Озброєні колектори зламали броньовані двері і вклали підлітка лицем в підлогу

Озброєні колектори зламали броньовані двері і вклали підлітка лицем в підлогу
На виклик до озброєних людей, які зачинилися в квартирі з підлітком, швидко зреагувала поліція. Вони потім вилучили в колекторів два пістолети. Школяру і його мамі знадобилась швидка допомога (на задньому плані)
  • У цю заставлену за валютний кредит квартиру приходили раніше.
  • А цього разу вломилися з двома пістолетами і поклали на підлогу 16-річного хлопця, що був сам.
  • Його батьки називають бандитизмом те, що поліція кваліфікувала, як самоуправство.
  • Подружжя виграло суд з банком, але група колекторів на чолі з жінкою здійснила силовий захват. 

На виклик в елітну новобудову на Замостянській близько 14.20 минулого четверга з’їхалися шість поліцейський нарядів з трьох різних підрозділів. З патрульної поліції, Нацполіції та з поліції охорони. Останні зреагували на спрацювання сигналізації, яку встиг увімкнути син власників квартири, переш ніж броньовані вхідні двері зламали озброєні люди.

– Першим зайшов чоловік з пістолетом, а за ним ще один і жінка, – розказує те, що дізнався потім від свого сина, господар квартири Олександр. – Владислав підняв руки і ліг на підлогу. Його питали, чи в квартирі є зброя, чи вона зі мною. Знали, якщо я зараз з’явлюся, і при мені є моя зброя, то стрілятиму…

Олександр в той момент вже мчав додому. Син йому подзвонив, коли почув, що в двері хтось шкребеться, а у вічко побачив людей, які колупалися в замку. Батько сказав сину ввімкнути сигналізацію. Після цього, каже, зв'язок обірвався.

Відео дня

Тим часом у 16-річного хлопця озброєні гості забрали телефон. Його утримували в квартирі, замкнувшись в середині. Не випускали підлітка, коли батько приїхав і стукав в двері. Звільнили 9-тикласника на вимогу поліції. Невдовзі на місці були медики швидкої. Їх допомога знадобилася і мамі Владислава, і йому самому. Школяр тремтів і не міг говорити. Лікарі назвали його стан гострою реакцією на стрес.

Що саме колектори ломляться в їхню квартиру, Олександр зрозумів одразу. Каже, виселяти його сім’ю приходили раніше, але так, як цього разу, ще не було. В колекторів було два пістолети.

Один із них – нагородний «Глок-17». Його власника – АТОвець, який вломився квартиру першим і був найстаршим з учасників захоплення. Решта – спортивні хлопці по років 20 і дві жінки. Одна з них керувала діями решти.

– Це розбій або бандитизм! Інакше не назвати, – говорить Олександр. – Цей АТОвець мав із собою аж 100 набоїв. З чотирма ріжками прийшов заходити в «орендовану» квартиру.

Колектори відкрили квартиру на вимогу поліцейських, і ті вилучили в них два пістолети (дивіться на столі). Один бойовий. Другий – пристрій для відстрілу гумових куль

 

Знімали адвокати. Вони нарахували більше 15 учасників захоплення, більшість з яких – молоді спортивні хлопці. А керувала усією групою старшого віку жінка   



Накапали мільйони  

Олександра більше десяти років тому взяв валютний кредит під заставу житла, яке було власністю його дружини. Торік банк, як розказала юрист Тетяна Мишковської, переоформив квартиру на себе. Не через суд, а в державного реєстратора. Для цього вистачило угоди по кредиту і довідки про борг перед банком.

А сума позики була приблизно 180 тисяч доларів. Оціночна вартість квартири на момент оформлення застави – 250 тисяч умовних одиниць. Сьогодні, за новим курсом долара і з нарахованою пенею, співвідношення навпаки. Квартира коштує менше боргу. Банк нарахував суму до сплати під 7 мільйонів гривень. 

– В нас був бізнес – м’ясокомбінат, – розказує Олександр. – Брали кредит в «ПУМБ» для нього. Жінка стала поручителем і заставила квартиру. Потім бізнес у нас рейдерським способом забрали, і ми виплачували тільки проценти. З банком співпрацювали. Коли зрозуміли, що більше не потягнемо, виставили квартиру на продаж. Знайшли реального покупця, але в кінці року в банку не мали часу на нас і після нового року теж відстрочували. Врешті покупець не став чекати, пішов…

В чиї кишені?

Ті люди, які зламали вхідні дверей в квартирі на Замостянській назвалися поліції наймачами названої квартири. У них був договір оренди. Такий уклав з колекторами банк після того, як в судовому порядку виписав сім’ю боржників.

– Рішення про виселення було заочне, – говорить Тетяна Мишковська. – Ми його оскаржили і скасували, як незаконне. Житловий кодекс України забороняє виселяти з квартири, якщо вона не була куплена в кредит, без надання іншого житла. В даному випадку власники узагалі говорили банку тільки про продаж квартири для закриття боргу. Але немає цього продажу!

Чому банк, замість повернути борг за рахунок реалізації об’єкту застави, віддав квартиру колекторам?

– Питання не в банку, – каже юристка. – Завжди є людський фактор. Крім керівництва, є ще звичайні працівники. Переоформити дану квартиру за три копійки, як вони її переоформили, і потім продати, як бачимо, не проблема. Хтось хоче просто ці кошти собі покласти в карман.

 

Поліція «відбила» житло

Відчинити двері спірної квартири змусила колекторів поліція. Кваліфікували факт захоплення чужого житла з неповнолітнім всередині, за словами прес-офіцера обласної поліції Анни Олійник, як самоуправство. 

– Із них ніхто не чекав, що приїде стільки поліції і адвокати. Вони розраховували, що люди злякаються і підуть, – каже Тетяна Мишковська. – А поліція дуже гарно спрацювала. Вилучили у цих бандитів бойову зброю, забрали їх на допит у відділення, відкрили кримінальне провадження і матір Владислава визнали потерпілою.

От тільки кваліфікація, як думає юристка, мала б бути суворіша. Її клієнти теж хочуть, щоб дії колекторів визнали незаконним проникненням до житла, скоєним групою осіб та зі зброєю.

Як пояснив начальник Лівобережної поліції Роман Андрущак, умисел в учасників захоплення був не на проникнення, а на заволодіння предметом спору, квартирою. Це якраз і є самоуправством. Він розказав, що колектори прихали з Києва. Ними керувала жінка зі шлейфом таких захоплень по всій країні. З пістолетів мали один бойовий, нагородний, а другий – пристрій для відстрілу гумових куль.

– Пістолети були кобурах, вони їх не застосовувалися, і хлопцеві зброєю не погрожували, – сказав начальник поліції. – Його випустили майже одразу, а потім відчинили двері на мою вимогу, вийшли і дали пояснення. По цій квартирі добре знаю ситуацію, тому що туди неодноразово приїжджали представники банку і були виклики. Ми щоразу пояснювали, що вселення-виселення має відбуватися за участі ДВС, а не таким чином. Закон один для всіх. 

Як вирішувати кредитний спір?

Тетяна Мишковська, юрист:

- Сталася досить неприємна ситуація, коли вирішується кредитний спір з позичальником не у правовому полі. В суді банк програв, і на сьогодні є рішення, яким заборонено виселяти цю сім’ю з квартири. Замість того, щоб іти до апеляції та спробувати оскаржити це рішення, банк уклав договір оренди з незрозумілими особами, що вирішили шляхом незаконного проникнення, зламу дверей, зі зброєю зайти в квартиру, покласти на підлогу дитину і таким чином спробували захопити квартиру.

Чинним законодавством України чітко передбачено, як діяти у випадку, якщо є кредитний спір. Вищий спеціалізований суд ще в 2012-му році надав рекомендації суддям, якими користуються всі адвокати країни. У разі, якщо є борг, треба звертатися до суду про стягнення боргу. Є застава – треба звертатися про стягнення на предмет застави чи іпотеки. Залучається державна виконавча служба, яка законними шляхами вирішує питання. Проникати в чуже житло забороняє Кримінальний кодекс.

Що порадити людям у схожих ситуаціях? Звертатися до поліції. В нашому випадку на виклик приїхали чотири екіпажі, відреагувала поліція охорони, органи опіки і піклування та Вінницька міська рада. Зараз з допомогою юристів питання вирішується. Самотужки людині розв’язати таку проблему не можливо, тому що потрібний певний набір знань, щоб боротися. Кредитні спори – це окремий вид цивільних правовідносин, який має свою специфіку, а тому й не кожен адвокат береться за такі справи.  


Читайте також:

Дурнішого «розводу» у Вінниці ще не було. Касирку обмінника надурили на $3000

За втечу замовника вбивства вдруге судять конвоїра, який нічого не вирішував

Проти земельного магната не попреш. Як пайовики втрачають свої гектари?

Грозились зарізати дочку на очах матері, а на суді відбріхувалися. Вирок банді

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Іван

    Ситуація була б набагато справедливіша, якби після зламу дверей нападники отримали по кулі в лоба. Довелося би шукати нових колекторів, а це теж час для сім'ї.

    Юрий Бондарук reply Іван

    ти такий діванний сміливець))) спробуй потім доведи в суді свою правоту)))

    З.А.Глядач reply Юрий Бондарук

    А що там "доводити"? Вони порушили недоторканність житла. Це можна кваліфікувати як збройний напад. Іне потрібно "ніякої кулі в лоба". Господарі могли відбиватися ЧИМ ЗАВГОДНО,навіть сковорідкою по голові ввалити.

    Юрий Бондарук reply З.А.Глядач

    зразу видно, що ти ні разу не зтикався з нашим правосуддям - САМИМ СПРАВЕДЛІВИМ У ВО ВСЬОМ МІРЄ)) ..... з Вишарем, з Ковбасою і т.д.
  • Женя Иванов

    Олександра більше десяти років тому взяв валютний кредит

    розказала юрист Тетяна Мишковської

    Його власника – АТОвець

    У вас вообще хоть кто-то перечитывает что вы пишите???
  • Юрий Бондарук

    Должен? Отдай! И будет тебе счастье и покой!
  • Анонім

    "Його власника – АТОвець", - це було круто.

    А щодо дій колекторів, то це бандитизм. Потрібно розповсюдити цю статтю у всіх ЗМІ щоб не спустили на гальмах.

    А атовця, що погрожував цивільним зброєю, взагалі треба позбавити всіх нагород та привілеїв та відправити у в-язницю як звичайного злодія. І показати це по центральному телебаченню.

    Шановна редакція! Приберіть "посилання на..." при копіюванні стрічок з сайту, воно лише заважає іншим шукати матеріал. І приеріть вікно з вимогою підписатись на новини. Не будьте схожі на інші жовті видання, не робіть такої собі реклами.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:18 Більше десятка вулиць у Вінниці без води та світла. Адреси 09:52 Рецепт до Великодня: Мамина паска завжди найсмачніша, бо вона правильна photo_camera 09:05 Сьогодні — Страсна п'ятниця. Про суть п'ятого дня Страсного тижня та що не можна робити 08:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 08:25 Сьогодні вітаємо Петра та Тимофія. Історія та прикмети 3 травня 21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці play_circle_filled photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up