Мер Козятина Пузир заборонив усім підлеглим спілкуватися з журналістами. Суд на сторонi влади!

Мер Козятина Пузир заборонив усім підлеглим спілкуватися з журналістами. Суд на сторонi влади!
Олександр Пузир побував на грудневому з'їзді партії ВО "Батьківщина". Там він отримав відзнаку - "За перемогу на виборах"
У Козятині міський голова Олександр Пузир заборонив своїм підлеглим спілкуватися з журналістами. Міський суд встав на його сторону, визнавши рішення, що прямо суперечить Конституції, законним.

Наказ мера у  Козятинському суді оскаржували представники RIA. Адже це обмежує  права журналістів на вільний доступ до інформації. І як наслідок - читач залишиться без достовірних новин.

- Це переходить всі рамки законів нашої держави, - пише журналістка газети “RIA-Козятин” Анастасія Квітка. - На жаль, до Козятинської влади це не доходить.

Представники мера Олександра Пузиря казали, все навпаки зроблено для того, що зробити роботу журналістів більше зручною і ефективною, адже прес-служба допомагає журналістам подавати достовірну інформацію.

Відео дня

Рішення Козятинського міського суду, який став на сторону мерії,  RIA буде оскаржувати у Вінницькому апеляційному адміністративному суді.

- Це є порушення статті 34 Конституції України про вільний доступ, збір, обробку та розповсюдження інформації., - наголосив юрист Олександр Цісар, що представляє RIA.

Обмежив журналістів зі старту

Редактор “RIA-Козятин” Тетяна Лозинська каже, що нові порядки у мерії з’явились після місцевих виборів 25 жовтня 2015 року. Обмеження для журналістів новий міський голова ввів через місяць після свого обрання.

- Я теж була кандитатом у мери, - каже Тетяна. - Вибори виграв Олександр Пузир. Після того, нас запрошували на кілька прес-конференцій. І мабуть, новому керівництву не сподобалось, як ми пишемо.

В листопаді 2015 року, на офіційному порталі міської влади Козятина виходить розпорядження голови - “Про порядок надання інформації посадовими особами та працівниками міської ради”. А там:

“Надавати інформацію друкованим ЗМІ виключно через відділ з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю” (витяг з розпорядження №56-р, від 30.11.2015)”

За словами Лозинської, тепер журналісти Козятину працюють у режимі “офіційних запитів”: надсилають список питань, чекають відповіді п’ять-сім днів, а потім отримують “відписки”.

- Навіть у директора школи не можемо взяти коментар, бо це тепер не в його “юрисдикції”, - розповідає редактор Лозинська. - Вільний збір інформації у преси “забрали”, тепер дуже важко робити аналітику, змістовне розслідування. І як цю інформацію перевірити, якщо з інших джерел її не можна отримати? Все тільки від міської прес-служби.

 

“Міський голова порушив право своїх колег”

Олександр Лютий, медіа-юрист ГО “Інститут розвитку регіональної преси”:

- Дуже важливо наголосити на помилковому твердженні, що містить розпорядження міськради - стосовно недостовірної інформації. Законодавчо закріплено, що недостовірна інформація має бути спростована у ідентичній до порушення формі (тобто, якщо недостовірну інформацію містить стаття у газеті - має вийти стаття зі спростуванням), тому обмежувальні заходи тут - незаконні.

Відбувається порушення ст. 10 Конвенції про захист прав людини та ос­новних свобод. У ній зазначено: «Кожен має право на свободу вира­ження своїх поглядів. Це право включає свободу дотримува­тися своїх поглядів, одержувати і передавати інформацію та ідеї без втручання з боку державних органів і незалежно від державних кордонів». У нашому випадку міський голова порушив право своїх колег на висловлювання своїх поглядів, а журналістів - на права одержувати інформацію у зручний для них спосіб.

Справа у тім, що будь-які коментарі, що бере журналіст у особи - це її особиста думка, на яку вона має право, і яка може не збігатися з думкою керівництва.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Нефёдов Николай

    Так вже ж не має злочинної влади.
  • Igor Lesiv

    Не вижу ничего противозаконного, есть ораган власти, есть лица уполномоченные общаться от этого органа общаться с прессой,что то раздули это все...
  • Анонім

    Значить є чого боятися .
  • zerro

    >> І як наслідок - читач залишиться без достовірних новин...

    Достовірних новин... ну да... канєшно... зовсім достовірних
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як бути без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up