Приватні будинки на околиці Вінниці чистять цілими вулицями хитрі злодії

Приватні будинки на околиці Вінниці чистять цілими вулицями хитрі злодії
  • Сезон відпусток завершився, і кількість крадіжок з приватних будинків має зменшитися? Не факт.
  • Під Вінницею промишляє злодій-одинак, якого не лякає навіть сигналізація.
  • З одного злочину він утік хитрістю від пильного сусіда за секунди до прибуття охорони.

Села на околиці Вінниці найбільше страждають від «домушників». Мешканці Зарванець та Якушинець, яких журналіст розпитувала, як у них із крадіжками, дали приблизно однакову відповідь: «На нашій вулиці обкраденою була кожна друга хата».

Нещодавно 20minut.ua розказував про те, що Вінниця буквально кишить квартирниками. І сьогодні щодня в нашому місті злодії чистять по кілька квартир. Години роботи квартирника – з восьмої ранку до 18.00. А от час «домушника» — темна половина доби. І як розказав начальник майнового відділу управління карного розшуку Андрій Дамзін, найбільше було крадіжок з приватних будинків у літні місяці, коли господарі їздили у відпустки.

— Що хазяї поїхали з дому, одразу видно по будинку – у спеку вікна зачинені, освітлення немає, — сказав Дамзін. — Багато хто з людей просить сусідів вмикати світло на ніч і вдень вимикати. Якщо злодій бачить, що горить лампочка 12 годин, думає, в хаті хтось є.

Відео дня

Сезон відпусток завершився і крадії вгомоняться? У вересні вже було менше проникнень у приватні будинки, ніж у літні місяці. Але ще промишляє злодій, який не боїться навіть сигналізації.

Хитрий злодій

Він одинак. Встигає залізти в хату, зібрати цінності і втекти з місця злочину за хвилину. Одного разу цей «домушник» накивав п’ятами за секунди до прибуття наряду охорони. Схитрував, коли сусід здійняв галас — увімкнув світло в одній кімнаті, щоб заманити сусіда туди, а сам утік через інші двері.

— Є серія крадіжок з елітних будинків, — розповів Дамзін, але кількості епізодів не назвав, мовляв, таємниця слідства. – Маємо напрацювання, проводимо оперативно-розшукові заходи. Коли затримаємо цього злодія, тоді будемо предметно про це говорити.

Як примудряється за хвилину знайти цінності цей кардій у чужому домі? На це в карному розшуку говорять так: люди особливо не ховають золото і гроші.

— Удома ніхто не зберігає величезні суми. Може бути п’ять чи десять тисяч у шафі на якійсь поличці, у серванті, — сказав Дамзін. – У таких місцях недовго шукати. І люди не ховають у сейф дві-три золоті каблучки. Їх, як правило, кладуть біля ліжка на тумбочці. Ніхто сьогодні не виносить телевізор або холодильник. Вхопив гроші, золото і втік.

Грає на руку

Зникати у сільській місцевості легше, ніж у місті, кажуть у карному розшуку. Перейшов на сусідню вулицю — і крокуй, не привертаючи уваги.

— У місті можемо по відеокамерах подивитися, куди пішов. А в селах камер ніде немає, – сказав Дамзін. — Багато в нас є випадків, коли люди самі купують відеокамери, але вони такі, що на запису потім бачиш тільки чорно-білий силует. Краще поставити на ту саму суму дві якісні камери, ніж шість неякісних на кожний куток.

Ще грає на руку крадіям необережність самих господарів. Приблизно третина із понад тисячі крадіжок з приватних домоволодінь – злочини, скоєні вільним доступом. Щоб взяти те, що погано лежить, великого ума не треба.

— У Вінницькому районі є дачні масиви з будинками нового зразка, де живуть молоді сім’ї. Новий масив — інтерес злодія. Коли він проїжджає повз, звертає увагу на гарну загорожу, чи є охорона, відеокамери. Якщо бачить незачинені ворота й на подвір’ї лежить велосипед (найпростіший зараз коштує п’ять тисяч — авт.) – це ідеальний варіант. Перекинув ногу і поїхав, й ніхто на нього не зверне уваги.

Хати з пластиковими рамами, які не мають захисних замків, вибирають злодії, готуючи злочин.

— Дерев’яні вікна не відіжмеш, треба було тільки розбивати скло, а це непотрібний шум. Пластикові ж вікна мають слабкість — відкриваються двома одночасними натисками, — розповів Дамзін. — Знаючи, у якому місці треба натиснути, злодій відкриє пластикове вікно.

Рятує від відкриття пластикового вікна ззовні тільки специфічний захисний замок. Він незручного для злодія сувальдного типу: із засовами вверх-вниз, які натиском не зрушиш.

Купуємо крадене

Будь-який замок ламала трійця вже спійманих поліцією злодіїв, які обчищали біля будинків на околицях Вінниці гаражі та підсобні приміщення. Їхня справа готується до суду з 33-ма епізодами, як справа серії злочинів організованої злочинної групи.

— Усі ці чоловіки неодноразово судимі, — сказав Дамзін. – Їх зібрав старший за віком, який на початку року звільнився зі Стрижавської колонії. У них були розподілені ролі. Один підбирав об’єкт, другий відповідав за реалізацію викраденого майна. Найкраще їм підходило викрадати інструменти та інвентар, бо такі речі потрібні кожному чоловіку, який вважає себе за хазяїна. Збували болгарки і дрилі простим перехожим у громадських місцях…

Просто підходили до людей біля зупинок чи базарів – питанням «Інструмент не треба?». І знаходили охочих купити крадене.

— Я питав, як обирали покупців, могли ж попасти на поліцейського, прокурора, - розказав Дамзін. — Вони кажуть, шукали чоловіків, так би мовити, з рабою сумкою. Іде дядько з торбою, приїхав з села, і болгарка йому однозначно пригодиться.

Одного з учасників цієї групи після затримання суд не взяв під варту через недостатність доказів. Невдовзі оперативники спіймали його на іншому злочині – в складі ще однієї групи крадіїв.

— Сьогодні вони вже усі арештовані і утримуються в СІЗО, — сказав начальник майнового відділу управління карного розшуку.

Секрети оперативників

Крадії навчилися дурити службову собаку, перебиваючи свій запах смердючими одеколонами. Але ніяк у них не виходить не залишити на місці злочину зовсім ніяких слідів.

— Ми зараз досліджуємо всі біологічні зразки, які тільки знаходимо на місці злочину. Можливість провести експертизу ДНК – це ідеальний варіант на сьогоднішній день. Чи в рукавичках, чи не в рукавичках був злодій, все одно залишає сліди, — поділився секретами розкриття злочинів начальник відділу майнових злочинів.

Питаємо його, як захистити свій дім від крадія, якщо є вже й такі злодії, що навіть сигналізації не бояться. Він усе одно наполягає на охоронній сигналізації, але не приватної структури:

— Якщо говорити про квартирні крадіжки, то за вісім років, які я працюю у Вінниці, ні однієї крадіжки з квартири під охороною не було. Було, що сигналізація стояла непідключена, хазяйка не поставила на сигналізацію, закрила на ключ і пішла. Самі злодії як кажуть? «Навіщо нам брати хату під охороною, якщо приїдуть озброєні працівники поліції? Не будемо ризикувати життям. Є сусідня, не під охороною». Вони в те житло, де державна охорона, не полізуть ніколи, бо знають, що у працівників поліції бойова зброя. У приватних охоронних структур зброя травматична. Така не завжди допоможе затримати людину, скажімо, в шкіряній куртці чи в дублянці.
 

Читайте також:

Вінниця кишить квартирниками. Стережіться, злодійський сезон у розпалі

Шукайте охоронну фірму до крадіжки. Скільки у Вінниці беруть за сигналізацію?

10 схованок, у яких «домушник» шукатиме гроші в першу чергу
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Добряк

    Ну нехай лізе, познайомиться з пащекою мого вовкодава :) І не доведеться їздити за мясом на ринок для пса пару днів
  • серж

    огого
  • Віка Білик

    Мабуть до моїх дітей такох навідувався злодій,якого сполохала сусідка.Він чомусь заглядав у вікна та пішов на чорний хід шарпати двері,коли його гукнула сусідка,він сказав ,що розносить рекламки,поклав папірець і пішов геть з вулиці!
  • Анонім

    Хитрі злодії - перл!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up