Німці на Соборній, дворяни в Козятині. Які фільми знімали на Вінниччині в 2000-х?

Німці на Соборній, дворяни в Козятині. Які фільми знімали на Вінниччині в 2000-х?
Серіал «Кріпосна» знімали на вокзалі в Козятині
  • Мальовнича Вінниччина неодноразово ставала знімальним майданчиком для художніх фільмів і серіалів. 
  • Пропонуємо читачам подивитися фільми, зняті у 2000-х роках, і пошукати на кадрах знайомі місця. 

Знакові фільми, в основному, знімають в столицях, великих містах, популярних туристичних місцях. Але кінематографісти в різні часи звертали увагу і на наш край. Сьогодні вам розповімо про найцікавіші фільми і серіали сучасності, які знімалися на Вінниччині. 

«Далекий постріл», 2005 рік

«Далекий постріл» — художній фільм столичного режисера Валерія Шалиги відзнятий у 2005 році кінокомпанією «Прем'єр». Фільм побудований на реальних фактах. Стрічку знімали в старій частині Вінниці.

Відео дня

— Мене часто називають вінничанином, хоча я народився на Житомирщині,— розповів режисер.— З Вінницею мене пов'язує двадцятирічна робота у театрі імені Садовського. Мені дуже подобається це місто.

У фільмі розповідається про життя міста під час німецької окупації. Головними героями фільму є воїн УПА і фанатичний комуніст, яким довелося об'єднатися заради втечі з полону. 

«Смерш-2», 2008 рік

Кінокомпанія Star Media шукала відповідний вокзал для зйомок фільму «Смерш-2», в якому йде мова про події Другої Світової Війни. Не відреставрований на той час Козятинський залізничний вокзал, якому було 120 років, ідеально підійшов для зйомок. 

— Вони сюди приїхали з усіма дозволами. Зйомки проходили чотири дні. На розклад поїздів вони повісили радянські плакати, а при вході на вокзал — табличку «Сімферополь», тому що по фільму це Сімферопольський вокзал. Працюючий паровоз вони знайшли у місті Щорс і звідти гнали у Козятин, — розповідав головний інженер Козятинського вокзалу Віктор Хоманець. 

«Таємна операція», 2019 рік

Стрічка «Таємна операція» режисера Валерія Шалиги розповідає про вигадану історію замаху на Симона Петлюру та Юзефа Пілсудського під час їх візиту до Вінниці у 1920 році.  

Особливість цього художнього фільму в тому, що одну з головних ролей в ньому виконує місто Вінниця. Адже зйомки стрічки відбувалися у середмісті Вінниці, де збереглися локації початку ХХ століття: готелі «Савой», приміщенні «Білої зали» Вінницької міської думи, будинку Боруха Львовича, садибі капітана Четкова та інших знайомих всім локаціях. 

«Відлуння», 2020 рік

В червні 2019 року в Вінниці знімали фільм «Відлуння», режисера Валерія Шалиги. 

Знімальний майданчик розгорнувся на центральній вулиці Вінниці. Рух було перекрито, Соборною розїжджала автотехніка часів війни. Фільм розповідає про перші місяці нацистської окупації нашого міста та знищення євреїв.

— У літературі та кіно дуже мало уваги присвячено цьому історичному проміжку в історії Вінниці. Я хочу, щоб люди знали, як виглядало життя міста тоді та не забували ці страшні часи, — відповів Валерій Шалига на запитання, що надихнуло зняти фільм саме на цю тему.

«Кріпосна», 2020 рік

Музей імені М. Пирогова, а саме, головний корпус, в серіалі «Кріпосна» став домівкою для сім'ї дворян Косачів. Софія Косач (грає Ольга Сумська) залишилася вдовою з трьома дітьми на руках. Старший син молодий дворянин Олексій Косач (грає Олексій Яровенко) закохується в головну героїню серіалу кріпосну Катерину, не здогадуючись про її походження.

Залізничний вокзал в Козятині теж став локацією для телевізійного серіалу «Кріпосна». Місцевим жителям навіть пропонували взяти участь у масовці.

 

Читайте також:

Життя в прямому ефірі. Знайшли 10 чудових фільмів про телебачення і ведучих

Улюблені актори-земляки. Розповідаємо про вінничан, які зіграли яскраві ролі в кіно

Коментарі

keyboard_arrow_up