з вченим ступенем кандидата богословських наук, і у 1977 році був пострижений у чернецтво митрополитом Ленінградським і Новгородським з ім'ям Іонафан.

Ще за радянських часів КДБ його звинуватили у поширенні серед семінаристів книги «Архіпелаг ГУЛАГ» Олександра Солженіцина і в результаті позбавили тимчасової ленінградської прописки.

Відео дня

Тож з 1987 по 1988 роки був кліриком Володимирського собору в Києві. А у жовтні 1988 року указом митрополита Київського і Галицького Філарета (Денисенка) затверджений на посаді намісника Києво-Печерської Лаври.

Називав українську церкву «сепаратистською»

Ще з 1990 року був проти створення Української православної церкви Київського патріархату, називав цю ідею «сепаратистською». Через це у 1991 році Єлецьких був заборонений у священослужінні.

Вже за час незалежної України був керівником у справах УПЦ мп та постійним секретарем синоду УПЦ МП. Пізніше у 2006 році призначений архієпископом Тульчинським і Брацлавським. Навіть у 2012 році був нагороджений орденом України «За заслуги» III ступеня. А у 2014 році його підвищили до сану митрополита.

Судили за пропаганду

Ще у 2022 році СБУ Вінницької області встановили, що Анатолій Єлецький поширював серед вірян пропагандистські листівки, де закликав до захоплення влади та зміни меж державного кордону України. Також на одному із сайтів РПЦ розміщував публікації на підтримку російських окупантів та їхніх воєнних злочинів.

У 2023 році Президент призупинив громадянство України Анатолія Єлецьких.

Того ж року суд визнав Єлецького винним у посяганні на територіальну цілісність України, дії спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу України, порушення рівноправності громадян, виправдання збройної агресії рф і призначив покарання у вигляді п'яти років позбавлення волі.

На платформі YouControl ми слідкували за справою. Станом на 17 червня 2024 року судова справа продовжувалася. Митрополит був не в тюрмі, а під нічним домашнім арештом.

Там же ми дізналися, що Єлецький писав листа до росії, де просив обміняти його, як військовополоненого. Оскільки російська сторона запитує обвинуваченого до обміну в якості військовополоненого, прокурор звернувся з відповідним клопотанням до суду: з проханням ухвалити рішення про його передачу під нагляд уповноваженого органу для організації та проведення обміну як військовополоненого. Проте суд залишив клопотання без розгляду.

Врешті справді обміняли

Вінницький міський суд 19 червня відкрив шлях для обміну Іонафана. Сам текст ухвали засекречено, адже засідання відбувалося у закритому режимі (за наполяганням когось з учасників процесу).

І ось, 22 червня на сайті РПЦ повідомили, що митрополит УПЦ МП зустрічався з патріархом Кирилом. А вже 23 червня Іонафан з'явився на богослужінні у кафедральному соборі Білоруської православної церкви (підпорядкованої московському патріархату) в Мінську, повідомила «Наша ніва».

Обмін на захисників

З російського полону 25 червня, нагадаємо, вдалося повернути ще 90 військових Збройних сил України. Зокрема додому приїхали захисники Маріуполя, ЧАЕС, тероборонівці та прикордонники. Серед захисників — наш земляк Владислав. Хлопець потрапив у полон на Херсонщині, на кордоні з Кримом.

— Маємо також добрі новини для Вінниці — додому повернувся наш Владислав. Хлопець потрапив у полон на Херсонщині, на кордоні з Кримом. Владислав уже зв'язується з рідними, — повідомив Сергій Моргунов. — Такі важливі новини для всієї України. Нехай усі дочекаються повернення своїх найближчих.

Це вже 53-й обмін військовополоненими з початку повномасштабного вторгнення рф. Всього на сьогодні вдалося повернути 3300 українців.

Редакція RIA/20 хвилин, до слова, має проєкт «‎Героям Слава!»‎. Розповідаємо вінничанам про наших неймовірних бійців, щоб слава про них та їхню мужність летіли далеко за межі України! Нам є ким пишатися!

Також ми часто пишемо про волонтерів та організації, які допомагають армії та постраждалим від війни. Всі історії зібрали у рубриці «Герої тилу». Почитати їх можете за посиланням.

 

Читайте також:

Максим Гребельський з Літина отримав медаль «Захиснику України» від Головкома ЗСУ

Солдат із Гайсинщини Володимир Гунька отримав «Залізний хрест» від Головкома ЗСУ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Володимир Воловодюк

    Правильне рішення: обміняти всіх на всіх.
  • Галина

    Усіх треба відправляти за кораблем.

keyboard_arrow_up