Дерева рубають — друзки летять, або як відбувається масове знищення лісів на Вінниччині

Дерева рубають — друзки летять, або як відбувається масове знищення лісів на Вінниччині
Фото: Державна екологічна інспекція у Вінницькій області
  • Останнім часом новини про незаконну вирубку лісу на Вінниччині з'являються, як гриби після дощу. Лише за вересень держслужби зафіксували десятки таких випадків.
  • Рубають дерева різних порід. Браконьєрством займаються в тому числі самі лісники і держслужбовці
  •  Лише за вересень розмір нанесених державі збитків за незаконну вирубку лісу становить мільйони гривень.

 «Чорні лісоруби» не бояться знищувати ліси, залишають за собою вирубані гектари, а кишені набивають мільйонами. На Вінниччині відбувається масова вирубка дерев у лісових господарствах і посадках. Знищують все, в тому числі цінні породи деревини. Прокуратурою відкриваються провадження, та чи  досі хтось був покараний? Ми змогли вам представити частину кримінальних випадків за вересень, бо лише за перший тиждень місяця поліцейські Вінниччини задокументували 9 фактів незаконної порубки. 

1 вересня, Погребищенський район

Спеціалістами відділу державного екологічного контролю Державної екологічної інспекції у Вінницькій області виявлено незаконну рубку дерев в кількості 6 штук породи дуб різних діаметрів у полезахисній лісовій смузі, яка розташована на території Морозівської сільської ради Погребищенського району Вінницької області. Розмір нанесених державі збитків становить 81 575 гривень. Матеріали перевірки направлено до Погребищенського відділення поліції Калинівського ВП ГНПУ у Вінницькій області для встановлення причетних осіб.

Відео дня

4 вересня, Немирівський, Теплицький, Томашпільський райони

За добу поліцейські Вінниччини зафіксували чотири факти незаконного перевезення деревини. Зупинили вантажні автомобілі, які перевозили деревину цінних порід без відповідних документів у Теплицькому, Томашпільському та Немирівському районах.

 Зокрема, близько першої години ночі у Немирівському районі під час чергування на стаціонарному посту поліцейські сектору реагування патрульної поліції зупинили вантажний автомобіль Renault з напівпричепом. За кермом був 53 – річний житель Теплика. Чоловік перевозив понад 20 кубометрів дуба. Спілкуючись з водієм, інспектори з’ясували, що у нього відсутні дозвільні документи на перевезення вантажу. Аналогічні два факти поліцейські задокументували в Теплицькому та ще один в Томашпільському районах. Транспортні засоби наразі затримані. 

Поліцією розпочаті кримінальні провадження за ч.1 ст. 246 ККУ (незаконна порубка лісу). Санкція статті передбачає покарання до трьох років позбавлення волі.

7 вересня, Могилів-Подільський та Хмільницький райони

7 вересня поліцейські Могилів-Подільського та Хмільницького районів задокументували чергові випадки незаконного перевезення деревини в області. транспортування лісу. Про це повідомляють у відділі комунікації Національної поліції Вінницької області. Як йдеться в повідомленні, в селищі Вендичани Могилів-Подільського району поліцейські зупинили вантажний автомобіль «ЗІЛ», за кермом якого перебував 26-річний місцевий житель. Правопорушник перевозив деревину різних порід без жодних документів. Аналогічне правопорушення задокументували працівники Хмільницького відділення поліції. 49-річний хмільничанин перевозив автомобілем «УАЗ» незаконно зрубану деревину. Обидва транспортні засоби затримали. В поліції відкрили кримінальні провадження за ч. 1 ст. 246 ККУ (незаконна порубка лісу). Санкція статті передбачає покарання до трьох років позбавлення волі.

9 вересня, лісництво Міноборони

На Вінниччині 9 вересня слідчі-детективи обласного главку поліції разом з працівниками Управління СБУ у Вінницькій провели низку санкціонованих обшуків на території господарств в Калинівському та Тиврівського району, а також в сусідній області. 

Правоохоронці вилучили бухгалтерську та лісотехнічну документацію, комп’ютерному техніку та виявили 250 кубів незаконно зрізаної деревини цінних порід. За словами начальника ГУНП у Вінницькій області Івана Іщенка, попередньо встановлено, що посадові особи одного з лісництв Вінницької області, за попередньою змовою із суб’єктами господарювання, протягом 2018-2020 років незаконно вирізали ліс, що був у власності Міністерства оборони України. Нині до суду скеровано клопотання про накладення арешту на виявлену під час обшуків деревину. У межах розслідування кримінального провадження розпочатого за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 2 ст. 246 (незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) Кримінального кодексу призначенні експертизи, які визначають суму завданих державі збитків. Зловмисникам загрожує до дванадцяти років позбавленням волі.

21 вересня, «Шепетівський військовий лісгосп»

 За даними Державної екологічної інспекції Вінниччини, у цей день спеціалісти екологічного контролю, екологічної інспекції та співробітники служби безпеки провели позаплановий захід, перевірили територію державного лісогосподарського підприємства «Шепетівський військовий лісгосп». Під час перевірки було виявлено ряд порушень вимог природоохоронного законодавства. Тут  незаконно вирубали 59 штук дерев різних порід. 

Крім того, ще було виявлено 120 кубічних  метрів необлікованої деревини, яка була вилучена прокуратурою. Сума шкоди становить 271 422 гривень.

Матеріали по даному факту направлено до правоохоронних органів, для вирішення питання щодо відкриття кримінального провадження. 

28 вересня,  «Чечельницьке лісове господарство»

 Лісничого цього державного підприємства судитимуть,через підозру у завданні збитків на суму понад 140 тисяч гривень. Про це повідомляє прес служба Державного бюро розслідувань.

Слідством встановлено, що у квітні 2018 року лісничий отримав 60 тисяч гривень хабара за незаконний продаж понад 18 кубометрів заготовленої лісопродукції. Неправомірна вигода була перерахована двома частинами на банківську картку дружини лісника.

«Незаконні дії обвинуваченого завдали державі збитків на суму понад 140 тисяч гривень»,— додається у повідомленні.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від 1000 до1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк від 3 до 6 місяців, або позбавлення волі на строк від 2 до 4 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

В Державній екологічній інспекції Вінниччини лише фіксують випадки та рахують мільйонні збитки. 

Про факти покарання за вирубку лісу у прес службі Прокуратури Вінницької області нам не розповіли. Бо вони звертаються з обвинувачувальним актом до суду. А там або караюють, або ні. А ось про вражаючий випадок розказали.

Нещодавно Прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно трьох службових осіб одного з лісництв ДП «Хмільницьке лісове господарство», які у складі організованої злочинної групи налагодили незаконну порубку дерев. Команду очолив лісничий, який залучив до незаконної діяльності майстра та вальника лісу. Своїми діями обвинувачені завдали збитків державі  майже на 1 мільйон 140 тисяч гривень. Учасники групи, діяли з метою особистого збагачення, без відповідного дозволу і законних підстав протягом 2019 року здійснили незаконну рубку дерев породи дуб, граб та черешня.За такі діяння чоловіків можуть позбавити волі на термін від п’яти до дванадцяти років.

Читайте також:

«Молодого хлопця, який втратив кохану, хочуть посадити». Деталі ДТП на трасі Вінниця-Немирів
Днями хлопчик переніс клінічну смерть. Який стан Іванка та Іванни після ДТП під Турбовом?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Римский Александр

    Вы напишите лучше сколько в городе деревьев здоровых спилили за последние пару лет...и продолжают пилить под видом реконструкции дворов

    Ол Са reply Римский Александр

    Половина дерквье аварийные. Убивают, калечат людей. Сажу новые деревья, а старые надо рубить. Неоднократно подавала заявки и буду это делать. А вам бы ьолько ныть без разбору, бесполезные.
  • Natasha Makarova

    Прямо такая тайна, такая тайна была... Десятилетиями знали кто промышляет все, а тут снова "добрый день". Но однозначно стоит похвалить, что стали хоть кого-то из них пугать и ловить. Жаль только, что это ненадолго и потом все по новой

    Андрей Андреевич reply Natasha Makarova

    так чому ви така розумниця, не писали заяви до поліції?
  • Тимур Викторович

    Бо всім службам які мають це контролювати пох. В нас в селі з майдану такі дуби старі вивозять старі що жесть і до цих пір кожен день з ранку до піздна
  • Олег Бринзя

    Ба більше. Лише вони і займаються...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники зеленого туризму проти кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up