Правоохоронці взялися за Тараса Чорноівана, як медійного рекетира

Правоохоронці взялися за Тараса Чорноівана, як медійного рекетира
Редактора “Тарасової правди” Тараса Чорноівана арештували як рекетира, що друкував компромати, аби заробити на героях публікацій. Свої сайт і газету він назвав проектом вільних людей і за свою “правду” вже лежав у лікарні. В міліції не пов'язували березневе побиття мало кому відомого тоді редактора із його професійною діяльністю, але затримали - саме через це.

- Це ж не я один. Там десятки людей, - сказав про постраждалих від медійного рейдерства на другий день після затримання за вимагання Тараса Чорноівана ректор медичного університету Василь Мороз.
Журналіст RIA подзвонив Морозу, бо містом поповзло, що з нього хотів 400 тисяч гривень за припинення інформаційної атаки редактор «Тарасової правди», отримав чверть суми і на тому був затриманий вінницькими міліціонерами у Києві минулого четверга.
А в п'ятницю начальник міліції вже інформував журналістів, що з Тарасом Чорноіваном у Вінниці проводять слідчі дії. Хто допоміг викрити злочин, відмовився говорити. Сказав, що перерахував сто тисяч на рахунок, наданий Чорноіваном, ректор вінницького вузу, “шанована людина”.
- За 400 тисяч гривень Чорноіван обіцяв спростувати компрометуючі статті, - пояснили суть злочину в міліції. - Зловмисник передав потерпілому кілька рахунків від імені фізичної особи-підприємця за рекламні послуги. Потерпілий перерахував на один з них 100 тисяч. Правоохоронці вилучили статті з компрометуючими матеріалами та рахунки і затримали зловмисника.
Зрозуміло, що й кидалася сума, аби на рекеті упіймати.

Міліція влаштувала сенсацію
Генерал на спеціально скликаному брифінгу розповів про кримінальне провадження, але на більшість уточнюючих питань казав: таємниця слідства. Але вже те, що звучало ім'я підозрюваного, – випадок унікальний. Зазвичай міліція ж інформує без прізвищ. А злочин Чорноівана злили відразу.
- Чи розглядаєте версію, що ще кілька ректорів платили Чорноівану? - питали журналісти.
- Якщо буде така інформація, проведемо перевірку відносно таких фактів, - сказав генерал.
- А що зі справою побиття? (у березні редактор «Тарасової правди» лікував побої, писав заяву в міліцію і пресі розказував, що «взяв» за професійну діяльність).
- Є таке кримінальне провадження, - сказав Віктор Русин. - По ньому проводяться слідчі дії, оперативно-розшукові заходи із встановлення осіб, які його побили.
Чи не готуються правоохоронці до акцій на захист затриманого? Генерал відповів: ні. А така акція була після побиття Чорноівана. Кілька молодих людей під вікнами управління міліції кричали про свободу слова, а юрист Сергій Годний в кабінеті начальника слідства вимагав, щоб опитали Олександра Домбровського. Якраз „Тарасову правду” зі статтею про нього в день нападу роздавали вінничанам на вулицях. Міліція активістів послухала, а відреагувала тільки прес-служба нардепа.  
- Це провокація, не підкріплена, ані фактами, ані здоровим глуздом, - сказала на звинувачення в організації нападу Олександром Домбровським його прес-аташе Світлана Вишневська.
Вона сама журналіст, і з великим досвідом роботи, але утрималася від оцінки публікації Чорноівана та самої газети. Вже тоді в інтернеті були матеріали про «правду» Тараса, але на них звернули увагу вінницькі медійники лишень після пробиття. Доти чули про такого журналіста, певно, тільки ті, про кого він друкував.

Критикує, бо бідний?
Не був знайомий з Тарасом і його теперішній захисних Валерій Палій. Вперше поспілкувався, коли вступив у справу, і склав враження від підзахисного - «дєрзкій парєнь».
– У Тараса ніяких грошей нема. Ні квартири, ні машини, ні землі, - каже адвокат. - Він пишався переді мною: «Я вільна людина, можу критикувати кого завгодно, бо за мною нічого нема. Що вони з мене візьмуть?»
Суд, на якому обирали міру запобіжного заходу Чорноівану, Валерій Палій назвав фарсом, а рішення про арешт – бандитським. Затриманого за вимагання 400 тисяч взяли під варту у суботу, але дозволи вийти під заставу. Сума, близька до перерахованої на рахунок дружньої з Чорноіваном приватної підприємиці – 91 тисяча 760 гривень.
- Заставу суд призначив, як на мене, непомірну, - сказав Валерій Палій у понеділок. – Але спонсори не сьогодні, то завтра заплатять.
У вівторок стало відомо, що заставу заплатили. Чорноівана мали відпусти з-під варти, щойно відбудуться всі технічні процедури. А грошове питання вирішував не Палій, а київський адвокат. Частина ж роботи вінницького захисника – суто правовий захист. І він вже готує заяву про кримінальне правопорушення на керівництво правоохоронних органів і влади області. Каже: „немає складу злочину Тараса Чорноівана, а його заплямували”.

"Вони настільки його ненавидять!"

- Вимагання може бути за двох умов. Перша - вимога передачі майна. Чорноіван нічого не вимагав у Мороза, - розповів адвокт. - Він взагалі з ним не зустрічався. Мав зустріч із професором, своїм колишнім тестем, який йому, як розцінює Чорноіван, погрожував вбивством. І той йому запропонував гроші, а не Тарас вимагав. Від цього посередника була здійснена звичайна господарська операція. Не буду вдаватися у подробиці, але факт є факт: Чорноіван грошей не отримував. Їх перерахували на рахунок його знайомої, і вона їх не брала. До справи приєднана заява, де підприємиця просить банк повернути гроші, як помилково надіслані. Тобто не було вимоги – раз. І друга обов’язкова умова складу цього злочину – погроза. І цього нема в даному випадку. Мороз був допитаний і прямо говорив, що попросив тестя поспілкуватися з Чорноіваном. Сам заяви не писав. Він свідок. Потерпілого взагалі нема в справі. І раз нема потерпілого, то немає складу злочину. Це третій юридичний момент. Беззаперечний. Мені сказали: «Що хоч там роби, нічого не зробиш, бо проплатили всім за Чорноівана». Вони настільки його ненавидять, що вже все зробили.


- Дійсно, багато інформації нам «зливають» анонімно, і ми її однозначно публікуємо. Так, беремо участь в «інформаційних війнах». Не заперечую, - сказав Тарас Чорноіван в інтерв’ю, дане незадовго до затримання «Вінницьким реаліям»

Злив вже прикрили?
Інформресурс «Трасова правда» не сьогоднішній, а вінницьких публікацій у понеділок редакція знайшла там лишень десяток. Статей, які раніше там бачили, вже немає. А ввечері понеділка сторінка взагалі стала недоступна. Не відкриваються й інші сайти компроматів, названі колегами, як тарасові. На акаунті видання у соціальній мережі лишилися „порожні” пости, з яких перейти на матеріал не можна.

Про дійні корови, ціну компромату і страшне для колишнього тюремника
Про схему роботи „Тарасової правди” в Інтернеті пишуть багато. Обурюються інші видання, що в них „деруть” і відмовляються знімати статті, що “втратили актуальність”. Один із журналістів навіть виклав свою переписку з Чорноіваном, де автору запропонували або платити за зняття матеріалу тисячу доларів, або іти подалі.
- Якщо герой публікацій хоче, щоб матеріал зник, повинен заплатити кругленьку суму. Зняти публікації наш „бізнесмен” пропонує особисто жертві чи через третіх осіб, і коштує це чималий грошей, - пише Дмитро Хмельницький з „Обозревателя”. – Проти тих, що відмовляються платити, починається масова інформаційна атака – кількість брудних статейок росте, як сніжний ком. Якщо „клієнт” все ж заплатив, на цьому біди не кінчаються. Він потрапляє в список перспективних і стає „дійною коровою”.
Жертви „зливних бачків” подейкують, що зняття статті коштує 500 доларів. „Стопінг” (нерозміщення інформації рік) - в десять разів дорожче. Тоді як пояснити вінницьку суму за таке аж у 400 тисяч гривень? Чорноіван вирішив, що увірве великий куш, і купився? Якщо правоохоронці доведуть цей злочин, то медійному рекетирові доведеться відбувати покарання у місцях не настільки віддалених. А зважаючи на те, що Чорноіван працював у Стрижавській колонії тюремником, опинитися по той бік грат для нього ще те покарання.

Про кого писала „Тарасова правда”?
Про нардепів Олександра Домбровского, Григорія Заболотного, Миколу Джигу, Петра Порошенка.
Про губернатора Івана Мовчана.
Про мера Володимира Гройсмана.
Про колишнього начальника міліції Віктора Ноніка.
Про ректорів медуніверситету Василя Мороза і педагогічного вузу Олександра Шестопалюка.
Про редактора вінницького сайту Юрія Басюка.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (50)
  • Anonymous

    то напиши всім правду шо ти гомосек!
  • Anonymous

    Доки не приймуть закон про відстріл педофілів....
  • Anonymous

    Тарас держись! Удачи тебе! Выйдешь из этой провокации победителем. Эти гниды только пиарят тебя, что тебе не помешает! Мы с тобой!!!Желаю Вам не здаваться, громить крепким словом на всю Украину всю эту зажиревшую МРАЗЬ!!!!!
  • Anonymous

    Отрабатывая деньги другой банды.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:27 На Вінниччині попрощалися з загиблим поліціянтом Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up