«Раптово втратив свідомість»: водію, що торік скоїв смертельну ДТП на Стрілецькій, винесли вирок

«Раптово втратив свідомість»: водію, що торік скоїв смертельну ДТП на Стрілецькій, винесли вирок
фото ДТП з архіву редакції
  • Рік тому, у жовтні 2019-го, трапилась смертельна ДТП на Стрілецькій у якій «ВАЗ» зіштовхнувся з трамваєм. 
  • Нещодавно, 29 вересня, по цій справі винесли вирок. Розповідаємо про обставини аварії. 

Аварія сталася, нагадаємо, 19 жовтня 2019 року. У Вінниці на перехресті вулиць Тімірязєва та Стрілецької не розминулися трамвай та автівка «ВАЗ». 

— За попередньою інформацією, водій автівки не пропустив трамвай. Загинув пасажир легковика. Водія та іншу пасажирку машини госпіталізували у лікарню, — розповідала тоді журналістці «20 хвилин» прес-офіцерка відділу комунікації вінницької обласної поліції Ірина Добровольська.

У жовтні 2019-го за фактом слідством було розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили смерть потерпілого). За таке правопорушення передбачено до 8 років позбавлення волі.

Відео дня

Про завершення слідства читаємо у вироку Вінницького міського суду 29 вересня 2020 року. З судового рішення дізнаємось, що ДТП трапилось через те, що водію «ВАЗ» стало погано за кермом і він втратив свідомість. 

Як пояснюють у вироку, водій легковика понад 25 років тому втратив зір на правому оці та погано бачив лівим, чоловік — інвалід І групи. Попри це, як пишуть у рішенні, він продовжив систематичне керування транспортними засобами, усвідомлюючи небезпечність таких дій для інших учасників дорожнього руху.

«Потемніло в очах, запаморочилось в голові, втратив свідомість»

«Водій, перебуваючи у хворобливому стані, керуючи технічно справним автомобілем «ВАЗ 2106», рухаючись по вул. Тімірязєва у напрямку вул. Стрілецької, наближаючись до переїзду трамвайних колій, не надав перевагу у русі трамваю маршрутом № 6 «Залізничний вокзал - Вишенька», і допустив зіткнення із трамваєм», — пишуть у вироку. 

Також свідком ДТП був місцевий фотограф. Він розповідає, що бачив, як трамвай проволік перед собою автомобіль на декілька метрів, під`їжджаючи до перетину колій із дорогою, перед тим як набрати швидкість, трамвай її дещо збавив, автомобіль при цьому швидкість не збавляв.

Як дізнаємось з вищезгаданого вироку, у результаті ДТП пасажир автомобіля «ВАЗ 2106» від отриманих тілесних ушкоджень загинув на місці пригоди, та ще один пасажир автомобіля отримав тілесні ушкодження середньої тяжкості.

Як читаємо у судовому рішенні, пасажир, що сидів поруч з водієм «ВАЗ» мав слідкувати за дорогою з правого боку, оскільки водій не бачив правим оком. 

«Пасажири розмовляли між собою, говорили щось про зарядний пристрій, в тому числі і чоловік, який мав підказувати обстановку на дорозі. Я проїхав близько 50 метрів, після чого потемніло в очах, запаморочилось в голові, втратив свідомість. При цьому чув сильний гуркіт. Прийшов до свідомості, коли йшов біля стадіону «Хімік», боліли голова та ребра, не розумів, що трапилось. Оскільки напередодні пообіцяв доньці, що приїде в Київ, вирушив до Києва», — говорить водій «ВАЗ», як читаємо у вироку. 

Водійка трамвая у суді розповіла, що близько 13.00 години того дня вона рухалась в напрямку від залізничного вокзалу, проїхала зупинку поруч із школою № 30, коли під`їжджала до ділянки колії, яку перетинає автомобільна дорога, помітила автомобіль. Вказане перехрестя нерегульоване, трамвай на ньому має безумовну перевагу. З метою попередження посигналила автомобілю та знизила швидкість трамвая, після чого автомобіль призупинився. 

«Потім почала прискорюватись. В момент, коли трамвай під`їжджав до перехрестя автомобіль раптово почав рух та виїхав на колію. Гальмувала всіма можливими способами, але незважаючи на це трамвай зіткнувся із правою бічною частиною автомобіля. Удар припав між дверима автомобіля, ближче до передніх дверей. Таким чином транспортні засоби розташувались перпендикулярно», — йдеться у вироку. 

Водій заперечує факт порушення ПДР

Як дізнаємось, у судовому засіданні обвинувачений водій хоча і повідомив, що провину у вчиненні кримінального правопорушення визнає та щиро кається, проте зміст його показань не свідчить про це. Так, обвинувачений зазначив, що він дійсно керував автомобілем, має вади зору, є інвалідом першої групи по зору. При цьому обвинувачений повідомив, що вказане не стало перешкодою йому у керуванні, він міг керувати транспортним засобом, оскільки має право керування ним, міг повною мірою враховувати обстановку на дорозі, і ДТП сталась не через порушення ним правил дорожнього руху. А через те, що йому раптово під час керування транспортним засобом стало погано та він втратив свідомість.

Як читаємо у вироку, суд в першу чергу звертає увагу на той факт, що зміст вказаних показань жодним чином не свідчить про визнання обвинуваченим своєї провини та щире каяття, оскільки водій заперечується сам факт порушення ПДР.

«Доказами підтверджено факт того, що обвинувачений водій мав надати перевагу в русі трамваю в місці перетину трамвайної колії смугою руху нерейкових транспортних засобів, проте вказаного не зробив. Разом з тим, повідомивши суду, що він знав, що має надати перевагу в русі трамваю, повідомив, що він фактично ПДР не порушував, оскільки просто втратив свідомість. Проте такі показання обвинуваченого спростовані ним самостійно. Так, у подальших показаннях він зазначає, що він втратив свідомість, керуючи автомобілем, почув гуркіт та прийшов до свідомості у місці, що перебуває на досить значній відстані від місця події (парк «Хімік»). З показань всіх свідків — очевидців судом встановлено, що водія на місці події не було, він зник», — йдеться у вироку.

Як йдеться у документі, суд вважає, що водій свідомості не втрачав, оскільки зміг втекти з місця події та подолати досить значну відстань. Вчинення будь-яких активних дій особою, що перебуває без свідомості є неможливим.

У висновку суд засудив водія «ВАЗ» за ч. 2 ст. 286 КК України у виді чотирьох років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк три роки. Крім того, з нього стягнуть на користь держави витрати за проведення експертиз у кримінальному провадженні в сумі 9803,15 гривень. 

Читайте також: 

П’ять років за вбивство собаки: суд залишив вирок вінничанину, який вбив Бімку на Вишеньці

Сміття зі Львова залишилося у Демидівці. Ніхто не приймає. Що з ним робитимуть?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (43)
  • Вера Смирнова

    Там така ділянка, що трамвая не видно, гиляки не обрізають, і ти як сліпий. Там необхідно призупинятись і дивитись.
  • Ольга Ковшун

    Царство небесне.
  • Наира Погосян

    Водители трамваев ведут себя как паскуды чаще всего.
    Не пропустят исходя из дорожной обстановки, не замедляться, а тупо валят и им хоть бы что.
    Вот и пожалуйста.
    Они там и фильмы смотрят и что угодно.

    Наира Погосян reply Наира Погосян

    Виктор Самойлов а может вообще все должны ездить по правилам,но так же действовать в зависимости от общей ситуации на дороге.

    Я ведь написала, что водители трамваем не реагируют на обстановку на дороге.

    Если вы за рулем, видите что человек перестраивается, вы же притормаживаете?
    Притормаживаете и пропускаете и правила не нарушаются.
    Вот и я написала о том, что водители трамваем не считаются с другими участниками движения

    Наира Погосян reply Наира Погосян

    Таня Ткаченко я говорила в общем о водителях трамваев,а не конкретно в этой ситуации.

    Где написано что я как-то оцениваю эту ситуацию?

    Таня Ткаченко reply Наира Погосян

    Наира Погосян у нас в городе трамваев конечно нету. Но слепой за рулём!!! Вы меня конечно извините, пассажир рядом должен был что-то там ему подсказывать, потому что он не видел правым глазом. Я несколько раз перечитала заметку.  О чем еще можно говорить??? Слепой сел за руль!!! И Вы еще что-то говорите про водителя трамвая.

    Виктор Самойлов reply Наира Погосян

    Наира Погосян им не хоть бы что, а хоть бы в расписании....

    Виктор Самойлов reply Наира Погосян

    Наира Погосян а может все таки вокруг трамвая должны ездить по правилам?

    Елена Иванова reply Наира Погосян

    Звичайно, трамвай  мав  би об'іхати ! Ви це  сер'езно???Трамвай  швидко загальмувати не  може  і пришвидшується  коли перетинає  дорогу.
  • Наталия Почтарь

    Сліпий за кермом?!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up