Безглуздий домашній арешт. Покалічений сокирою і кривдник живуть по-сусідству

Безглуздий домашній арешт. Покалічений сокирою і кривдник живуть по-сусідству
Сергій Копайгородський (42) називає себе інвалідом. Він не відчуває частини обличчя. Під шрамами - металеві прути. Поки іде розслідування, чоловік мусить жити зі своїм кривдником на одному подвір’ї
  • Незрозумілим називають адвокати рішення суду, яким взяли під домашній арешт чоловіка, що покалічив сусіда.
  • Він його мало не зарубав сокирою.
  • Поки іде слідство, потерпілий, свідки і підозрюваний продовжують жити хата в хату.

Приватне подвір’я на Старому Місті. Два помешкання ділить стежка. З одного боку – хата на дві половини, в одній з яких живе самотній молодий чоловік. Із другого боку мешкає подружжя Копайгородських з дочкою, Олена і Сергій. Вони розказали про рішення суду, в якому не бачать здорового глузду.

– Я вчора його зустріла біля хвіртки і перелякалася, бо бачила, як він убивав мого чоловіка, – сказала Олена.

– Він зробив мене інвалідом, і я тепер не зможу захисти свою сім’ю, – додав Сергій.

Відео дня

Це вони про 30-річного сусіда. Кажуть, він регулярно випиває і вживає наркотики. Якось мирилися з цим. Поки сусід не наробив біди. 

Вінничани тепер бояться, що йому зійде все з рук. Змушує так думати занадто лояльний запобіжний захід, який обрали сусіду. Підозрюваному в особливо тяжкому злочині – замаху на вбивство – дали домашній арешт.

Як у фільмі «Чужой»

У Сергія два страшних шрами на обличчі, в щелепах – металевими прутами скріплені кістки. Він погано говорить і не відчуває частину обличчя після події двомісячної давнини. Увечері 9 жовтня чоловіка забрали в лікарню швидкою з-під порогу його хати. Медиків і «копів» викликала Олена, бо сусід кілька разів ударив її чоловіка по голові сокирою. Прямо в порозі. Просто в неї на очах.

– Усе розійшлося на обличчі, як у фільмі «Чужой», – говорить Олена. – Ці страшні шрами залишаться на все життя.



Подружжя розповідає, що з сусідом погано ладнали, через його спосіб життя. Він то чіпав їхню 20-річну дочку, то погрожував повбивати їхніх собачок, бо гавкали на нього.

– Він мені казав, що утопить собачок разом зі мною в четвертому ставку, – розповіла Олена.

Почалося з собачок

Олена сказала, що з самого ранку сусід був не в собі:

– Він тоді пив свої вишняки-черешняки, які сам робить.

– Нюхав видно ще й щось, тому що кілька діб не спав, – додав Сергій.

З Оленою сусід погиркався вранці, а по обіді – сварився з Сергієм. Останній каже, що випхав молодика зі своєї території та наказав не підходити.

Минуло ще кілька годин – і сусід постукав у двері до Капойгородських. Вони не бачили, хто прийшов і що тримав у руках.

– Я з хати ступив у темноту, а звідти він замахнувся на мене сокирою, – розказав покалічений чоловік.

З його слів, від першого удару він інстинктивно ухилився, і сокира полоснула по бороді. Що сусід ще двічі бив її чоловіка, бачила Олена. Сергій же впав без тями за поріг й нічого більше не пам’ятає.

Зі слів жінки, вона перескочила через чоловіка і побігла до бабусі, яка ділить половину хати з сусідом. Дивитися, чи Сергій живий, побоялася. Покликала бабусю, а сама дзвонила в швидку, поліцію, сестрі…

– Швидка і поліція якось в один момент приїхали, – сказала Олена. – Мене спитали, хто скоїв злочин, я показала на сусіда - він у нас на подвір’ї стояв. Поставив сокиру біля криниці і стояв, дивився.

Живуть двері в двері

Сусіда затримали, він не пручався. Вранці його відпустили додому. Згодом Копайгородські дізналися, що злочин проти Сергія кваліфікували як нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

– Лікарі, яким я показувала знімки Сергія, питали, який звір це зробив. Я казала, що цей «звір» – наш сусід, – сказала Олена.

Її чоловіка оперували. У його медичних документах написано про багатоуламковий перелам нижньої щелепи, рублено-рвані рани нижньої губи та підборіддя, зламані зуби і різані рани шиї.

– Ми засипали усіх скаргами і провадження перекваліфікували на замах на убивство, – розповiла Олена. – Також просили взяти його під арешт, але йому дали домашній. Уявляєте? Ми ж живемо двері в двері! Більше того, він вільно ходить по вулиці. Ми днями поліцію викликали, щоб зафіксували факт, що арештований виходить з дому.

– Дочка зустріла його – налякалася. Я боюся за дочку і жінку. Тепер не зможу їх захистити, бо він зробив з мене інваліда, – бідкається Сергій.


Сусід має зустрічні претензії

У відділі комунікацій обласної поліції розказали, що крім провадження про замах на убивство, є ще заява про злочин від підозрюваного сусіда. Про що вона - інформації не надали. А Копайгородські знають, що сусід заявляв і про побиття, і про обкрадену хату. Нібито теж лежав у лікарні. Вони називають ці його дії помстою їм і вже найняли на допомогу адвоката.

Адвокат Оксана Берегович ступила у справу, коли кривднику її клієнта вже обирали запобіжний захід.

– Чому така міра запобіжного заходу, як домашній арешт, для мене не зрозуміло, – сказала вона. – Санкція за такий злочин передбачає досить серйозне покарання. По-друге, якщо вірити словам моїх клієнтів, то людина постійно вживає алкогольні напої і наркотики. Було таке жорстоке побиття! Людину мало не убили сокирою, підозрюваному інкримінували замах на вбивство, але чомусь у такій ситуації – домашній арешт. На мій запит надали відео з магазину, на якому зафіксований прихід "арештанта" за покупками. Ми, звичайно, будемо клопотали про зміну запобіжного заходу.

Рішення суду не оскаржиш

Спитали у Вінницькому міському суді, чому мешканцю Старого Міста, який підозрюється у замаху на вбивство й живе поруч потерпілого, обрали домашній арешт.

– Можливо, суддя не мав повної інформації про місце проживання, – вiдповiла прес-секретар суду Ольга Марцинюк. – Якщо така ситуація виникла, то потерпілі можуть продати на апеляцію. Також подавати апеляцію може прокуратура.

У Вінницькій місцевій прокуратурі сказали: клопотали про взяття під варту підозрюваного на час слідства і надавали інформацію, що домашній арешт - в цьому випадку не підходить, бо людина живе зі потерпілим і свідками на одному подвір’ї. Врешті суд прийняв рішення про менш суворий запобіжний захід, ніж тримання в СІЗО. Аргументував його так: прокурором не доведено того, що менш суворий запобіжний захід не забезпечить належної поведінки підозрюваного. 

На це була апеляція прокуратури. Та колегія суддів апеляційного суду не змінила рішення першої інстанції.  

Чому, питаємо у прокурора, яка бере участь у справі, Людмилу Таранюк. Вона каже, що чітко аргументувала в апеляційній скарзі усі ризики, але колегія суддів дійшла висновку про недоведеність наявності таких ризиків.

- В провадженні призначено ряд експертиз, які досить затяжні, - говорить Людмила Таранюк.

Виходить, жити Копайгородським із підозрюваним доведеться не один місяць?

- Не один, - каже прокурор і додає: - Рішення апеляційного суду оскарженню не підлягає. Однак, в разі неналежної поведінки підозрюваного, тобто, порушення ним умов домашнього арешту, прокурор матиме право клопотати про зміну запобіжного заходу на взяття підозрюваного під варту. Підозрюваний вважає кваліфікацію своїх дій неправильною, однак остаточний висновок з цього питання зробити неможливо - ще не проведені всі необхідні слідчі дії та дослідження. Прокуратура діє в рамках закону і вважає пред'явлену підозру обгрунтованою, але деталі та подробиці слідства на даний час є таємницею.


Читайте також:

Вінницька злочинність в коментарях та цифрах. Правда і міфи (ІНФОГРАФІКА)

Який ризик бути вбитим, пограбованим або обкраденим у Вінниці? (ІНФОГРАФІКА)

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Боря

    Это ужасно! Нет правосудия! Но есть суд свыше это страшнее!
  • Daily

    почти как в анекдоте как пил вишняк видели как нюхал что-то видели как с топором пришел не видели.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up