Поліцейського, який стріляв у місті з табельної зброї, відпустили з-під варти. Точка зору адвоката

Поліцейського, який стріляв у місті з табельної зброї, відпустили з-під варти. Точка зору адвоката
Колегія Апеляційного суду змінила запобіжний захід поліцйеському з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт
  • Апеляційний суд змінив запобіжний захід поліцейському, який стріляв з табельної зброї  біля кафе у Гайсині.
  • Які аргументи навела в суді адвокат? Що говорив підозрюваний?
  • Чим  к еруалася колегія суддів, відпустивши з-під варти?

Про затримання поліцейського раніше повідомляли прес-служби обласної поліції і прокуратури. За інформацією обласної прокуратури, «співробітника поліції з числа керівного складу одного з районних управлінь поліції підозрюють у замаху на вбивство кількох осіб». Зазначається, що йому повідомлено про підозру у вчиненні закінченого замаху на умисне убивство двох або більше осіб.

Версія прокуратури

У повідомленні прес-служби прокуратури області сказано, що поліцейський діяв з хуліганських мотивів. Стріляв з табельної зброї у громадському місці.  Перехожі запропонували йому та його колезі допомогу, адже ті були нетверезі. На таку пропозицію поліцейський відреагував неадекватно. Дістав табельну зброю та безпричинно почав стріляти бойовими набоями. Стріляв у напрямку людей, серед яких були діти і молодь. У повідомленні нагадують, що табельну зброю мав здати по закінченні служби.

Одним з пострілів поранив 18-річного хлопця, іншими пошкодив приватні легкові автомобілі. На щастя, юнаку оперативно надали медичну допомогу і його життя поза небезпекою.

Відео дня

Суд підтримав пропозицію прокурора, обрав підозрюваному запобіжний захід — тримання під вартою без можливості внесення грошової застави. На час слідства його відсторонено від посади.

Досудове розслідування здійснюють слідчими відділу ДБР у Вінниці Теруправління ДБР, що розташоване у Хмельницькому.

Версія адвоката

Адвокат Ірина Сторожук у свій час працювала в обласній прокуратурі. Нині активно допомагає військовослужбовцям. Каже, переважну більшість гонорарів, 70%, а інколи всі сто, передає на потреби армії. Так було і у випадку з її підзахисним поліцейським. За його гонорар придбали зимовий одяг для військового з Гайсина на ім’я Роман. Як пояснила адвокат, у військового нема батьків, тому вирішили допомогти йому.

—Мій підзахисний поліцейський чотири рази брав участь в АТО/ООС, — розповідає пані Ірина. — Після початку великої війни добровольцем пішов захищати країну. Про нього мені розповіли у Спілці учасників бойових дій Гайсина. Просили вникнути у суть того, що сталося. Позитивно відгукувалися про чоловіка. Так само позитивно характеризують його на роботі.

Захисник країни, гарна репутація на службі — саме ці обставини стали причиною для адвоката добиватися зміни запобіжного заходу.

За її словами, її підзахисний визнає свою вину у скоєному.

Людина має житло, сім’ю, на її утриманні неповнолітня дитина і двоє батьків пенсійного віку, один з яких переніс важку недугу. Додайте до цього позитивні характеристики, як н службі, так і під час виконання завдань в АТО/ООС, на війні.

Саме цим адвокат аргументувала відсутність ризиків і підстав для зміни запобіжного заходу з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.

Тим часом прокуратура наполягала на

Колегія суддів погодилася з аргументами захисниці. Задовольнила апеляційну скаргу на зміну запобіжного заходу. Рішення Вінницького міського суду про тримання під вартою скасували. На час досудового розслідування підозрюваний перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом.

Що пояснював у суді поліцейський?

Підозрюваного не було у залі засідань. Він залишався в ізоляторі. Судді спілкувалися з ним в онлайн-форматі.

За словами його адвоката, за декілька днів до затримання, поліцейський повернувся з війни і знову приступив до виконання службових обов’язків у поліції.

У той вечір він знаходився у закладі харчування разом зі своїм колегою, з яким повернулися з війни. Поліцейський мав при собі табельну зброю. Він визнав, що мав здати її після служби, що це є порушенням. Так само не приховував, що вживали спиртне.

Колега першим вийшов на вулицю.

За словами поліцейського, він залишив заклад невдовзі після нього. На вулиці побачив, що колега лежить на землі, а навколо нього гурт молодиків.

Його одразу засліпили фари автомобілів, які знаходилися біля кафе і були увімкнені.

Поліцейський пояснив суддям, що вважав, що у той момент його колезі загрожує небезпека.  

Тому дістав табельні зброю і здійснив попереджувальні постріли.

Адвокат при цьому звертає увагу: її підзахисний не вів прицільної стрільби.

—Людина майстерно володіє зброєю, він понад 10 років служить у поліції, брав участь у бойових діях, — говорить адвокат. — Тому прицільний постріл міг призвести до смертельних наслідків.

Щоправда, співрозмовниця уточнює, що одна з куль зачепила по непрямій руку одного х хлопців. Йому 22 роки, а не 18, як зазначають у повідомленні про випадок правоохоронці.

Затримали у Гайсині, протокол склали у Вінниці

Адвокат звертає увагу на процесуальне порушення. За її словами, подія сталася приблизно о 19-й годині 27 листопада у Гайсині. Тоді ж підозрюваного затримали. Протокол про затримання склали о 00:20 годин уже 28 листопада.

Весь цей час поліцейський був позбавлений права на захист, наголошує адвокат. Хоча мали зробити це на місці злочину після затримання.

—Як тепер рахувати час його затримання? — запитує адвокат. Два місяці з часу, відколи йому надягли кайданки, спливуть 25.01.2023 приблизно  19-й годині. Але ж протокол про затримання складено пізніше…

Читайте також:

«В ексгумації тіла нам відмовили». Рідні військового припускають, що йому «допомогли» померти

В тюрму за проросійську пропаганду: вінничани отримали реальний строк

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Валерий Мехайлович

    Пляшку пива дозволяє Але якщо людина потребує допомоги ти повинен стати і надати йому допомогу
  • Валерий Мехайлович

    Всі не

keyboard_arrow_up