Коефіцієнт корисної дії вінницького поліцейського. Наш полісмен кращий інших?

Коефіцієнт корисної дії вінницького поліцейського. Наш полісмен кращий інших?
  • В поліції ведуть рейтинг областей за різними показниками.
  • Один із найважливіших – відсоток розкриття злочинів.
  • За цим відсотком Вінниця вирвалася на перше місце, – сказав нещодавно губернатор.
  • Чи можна вірити цим даним? Експерти кажуть, що статистику правоохоронних органів не можливо перевірити.
  • А у рейтингу безпечності обласних центрів наше місто за рік з’їхало на п’ять позицій.
  • Редакція зібрала інфографіки зі статистикою із різних джерел, щоб побачити ситуацію.

Що наша поліція працює на належному рівні, говорив голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій, коли вітав поліцейських з професійним святом. Він й сказав, що у рейтингу розкриття злочинів поліція Вінниччини посіла перше місце.

Цей рейтинг складається за відсотком розкриття злочинів. Чим вищий відсоток, тим краще, значить працюють правоохоронці. Цей показник, який так ы проситься називатися коефіцієнтом корисної дії полісмена, дає знати, скільки з усіх зареєстрованих злочинів розкрили і довели до суду, знайшовши винуватця – крадія, грабіжника, шахрая, убивцю або якогось іншого кривдника.

Відсоток розкриття убивств, як правило, найвищий. А найменший – у справах про шахрайства. Бо чим важчий злочин, тим більше сил і можливостей докладають поліцейські для його розкриття.

Відео дня

Якщо говорити про відсоток у рейтингу поліції областей, який ведеться Міністерством внутрішніх справ, то у ньому регіональні підрозділи шикують за середнім показником розкриття усіх зафіксованих зачинів. І тяжких, і не дуже. 

То ж який саме дає «коефіцієнт корисної дії» поліцейських Вінницької області? Знаходимо відсоток розкриття злочинів в нашому регіоні у звітному виступі начальника управління Нацполіції Юрій Педоса, який він робив перед депутатами і текст якого виклали у повному обсязі на сайті обласної поліції.

«Кількість розкритих кримінальних правопорушень збільшилась на 25% та становить – 37%», – казав Юрій Педос, поки на екрані демонстрували презентацію з цифрами.

На одному слайді було показано, що протягом першого півріччя минулого 2016 року розкрили приблизно дві тисячі злочинів. Тоді вивели ось такий відсоток розкриття – 27,7. Цього року за такий самий період розритими називають вже трохи більше двох з половиною тисяч злочинів. У відсотках це 37,2. Якраз ця цифра, виходить, і вивела Вінниччину на першість за «коефіцієнтом корисної дії» поліцейського. 

Цифри обласної поліції

Та якщо звернути увагу на те, що усього в області на обліку злочинів поліція мала за півроку 9 тисяч, то 2,5 тисяч розкритих «вау» не викликає. Єдине тішить, що в інших областях з роботою поліцейських на розкриття ситуація не краща, раз наша поліція в рейтингу опинилася на першому місці.

Разом з тим, експерти – колишній керівники МВС і правники – говорять: поліцейські цифри і рейтинги перевірити на правдивість неможливо, тому що правоохоронці оприлюднюють такі статистичні дані, які перевірити не можливо. Ніхто не може порахувати справжню кількість тих чи інших злочинів. Фіксують дані про це у закритому реєстрі. Відповідно, й підрахувати відсоток розкриття незалежна людина ніяк не може. 

Існує ще такий цікавий показник, як кількість злочинів на 10 тисяч населення. У Вінницькі області - 44,4 злочини на 10 тисяч. Таку цифру знаходимо в тому ж звіті головного поліцейського області.

А державна служба статистики оприлюднила торішню цифру, значно більшу, коли складала рейтинг безпеки обласних центрів. Вона поставила Вінницю на восьме місце з показником 156 злочинів на 10 тисяч населення, і проаналізувала, наскільки безпечно себе можуть почувати наші містяни та мешканці інших великих міст. У нас торік зафіксували в 70 разів більше злочинів, ніж у сусідньому Хмельницькому, який вийшов у рейтингу найбезпечнішим містом України.

Цифри Держстатистики

Велику різницю в даних цивільних статистів і аналітиків поліції можна пояснити: перші використали суто міські дані, де реєстрації злочинів знано вища, ніж у районах. Поліцейські ж рахували по усій області (усереднений показник виходить значно нижчий).

Так от: поліцейські дані нам показали, що вінницькі правоохоронці працюють плідніше за своїх колег в регіонах. А рейтинг безпеки демонструє, що все менше вінничан відчувають себе захищеними. Порівнюючи рейтинги безпеки служби статистики за два останні роки, бачимо: Вінниця за рік спустилася на п’ять позицій, з третьої на восьму.

А звітуючи перед депутатами, головний поліцейський області казав: «Нам вдається утримувати криміногенну ситуацію під контролем, не допускати непередбачуваного пеpебiгу подій, ускладнень оперативної обстановки».

Днями на «Ракурсі» з’явився аналіз поліцейських звітів. Щойно міністр МВС виклав на загал аналіз результатів роботи Національної поліції, Гліб Плескач поспішив назвати оприлюднену статистику брехнею. Назвав неправдивим показник розкриття злочинів, бо він вищим був тільки за часів СРСР (коли правди від офіційних джерел дарма було чекати). А про зниження рівня злочинності дав ось таке пояснення:

«Окрім як фальсифікацією звітності, таке падіння (на 22% – авт.) пояснити нічим іншим неможливо. Загальновідомо, що на рівень злочинності впливають два основні фактори: добробут громадян і кваліфікація співробітників правоохоронних органів. З першим все не дуже добре: негативні процеси в економіці держави не роблять наших громадян заможнішими, а сегмент тіньової економіки як і раніше перевищує 50% ВВП (інші експерти кажуть про 70%); безробіття — офіційне і приховане — меншим не стало. Тобто живильне середовище для злочинності нікуди не ділося — воно все те ж. Тоді виходить, що причина падіння рівня злочинності — у кваліфікації та активності співробітників Нацполіції, що стрімко зросли за півроку-рік. Чи це можливо? Ні, фізично неможливо.

…Що ми можемо почерпнути зі статистики Авакова? Нічого. Це порожні цифри, які до того ж неможливо перевірити… Цифрами можна жонглювати як завгодно. Ось приклад.

Цього року, підбиваючи підсумки перших п'яти місяців, генпрокурор Юрій Луценко на нараді з колегами озвучив статистику зниження злочинності: за 5 місяців 2017 року кількість кримінальних злочинів по країні зменшилася на 15% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і становить близько 271 тис.

А ось інша цифра ГПУ: за 10 місяців 2016 року було зареєстровано 552 тис. злочинів. Помножте кількість злочинів, скоєних в Україні за 5 місяців 2017 року, на два — і ви отримаєте практично таку ж саму кількість злочинів, як і за 10 місяців 2016 року. Тобто «падіння» рівня злочинності — в межах статистичної похибки. І це — за даними ГПУ, яка в останні місяці також різко змінила вектор в освітленні ситуації зі злочинністю в країні на «позитивний». За відсутності реальних на те підстав».

Цифри МВС

 

Читайте також:

Опублікували рейтинг безпечності облцентрів. На якому місці Вінниця?

Вінницька злочинність в коментарях та цифрах. Правда і міфи (ІНФОГРАФІКА)

Який ризик бути вбитим, пограбованим або обкраденим у Вінниці? (ІНФОГРАФІКА)

Нашого шефа поліції не звільнять. Чому погрози прем’єра його не стосуються?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Vladimir Molotov

    а где узнать коэфициент удачных селфи с картонными полицейскими?
  • Порошок

    как былии мусорьем, так и остались. Только патрульных поменяли и то не всех. Кобры, *уебры возвращаются. короче гнилая аваковская клоака
  • Anonymous

    Коефіцієнт корисної дії вінницького поліцейського = 0.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled 09:18 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:36 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up