Вони його «втрачають»: долари вивели з банків

Вони його «втрачають»: долари вивели з банків
Офіційна статистика по банківській системі свідчить про скорочення обороту доларів через каси банків. Дані за рік відрізняються в рази

Адміністративні методи, запровадженні Нацбанком, аби втримати курс гривні від подальшого знецінення, призвели до того, що долари фактично зникли з кас банків. Якщо ще рік тому місячні сумарні обороти валюти тільки в касах фінустанов Вінницької області вимірювалися кількома десятками мільйонів, то у вересні 2014 року ця сума (купівлі та продажу разом) ледь перевалила за десять мільйонів. Це найнижчий показник за останні декілька років.

Менше

Загалом по Україні, за даними порталу FinMaidan, у вересні українці продали в касах банків найменшу суму за останнє десятиріччя – 276 мільйонів доларів. Сума купленої через каси валюти перевищила суму проданої на 264 мільйони.

Відео дня

Втім як відзначають банкіри, перевищення суми купівлі валюти над продажем – цілком традиційне явище: українці завжди купували більше доларів та євро, ніж продавали.

При цьому, якщо говорити про Вінницьку область, практично завжди (в більшості місяців) різниця між купівлею та продажем вимірювалась трохи більше десяти мільйонів доларів.

Так, за даними управління Національного банку України у Вінницькій області, у вересні 2013 року, вінничани здали (продали) банкам 17,12 мільйона доларів. У той час як сума купівлі іноземної валюти тоді склала 30,586 мільйона доларів.

Обмеження

Проте цього року ситуація перемінилася. В намаганнях зупинити здешевшання нацвалюти та відтік готівки з банків у вигляді депозитів, Національний банк вирішив не запроваджувати мораторій на дострокове зняття депозитів. Замість цього регулятор весною обмежує можливість зняття валютних вкладів сумою еквівалентною 15 тисячам гривень.

По тодішньому курсу на рівні близько 12 гривень за долар, це означало, що в день можна було забрати близько 1200 доларів.  Але це не дуже допомогло, хіба що виявило банки, які мають певні проблеми…

На літо курс національної валюти фактично тримався без особливих коливань. Серед причин, які цьому сприяли, і виділення чергового траншу кредиту МВФ, і те, що в ході АТО армія відвоювала в бойовиків значну частину території.

Проте уже в серпні ринок знову почав відчувати симптоми валютної лихоманки, це при тому, що цього року на нього практично не впливав “НафтогазУкраїни” (принаймні так заявляють в уряді).

Натомість, була вимога МВФ поповнити золотовалютні резерви НБУ до кінця року принаймні на один мільярд доларів. Для порівняння, якщо за результатами січня 2013 року обсяг резервів дорівнював 24,6 мільярдам гривень, то за результатами січня поточного року – вони скоротилися до 17,8 мільярда. У вересні розмір золотовалютних резервів склав 16,2 мільярда.  

На початку вересня нацвалюта подешевшала до 14,30 -14,50 гривні за долар. До слова, вересень (з відновленням ділової активності після сезону відпусток) завжди був складним для нацвалюти місяцем, але цьогоріч ситуацію «підігріли» АТО, спад економіки, в тому числі і за рахунок Донбасу, заява прем’єра Яценюка, що українська економіка не витримає курс більше 12 гривень за долар і правда від Гонтарьової, що за вісім місяців українці забрали з банків 100 мільярдів гривень (близько 30%). Тоді головний банкір країни зазначила:

«Коли я ці цифри називала у Вашингтоні, говорячи, що у нас відтік приблизно 30%, ніхто ані у Світовому банку, ані в МВФ не вірив, що в такій ситуації банківська система взагалі може вижити».

Щоб «відкотити» курс назад, Нацбанку довелось двічі збирати керівників найбільших банків, один раз в цій зустрічі брали участь президент та прем’єр.  Результат – курс «застопорили» на 13,00 і теоретично з 23 вересня обмежили можливості купівлі доларів через банки еквівалентом трьом тисячам гривень (200 доларів). Практично, долари зникли з обмінників більшості банків. Але вони нікуди не зникали з «нелегального» ринку та уже по курсу 14-14,50 гривні.

Періодичні (як правило, два три рази на тиждень) черги перед вінницьким відділенням Ощадбанку, яскравий приклад, що доларів на усіх охочих не вистачає.

За даними Нацбанку, у вересні 2014 року, через каси банків Вінницької області вінничани купили 8,9 мільйона доларів (проти 30,586 мільйона у вересні 2013 року). Обсяги зданої населенням валюти -  3,318 мільйона.

При цьому,  з першого по 15 вересня (коли «200 доларові» обмеження ще не діяли і коли долар коштував дорожче) обсяг купленої вінничанами валюти склав 5,76 мільйона. У другій половині місяця (нові обмеження набрали чинності з 23 вересня,  а курс долара в банках зупинився на позначці 13,00) обсяги купленої вінничанами валюти знизилися до 3,228 мільйона.

Раніше в Нацбанку прогнозували, що нова норма може «збити» попит на валюту вп’ятеро.

Натомість, аби задовольнити попит населення, Нацбанк щотижня обіцяє проводити валютні аукціони, де продавати долари для поповнення кас банків.

Їх проведення на початку жовтня дозволило направити на поповнення кас банків по всій країні 159 мільйонів. В народі їх уже прозвали «соціальними доларами».  

В принципі, практика валютник аукціонів для Нацбанку не нова. Вперше до неї вдалися під час кризи 2008-2009 років, коли курс з 5 підстрибнув до 8, а потім до 9-10 гривень. В результаті Нацбанк продавав долари по 7,99 для погашення валютник кредитів. Через те після кількох місяців таких аукціонів весною долар зупинився на позначці 8,30.

Цього разу це теж може спрацювати, але при умові притоку в Україну валюти ззовні, наприклад, за рахунок іноземних інвестицій, але поки в країні війна, навряд чи знайдеться багато бажаючих інвестувати сюди.

Що далі

Учасники ринку поки не бачать можливостей для врегулювання ситуації на валютному ринку, зазначаючи, що  стан готівкового ринку дуже сильно залежить від банків, валютних потоків експортерів і імпортерів. Тому фінансисти радять НБУ звернути увагу не тільки на обсяги і регулярність інтервенцій для насичення готівкового ринку, але і на справедливий розподіл цієї валюти - щоб спекулянти не звертали її на чорний ринок.

- У цих процесах повинні бути задіяні Генпрокуратура і СБУ. Нацбанку також потрібно бути більш рішучим, - вважає голова правління «Ощадбанку» Андрій Пишний.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • винничанин

    "за вісім місяців українці забрали з банків 100 мільярдів гривень (близько 30%)" - и ежу понятно, что за этим стоит Путин, желающий погубить Украину. Это он подкупил или запугал вкладчиков, чтобы они забирали деньги из банков.

    Я reply винничанин

    А вы сами то поняли ,что написали еще раз подтвердив первоначальную причину ,а ныньче всего лишь следствие!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up