Куди зникають люди й нелюди? Про історії розшуку людей та роботу оперів

Куди зникають люди й нелюди? Про історії розшуку людей та роботу оперів
  • Оперативники знайшли більше людей, ніж оголосили у розшук.
  • Про роботу своїх підлеглих розказав начальник карного розшуку області, який не любить політичних втікачів, називає замерзлих людей «підсніжниками» і пам’ятає всі подробиці про зникнення дівчини шестирічної давнини.

Злочинців, яких розшукують, оперативники ділять на категорії. Окремо рахують убивць, ґвалтівників, грабіжників… Спеціальний відділ карного розшуку займається пошуком безвісти зниклих людей і встановленням неупізнаних трупів. Зараз у розшуку майже дві тисячі мешканців області з цих різних категорій.

Начальник управління карного розшуку обласної поліції Олександр Цимбалюк розповів, що знайшли в 2016 році більше людей, ніж оголосили у розшук. Розшукують зниклих торік і раніше.

— У нас іде стабільне зниження розшуку злочинців: більше знаходимо, ніж оголошують у розшук, — сказав Цимбалюк. – Це раніше нам статистику розшукуваних підняла військова частина, яка залишилася в Криму. Полк повітряної оборони мав прибути до Вінниці згідно з наказом Міноборони, коли захоплення Криму відбувалося, але військові не прибули. Їх визнали дезертирами і оголосили у розшук. І от у нас зараз більше тисячі розшукових справ на військовослужбовців.

Відео дня

Ясне діло, до Криму опери із Вінниці не їздили, аби доставити сюди кожного. Такий розшук Олександр Цимбалюк називає «паперово-творчою» роботою. Пояснює: військових-дезертирів провели по усіх базах, завдяки чому їх затримують прикордонники.

Решта розшукуваних злочинців – суто кримінальні. Скільки таких знайшли, а скільки ще мають розшукати, дивіться у інфографіці.

Злодії в Росії

— У цьому році оголосили у розшук за постановами слідчого або ухвалами судів майже 300 осіб, — сказав Олександр Цимбалюк.

Він згадує, як у минулі роки оперативники Вінниці їздили за злодіями у Росію. Тепер каже, звідти просто екстрадують через Інтерпол, якщо виникає потреба.

— Раніше у нас були хороші стосунки, а тепер – суто ділові, — говорить начальник карного розшуку про стосунки з країною-агресором. – Де б злочинця не знайшли, в Росії чи країнах Євросоюзу – посилаємо туди документи, і просимо екстрадиції.

Питаємо, чому другий рік поспіль не можуть знайти політичного утікача – учасника захоплення ОДА Януарія Шостака.

— Постійно по ньому працюємо. Деколи він потрапляє в поле нашого зору з високопосадовцями. Ховається, знаходиться на нелегальному положенні то в Хмельницькому, то в Києві. Це все політичне, — підсумував він. – Вліз у політику свого часу, а тепер ходить у нас за спинами й щось доказує. Не може прийти в суд чи у прокуратуру і показати, що він білий, чистий та пухнастий. Буде рішення суду, ми його знімемо з розшуку. А поки є розшукова справа, проводимо заходи. Тільки два місці тому "штурмували" його хату, обшукували. Потім батько на нас скарги скрізь писав…

За законом

— Є багато нестиковок і нашій роботі, - продовжує начальник карного розшуку. -  

— Знаходимо утікача, приводимо, а слідчий каже: «сьогодні він мені не треба», або черговий суддя не береться за справу, бо матеріали у іншого судді, а той у відпустку пішов. Ми не можемо людину тримати довше, ніж дозволяє закон, відпускаємо, і він знову подається у біга.

Разом зі всіма реформами у правоохоронній системі, як говорить Олександр Цимбалюк, варто було б змінити Кримінальний процесуальний кодекс, що лишився з часів Януковича. Бо цей кодекс лояльний для злочинців. Допускає заставу злодіям, які скоюють злочини повторно. І заважає швидко діяти оперативникам, зв’язавши їм руки своїми нормами.  

— Ми ідемо в Євросоюз, і прості люди не можуть благами майбутнього входу користуватися, а злочинці користуються повним ходом, - каже співрозмовник. – Якщо злодій обкрадає квартири, ми його ловимо, то ніхто в суді не питає, де він заставу взяв, аби вийти на свободу. От мені зараз знайти 80 тисяч: я би всю родину обдзвонив і не знайшов би таких грошей. Зате у наркомана, який під слідством, який має вже одну заставу і знову вкрав, є такі гроші. Його ще до суду не привезли, а жінка вже стоїть із заставою. Такі маємо казуси.

Чого люди не бачать

— По розшуковій роботі кожний день виїжджають групи, вони знаходяться в пошуку, просто цього люди не бачать, — сказав начальник карного розшуку. — Що є недоліки в роботі, ми цього не приховуємо. Але по кожній заведеній справі через кожні десять днів мені лягають нові дані. На розшукуваних злочинців, на безвісти зниклих, на трупи невпізнані. Ми знаходимо. От зараз маємо справу зниклої, де знаємо, що її убили, просто не можемо тіло знайти…

Олександр Цимбалюк розповів кілька вже розслідуваних справ безвісти зниклих, де виявилося – людину убили родичі, а тіло сховали. Наприклад, про жінку, яка приносила розшуківцям телеграми від чоловіка, нібито він на заробітках.

— Тоді всі в Москву їздили, кому не ліньки. Років десять тому, — згадав Цимбалюк. – Приходимо додому до них, а оглядова яма чомусь заллята і засипана щебенем. Відкопуємо і знаходимо чоловіка в 200-літровій бочці. Телеграми слав він з бочки…

Зникла одна дитина

Цього року розшукали більше сотні зниклих безвісти. Є незнайдені дорослі, а дітей швидко знаходять усіх. Прочісують територію, з військовими, працівниками управління, службовими собаками.

У розшуку з минулих років залишається дівчинка, що зникла з-під хати шість років тому. Олександр Цимбалюк пам’ятає всі обставини пропажі Валі Кушнір до найменших подробиць. Каже, об’їздили всю країну за схожими на дівчинку і перекопали все село у пошуках тіла.

— Дуже кошмарна історія, коли доводиться говорити про дитячу смерть, — журиться головний оперативник області

А от замерзлих п’яничок на морозі він називає без жалю «підсніжниками». Своя у оперативників професійна термінологія. Коли говоримо про експертні методики дослідження трупів, то Олександр Цимбалюк розказує страшилки, як анекдот. Наприклад, як його підлеглі перевозили в трамваї руку мерця, щоб зняти з неї відбитки пальців.

А без жартів, начальник розшуку каже, що дуже допомагає оперативникам можливість ДНК-експертизи. Навіть по знайденій на місці події волосині встановлюють людей. Це експертиза, як каже Олександр Цимбалюк, вартісна, реактивів не вистачає, але дієва.

— На місці зникнення людини багато чого цікавого можна знати, — сказав начальник розшуку.

Він каже, якщо дівчина втекла з дому, то це, як правило, через кохання. У такій справі головне знайти «джерело» її сердечних страждань. Допомагає коло знайомих і соціальні мережі. Якщо літнього віку людина пішла – значить заблукала, хвора, могла померти в дорозі. А чому зникають люди середнього віку?

— Середній вік, я вам скажу, ще більш влазливий психологічно, — звучить у відповідь. — Знаємо з досвіду роботи вже усе про весняні та осінні загострення. Спалахи в нас бувають: кількість зниклих зростає саме у ці періоди.
 

Читайте також: 

Дві тисячі зеків випустять з Нового року. Ми порахували, чим це загрожує

Пройшов рік змін у поліції. Що точно зроблять поліцейські до кінця 2016-го?

Куди жалітися на поліцейських? Омбудсмен Маєвська дала свої контакти

Поліцейські, які виїжджають на злочини, матимуть нагрудні камери, як «копи»

По 30 тисяч гривень премії платитимуть спецагентам поліції. За яку роботу?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up