Як отримати грошову компенсацію за «бебі-бокс»? Роз'яснення

Як отримати грошову компенсацію за «бебі-бокс»? Роз'яснення
  • Вартість «пакунка малюка» у 2024 році зі зростанням прожиткового мінімуму становить 7 тисяч 689 гривень.
  • Батьки новонароджених дітей замість бебі-боксу можуть обрати грошову компенсацію. Розповідаємо, як це зробити.

Як отримати грошову компенсацію вартості одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка»? Який її розмір та на що ці кошти можна витратити? Роз'яснення дали у Головному управлінні Нацсоцслужби у Вінницькій області.

Хто отримає та що для цього потрібно

Право на отримання грошової компенсації має один із батьків дитини/законний представник, який разом з дитиною на законних підставах проживають на території України.

Розмір компенсації становить не менш як три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років. З січня 2024 року — це 7689,00 гривень.

Відео дня

Щоб отримати грошову компенсації, необхідно звернутися із заявою до ЦНАПу за місцем проживання, до якої додати такі документи:

  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • копію індивідуального податкового номеру;
  • рішення про встановлення опіки/влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя або до дитячого будинку сімейного типу/прийомної сім’ї (для законних представників дитини);
  • копію посвідки на постійне (тимчасове) проживання або посвідчення біженця, або довідки про звернення за захистом в Україні або посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту (для іноземця та особи без громадянства).

Також можете отримати компенсацію через Портал Дія в раках комплексної послуги «єМалятко» https://diia.gov.ua/services/yemalyatko.

Компенсація призначається за умови, якщо ваше звернення надійшло не пізніше 12-ти місяців з дня народження дитини.

Розмір компенсації не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для отримання всіх видів соціальної підтримки.

Виплата компенсації проводиться у грошовій безготівковій формі шляхом перерахування коштів на поточний рахунок із спеціальним режимом використання, відкритий в ПриватБанку.

На що можна витратити гроші

Зняття готівки та переведення коштів з такого рахунку забороняється. Грошова компенсація призначена виключно на придбання товарів для догляду за дитиною (таких як підгузники, пеленки, дитяче харчування, предмети гігієни та інші необхідні речі) і спрямована на забезпечення комфорту та здоров'я малюка у його перший період життя.

Зверніть увагу, що грошова компенсація не виплачується у разі:

  • отримання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка»;
  • відмови від новонародженої дитини; відбування матір’ю покарання у місцях позбавлення волі та подальшого перебування новонародженої дитини в будинку дитини при установі виконання покарань;
  • смерті новонародженої дитини до дати звернення за призначенням грошової компенсації.

Отримання грошової компенсації за бебі-бокс є одним зі способів підтримки батьківства в Україні. Ця підтримка дозволяє забезпечити немовля та його батьків на початковому етапі життя комфортом та безпекою. Ретельне використання отриманих коштів дозволить зробити перші місяці життя дитини максимально приємними та безтурботними для всієї родини.

 

Читайте також:

«Робимо ставки, де знову перейдуть дорогу на Соборній». Чому вінничани байдужі до полеглих воїнів?

«Піду за тата воювати». Після загибелі батька син вступив до військового ліцею

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up