- Я була волонтеркою і з друзями допомагала військовим. Але якщо люди спочатку ще чимось допомагали, то вже на другу хвилю мобілізації бажаючих кормити та одягати військових поменшало. І я вирішила зробити свій бізнес, щоб не залежати від когось, а в будь-який час мати змогу допомогти. Спочатку радилася з друзями, думала що це можна таке зробити. Знаєте, люди завжди будуть їсти, одягатися і лікуватися. На аптеку чи магазин грошей не було. Тоді вирішили з друзями організувати доставку обідів. Ми готуємо їжу і відвозимо її замовнику. Я спочатку вивчила ринок, а потім у нас був тестовий режим - 2 місяці. Ми дивилися чи потрібна така послуга вінничанам взагалі. Тестовий режим пройшов і зараз ми вже працюємо повноцінно та розширяємось. Окрім звичайних обідів у нас є замовлення на корпоративи. Також ми почали виготовляти піци. Їжу на скутерах розвозять двоє кур'єрів, але кількість замовлень збільшується і наближається зима, тому скоріш за все шукатимемо кур'єрів з власним авто.
Євгенія говорить, що вранці в офісі сідає за стіл і 5 хвилин відчуває себе директором. Після цього одягає фартух та йде готувати. Чи не було страшно відкривати бізнес у кризу?
- Ризики є завжди. Ми відкривалися, як кондитерський цех. Пекли торти та продавали їх магазинам. Через те, що у нас були натуральні інгредієнти, випічка не могла довго бути на реалізації. Тому нам дуже часто її повертали. Два місяці ми працювала в нуль без жодного прибутку. Добре, що перейшли з випічки на обіди. Але такі ситуацій може бути багато. Все не прогадаєш. Наприклад, вчора в мене купило 50 людей, а сьогодні 30. І ти починаєш хвилюватися, думати що не так, чого сьогодні менше людей. Постійно йдуть якісь переживання. Але воно того варте.
Чи приносить бізнес прибуток?
- На сьогодні ми тільки вийшли на окупність. Покрили оренду та виплатили гроші працівникам. Також ми поліпшили собі робоче місце та купили необхідний інвентар. Розумієте, наші порції коштують 20 гривень, а заробляємо ми на них від 3 до 3.60 гривень. Коли ми відкривалися, то ставили собі за ціль заробляти на життя та допомагати солдатам. А взагалі бізнес - це те, що потребує постійних капіталовкладень. Якщо збільшується кількість замовлень, то потрібно купувати більше кухонних приладів та набирати додаткових кур'єрів. Також потрібно платити зарплатню та оренду за офіс.
Де брали гроші на стартовий капітал?
- У мене був не дуже великий старт. Оренду приміщення я знайшла за помірною цінною. Частину грошей я взяла з власних заощаджень. Ще частину, приблизно 40%, я взяла у друзів.
Що порадите людям, які хочуть відкрити власну справу?
- Молодим бізнесменам раджу дізнатися чи актуальна їхня ідея. Також потрібно зрозуміти, що якщо почав власну справу, то перший рік нею потрібно займатися 24 години на добу. Потрібно щоб людині подобалось те, чим вона займається. В іншому випадку вона просто закине свій бізнес при перших труднощах. Також потрібно правильно розставляти пріоритети. У нас це відвертість і чесність, як в колективі, так і з клієнтами. Молодим бізнесменам раджу не влазити у великі борги. У наш час все може піти зовсім не так, як було заплановано. Тому раджу добре зважати свої сили, як морально, так і фінансово.
P.S. Якщо у вас є знайомі бізнесмени, які зробили свою справу протягом останнього року, повідомте нам про них у коментарях. Також пишіть про ті сфери бізнесу, які вам цікаві та про які б ви хотіли читати.
Читайте також:
Як зробити бізнес в кризу: вінничанин Дмитро відкрив консалтингову фірму, яка робить сайти
Як зробити бізнес в кризу: 28-річна Аліна відкрила спортивний центр
Як зробити бізнес в кризу: Олександр відкрив у Вінниці чоловічу перукарню
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер
Она всю еду точно продает а не сьедает??????????