Як розслідують та карають за розбещення дітей

Як розслідують та карають за розбещення дітей
  • До восьми років ув’язнення може отримати людина, яку визнають винною в розбещенні дитини.
  • Знайшли в судовому реєстрі реальні справи, які розглядали в судах Вінницької області.

Про статевий злочин, жертвою якого стала 7-річна, 20minut.ua розповідав нашим читачам 9 липня. Злочин був напередодні, 8-го липня. Поліцейські затримали 59-річного підозрюваного й одразу ж повідомили, що він — психічно хворий чоловік.

«Близько 15.20 поруч із гаражами дитина гралася разом із 9-річною сестричкою. У цей час невідомий напав на дівчинку, затягнув у кущі та вчинив розпусні дії. Зловмисник демонстрував дитині статеві органи та рукою вчинив насильницькі дії сексуального характеру. Старша дівчинка втекла й розповіла батькам», — такі обставини згвалтування знаємо від правоохоронців.

Також одразу після злочину в поліції повідомили, що постраждалу дівчинку госпіталізували в Центр матері й дитини з кровотечею, а на підозрюваного очікує тримання під вартою й цілий ряд експертиз, у тому числі психолого-психіатрична.

Відео дня

У суботу, 13 липня, в установі виконання покарань № 1 вбили арештованого за зґвалтування дитини. Про те, що розслідуванням цього факту займаються співробітники ДБР, сказали редакції в прокуратурі області.

Покарання за розбещення

У чинному Кримінальному кодексі є стаття 156 «Розбещення неповнолітніх». У ній усього дві частини.

Перша визначає покарання за розпусні дії, які вчинили щодо дитини, яка не досягла 16-ти років. За це винний отримає або обмеження, або позбавлення волі на строк до п’яти років.

Друга частина: розпусні дії щодо малолітньої дитини або якщо розбещували члени родини, близькі родичі, опікуни. Малолітньою вважається дитина, яка не старша за 14 років info. За це вже можна отримати ув’язнення на строк до восьми років.

Шість років ув’язнення

У судовому реєстрі ми знайшли 30 вироків за статтею «Розбещення неповнолітніх», які були винесені судами Вінницької області. Три з них — у 2019 році.

Інформація цих вироках закрита. Бо вони ухвалювалися під час закритих судових засідань. Але у відкритому судовому реєстрі все одно можна знайти інформацію про ці справи.

23 травня 2019 року судді Жмеринського міськрайонного суду винесли вирок у такій справі. Вирок уже оскаржується адвокатом в апеляції. Звідти й дізнаємося про покарання: обвинувачений отримав шість років позбавлення волі. Шукаємо далі в реєстрі та знаходимо обставини, у яких його звинувачують.

За версією слідства, чоловік ліг на диван до малолітньої дитини, зняв із неї білизну, доторкався руками до її статевих органів, спричинивши дівчинці фізичний біль. Скоро йому оголосили про підозру.

Під час розслідування проводили слідчий експеримент. Дитину допитували в присутності психолога. Чоловіка також допитували. В одній з ухвал написано, що він визнав провину. Вирок, який йому ухвалили в Жмеринці, ще не набрав законної сили, бо оскаржується.

Роки в судах

У квітні в Могилів-Подільському слухали справу про розбещення та ухвалили вирок. Ця справа тягнеться вже кілька років і встигла побувати в апеляції та касації. Потім знову повернулася в Могилів-Подільський.

Перший вирок був у 2016-му. Обвинувачений отримав шість років ув’язнення. Судили не тільки за розбещення, а й за шахрайство.

Вирок оскаржували. Адвокат наполягав, що висновки суду не відповідають тому, що сталося насправді, а потерпіла нібито плуталася у своїх свідченнях.

Постраждала дитина розповіла, що чоловік прийшов до них у гості. У той день вона бачила його вперше. Дорослі випивали, а потім цей чоловік запропонував їй кудись піти. Також чоловік запитав, чи не хоче дівчинка отримати від нього мобільний телефон. Вона відповіла, що хоче, і він сказав, що за це вона повинна з ним спати. Дитина сказала мамі, що не хоче з ним спати і просила її не пускати чоловіка до неї в кімнату. Коли мама була у ванній, то чоловік прийшов до дитини в кімнату. Попросив поставити телефон на зарядку. Коли вона ставила телефон, чоловік узяв її за руку, оголив свій статевий орган та хотів доторкнутись до нього її рукою. Вона почала кричати, а він застібнув штани й пішов на кухню. Через це далі був конфлікт і чоловік втік із житла, навіть не встиг забрати свої кросівки.

Справу потім повернули на повторний розгляд. Чи визнали чоловіка винним знову наразі невідомо.

Два роки й компенсація

13 червня суд у Чечельнику призначив два з половиною роки обмеження волі та трохи більше, ніж 102 тисячі гривень компенсації чоловіку, якого звинуватили в розбещенні неповнолітньої дитини та у викраденні людини. Вирок наразі оскаржується.

Як написано в судових документах, заяву в поліцію подала жінка, яка стверджувала, що чоловік розбещував її неповнолітню доньку. Це було в Бершаді у 2018-му.

Злочин нібито стався в літній кухні, яка належить тому чоловіку. Під час обшуку правоохоронці вилучили плавки та постільну білизну.

Під час допиту потерпіла дівчина сказала, що поїхала на велосипеді до бабусі. До неї підійшов чоловік, узяв її за ліву руку та повів вулицею прямо. Її велосипед він узяв у другу руку та тягнув із собою. Вона просила невідомого відпустити її. Через деякий час вони прийшли до якогось будинку, куди її завів той чоловік. Двері замкнув.

Там чоловік почав її роздягати, почав цілувати її в губи, ніс, груди, живіт та нижче поясу. Поклав її на ліжко та почав роздягатись сам. Далі продовжив розпусні дії. Коли чоловік заснув, вона намагалася вийти з будинку, але двері були замкнені. Чекала поки той прокинеться.

Через деякий час почула, як у вікно будинку хтось стукає. Чоловік відімкнув двері. До будинку зайшли поліцейські та її батьки, яким вона розповіла про те, що сталося.

У матеріалах справи було також відео з нагрудних камер поліцейських. На відео з цих камер було видно, що коли правоохоронці зайшли в будинок, то там були оголені неповнолітня дівчина та чоловік.

Про зміни, які плануються

Система покарання педофілів зміниться, коли набере чинності проголосований депутатами перед виборами проект 6449. Популістським його вже охрестили експерти, закликаючи президента не підписувати негуманні зміни. Тим паче, що альтернативний проект, витриманий у рамках європейських стандартів, також був готовий для прийняття. Він пропонує ту саму хімічну кастрацію, але не в покарання, а як лікування виключно людям із діагнозом «педофілія».

Прийнятий же законопроект таку процедуру зробить обов’язковою для всіх засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості дітей. Більше про зміни в законодавстві читайте в матеріалі нижче:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:01 Сьогодні — Чистий четвер. Про суть четвертого дня Страсного тижня та молитви 10:00 ТОП-50 німецьких фраз і слів: емоції, почуття, сім'я, захоплення (новини компаній) 09:45 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 09:11 Вінниця сьогодні прощається із 26-річним військовим Артуром Доміновим Від читача 20:49 Прагнеш знайти роботу своєї мрії? Відвідай Ярмарок кар‘єри 2024 на стань на крок ближче до професійної реалізації! 09:11 На «зебрі» по Пирогова збили дівчину. Утворилася тягнучка 08:28 Сьогодні вітаємо Зою та Романа. Історія та прикмети 2 травня 21:01 Нагородили 21-річного воїна, який врятував життя побратимам під час обстрілу «Градами» 20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира 19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up