Сміття зі Львова залишилося у Демидівці. Ніхто не приймає. Що з ним робитимуть?

Сміття зі Львова залишилося у Демидівці. Ніхто не приймає. Що з ним робитимуть?
Староста села Юрій Мельник готовий був стати на коліна, тільки б люди погодилися утилізувати львівське сміття у них - ніде більше не беруть
  • Майже два місяці минуло відтоді, як біля села Демидівка Жмеринського району затримали автомобілі з львівським сміттям.
  • Згоду на його завезення надав місцевий підприємець.
  • Відходи складали на орендованій землі.
  •  Негайно вивезти смердючий непотріб — вимагали на зборах демидівчани. Чоловік запевнив, що зробить це. Прибрав тільки половину.
  •  Чому не вивозить решту і що робити з «ароматами» зі Львова?

Підприємець Юрій Данилюк пояснив селянам для чого завіз відходи. Хотів організувати їх переробку. І це без погодження з людьми, без наявності будь-якої техніки, чи обладнання. Цими словами він викликав ще більше обурення в громади. Його мало  не побили. Вимагали одне — вивезти непотріб. Чоловік погодився. Назвав дату, до якої зробить це. Підтвердив слова розпискою. Потім говорив, щоб дозволили продовжити термін. Наставав день  виконання обіцяного — Данилюк просив ще тиждень часу, потім ще і ще. Так проминуло майже два місяці. Дотримати даного слова чоловікові не вдалося.

Вивіз тільки половину відходів Загалом їх доставили зі Львова майже тисячу тонн. Таку цифру називає  староста Демидівки Юрій Мельник.

Відео дня

Минулої суботи, 3 жовтня, жителі села знову зібралися, аби дізнатися, чому не вивозиться решта сміття.

На жодному полігоні не беруть

Керував на зборах староста села Юрій Мельник. Пояснив землякам, чому не вдалося прибрати решту відходів. За його словами, на жодному з полігонів не вдалося домовитися, щоб прийняли сміття. Пошуками таких місць займалися міський голова Гніванської ОТГ Володимир Кулешов, депутат цієї міськради Сергій Тімофєєв, підприємець Юрій Данилюк, його голова називає винуватцем забруднення території.

На жодному з полігонів області не надали згоди на завезення сміття. Так само категорично відмовилися приймати його на санкціонованих сміттєзвалищах сусідніх областей.

Юрій Мельник каже, що не знав, як сприймуть таку інформацію його земляки. Готовий був стати перед ними на коліна, аби переконати, що утилізувати треба на власній території. Іншого варіанту у даній ситуації не існує.

На коліна ставати старості не довелося. За його словами, люди виявилися мудрими і прийняли таке само мудре рішення.

—Якби його не прийняли, сміття й надалі залишалося б там, де воно знаходиться уже два місяці, — говорить Юрій Мельник. — Звідти приблизно 400 метрів до єдиної артезіанської свердловини. З неї здійснюємо забір питної води для Демидівки. Показники води останнім часом погіршилися. Про це свідчать аналізи, які були зроблені фахівцями. Тому відходи треба вивозити — іншого шляху у нас нема.

Куди повезуть?

Упродовж двох годин тривало обговорення питання про те, що робити з львівським сміттям. Зрештою, більшістю голосів надали згоду на його утилізацію на місцевому сміттєзвалищі.

Далося таке рішення непросто. Як стверджує Юрій Мельник, дехто з присутніх не стримував емоцій. Люди перекрикували одне одного. Одні виступали категорично проти залишення його на території громади. Інші з розумінням поставилися до проблеми, тому підтримували єдино правильний у ситуації вихід — перевезти на паспортизоване сміттєзвализще

Щоб люди почули старосту, йому теж доводилося підвищувати голос. Аргументовано переконував учасників зборів голова Жмеринської РДА Святослав Ніколайчук. Багато зусиль доклали до вирішення питання депутат Гніванської міськради від Демидівки Анатолій Поліщук, голови ініціативної групи Галина та Ольга Марущаки, заступник голови групи Петро Дембовський. Їх прізвища називає староста.

Мельник уточнює, що сміттєзвалище, на яке мають перевезти відходи, знаходиться на місці колишнього захоронення коней. Рештки тварин закриють шаром львівського сміття. Зверху все це буде прикрито шаром  землі, що знімається під час розробки кар’єру, а також відсівом.

Такий матеріал погодився надати комерційний директор ТОВ «Демидівський граніт» Володимир Прідолоба, він був присутній на зборах. Транспортом  для перевезення сміття і навантажувальною технікою також забезпечить кар’єр. 

Фінансову підтримку у вирішенні питання пообіцяли з резервного фонду Гніванської міськради.

Якщо не вистачить місця…

На запитання, чи вистачить місця для львівських побутових відходів на Демидівськоу сміттєзвалищі, староста говорить, що це може стати новою проблемою.

Як тоді діятимуть?

Каже, таки доведеться стати на коліна. Але вже перед Могилівською і Гніванською громадою. Просити у них дозволу на вивезення залишків на Могилівське та Гніванське сміттєзвалища.

—Вірю в їхню мудрість та порозуміння, адже ми єдина об’єднана територіальна громада, тому й проблеми у нас спільні і вирішувати їх також маємо спільними зусиллями, — говорить Юрій Мельник.

Найближчим часом направлять до суду

Прес-офіцер обласної поліції Анна Олійник повідомила, що розслідування провадження у справі про львівське сміття на завершальному етапі. За її словами, найближчим часом матеріали будуть скеровані до суду.

Позов до винуватців буде подано також ОТГ. Принаймні так стверджує староста села Юрій Мельник. За його словами, вимагатимуть відшкодування вартості робіт з утилізації відходів, а також відновленню якості земель та завданої шкоди довкіллю. Ще один пункт у позовній заяві стосуватиметься виплати компенсації за моральну шкоду мешканцям села.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Таня Вд

    Нехай львівяни сортирують сміття і перевозять на переробні заводи! Там таке добро потрібно. Якось дивно взагалі що досі у Льові їх немає , цих заводів, з такою кільвістю сміття...
  • Ols Kat

    Назад до Львова
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up