Скасували на папері. У Козятині досі діє обмеження прав журналістів

Скасували на папері. У Козятині досі діє обмеження прав журналістів
Постанова мера Олександра Пузиря, за якою журналісти не могли брати інформацію від чиновників напряму, виявляється вже скасована. Але для журналістів “RIA-Козятин” вона продовжує діяти.

Після публікації новини "Мер Козятина Пузир заборонив усім підлеглим спілкуватися з журналістами. Суд на сторонi влади!" на сайті 20хвилин, журналісти RIA попросили журналістів інших ЗМІ поширити інформацію. Адже подібне може стати прецедентом по всій Україні. Почали з'являтися публікації. Перевіряючи інформацію, журналісти сайту “Детектор медіа” зателефонували у мерію Козятина. І... там їм сказали, що розпорядження №56-р, яке обмежувало права журналістів, уже скасоване.

Скасували його нібито ще 26 лютого. І це при тому, що міський суд Козятина 29 лютого виніс рішення, що розпорядження №56-р цілком законне. Мерію Козятина на суді представляв начальник юридичного відділу і він ні слова не сказав про скасування документа.

Відео дня

Розпорядження про скасування постанови №56-р на сайті міської ради з'явилося лише тоді, коли у Козятин зателефонували журналісти вінницької RIA. Тобто 14 березня, аж через 17 днів після його затвердження.  І то,  у працівників відділу зв'язків з громадськістю пішло більше двох годин на те, щоб “знайти” уже нібито давно існуючий документ “Про скасування розпорядження міського голови від 30.11.2015 року № 56-р”.

Відміна розпорядження мера своїм підлеглим, про те, щоб не спілкуватися з журналістами, схоже, не працює. Адже:

- 12 березня ми отримали офіційну відмову від управління освіти та спорту в надані інформації про кількість дітей у школах, - каже редактор “RIA-Козятин” Тетяна Лозінська. - Керівник управління Олена Білянець посилалася на рішення мера. Цитую: “Вся інформація місцевим ЗМІ надається через відділ внутрішньої політики Козятинської міської ради”.

“Закон вище будь-якого розпорядження”

Віта Володовська, юрист Інститут Медіа Права

- Зазначене розпорядження встановлює, що вся інформація про роботу міської ради та комунального підприємства «Відродження» має надаватися ЗМІ виключно через прес-центр. Таке обмеження є справедливим тільки для висловлювання офіційної позиції міськради, а не для висвітлення позиції чиновників. Створення особливого порядку для поширення інформації суперечить свободі слова і не відповідає статті 34 Конституції України та міжнародним стандартам.

Власне, саме відсутність чіткої прив’язки порядку до оприлюднення лише офіційної інформації дає підстави стверджувати про незаконність зазначеного документа.

Формально воно не обмежує можливість журналістів безперешкодно збирати інформацію. У будь-якому випадку, дія закону є вищою за будь-які розпорядження. Тому представники ЗМІ мають право звертатись, у тому числі, особисто, на підставі статті 25 Закону України «Про інформацію», яка гарантує журналістам право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів  владних  повноважень, відкриті   заходи, які ними проводяться, та  бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими  особами,  крім  випадків, визначених законодавством.

Читайте також:

Мер Козятина Пузир заборонив усім підлеглим спілкуватися з журналістами. Суд на сторонi влади!
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up