«Ми навчилися виспівувати війну»: вінничан запрошують на пісні борні та волі

«Ми навчилися виспівувати війну»: вінничан запрошують на пісні борні та волі
  • Завтра, 22 листопада, вінничан запрошують на благодійний концерт «Летів ворон. Пісні борні і волі». Захід організовує Юлія Васюк та фольклорний гурт «Мокоша».

«Зі свого серця, зі своєї душі — зраненої, стривоженої, розтерзаної горем. Століттями ми, українці, виборюємо свою незалежність. Століттями війна ставить свої моторошні знаки на нашій землі. Ми навчилися жити з нею, але не зламалися під її тиском. Коли вже не відшукати таких слів, якими можна описати, висловити, вимовити свій біль, свої страждання, свої втрати — залишається тільки співати», — зазначають організатори заходу.

Це не концерт. Це можливість через спів, через голос і викарбувані в глибинах століть слова давніх пісень спробувати пережити, пропустити крізь внутрішнє «я» свій смуток, свої емоції. Співом люди лікували свою душу — нехай він допоможе нам відшукати спокій в думках і відчути єднання з собою.

Буде важко емоційно — це пісні, які, ніби дзеркало, відображають події минулого і суголосні з сучасним. В них — життя і смерть, любов і скорбота, невимовна туга і тремтлива надія. В них — голоси наших рідних.

Відео дня

— З нами ви почуєте, що не самотні в своїй печалі і тривозі. Тут ви можете плакати і не соромитися цього. Ми будемо співати, щоб відпустити, — йдеться в анонсі.

Це новий проект з відтворення традиційних пісень Вінниччини, які не співають на концертах, вони вже не побутують в природньому середовищі виконання, бо «надто тривалі», «якісь дуже сумні» і «таке вже ніхто не співає». Ми сформували добірку пісень, пов’язаних з військовою тематикою, розлукою, втратою. Вони наповнені всіма почуттями, які ми відчуваємо сьогодні.

Співатимуть Юлія Васюк, Софія Аль-Хадіді, Максим Дудніченко, Марина Махновецька, Олександр Верестун, Світлана Дука, Анастасія Приймачук, Діана Бондарець, Авак Бабаханян, Аліна Ференець, Яна Качуровська, Ельвіра Грушко, Евеліна Сентемон та Іванна Дернова.

Звучатимуть пісні з Гайсинського, Тростянецького, Мурованокуриловецького, Томашпільського Чечельницького, Немирівського, Калинівського районів Вінницької області. 

  • Місце проведення: в концертному залі Галереї ХХІ, м.Вінниця.
  • Дата: 22 листопада о 18 годині. 

Нам є ким пишатися і за що боротися! Редакція RIA/20 хвилин, нагадаємо, має проєкт «‎Героям Слава!»‎. Розповідаємо вінничанам про наших неймовірних бійців, щоб слава про них та їхню мужність летіли далеко за межі України! Нам є ким пишатися!

Також ми часто пишемо про волонтерів та організації, які допомагають армії та постраждалим від війни. Всі історії зібрали у рубриці «Герої тилу». Почитати їх ви можете за посиланням.

 

Читайте також:

У Вінниці з благодійним концертом виступлять гурти «Анця» та «Макоша»

На Вінниччині сьогодні застосують планові відключення світла. Чи буде блекаут?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up