Весілля мовою німих та адміністратора на дім обіцяють прозорі офіси в 2017 році

Весілля мовою німих та адміністратора на дім обіцяють прозорі офіси в 2017 році
Вінничани Тетяна та Сергій одружилися в Прозорому офісі в серпні 2016 року. Фото: архів "20хвилин"
  • За минулий рік чотири «Прозорих офіси» обслугували майже дві Вінниці — 785 тисяч клієнтів
  • Найпопулярніші послуги — реєстрація майна, бізнесу та місця проживання
  • У 2017 році перелік поповниться «екзотичними» послугамі: реєстрація шлюбу, мобільний адміністратор та екзамени на водійські права

Перший Центр надання адмінпослуг (далі — ЦНАП) в Вінниці запрацював в 2008 році. Задовго до початку реформи місцевої влади. Такі ж «єдині вікна», де люди змогли отримувати якомога більше послуг, почали з’являтися в інших містах Україні тільки к 2012 року.

«20хвилин» писали, що у Вінниці «Прозорий офіс» раніше надавав тільки консультації: вінничани сприйняли такі зміни в системі «ходіння по інстанціям» на краще. А чиновникам було важкувато.

Читайте першу частину матеріалу про те, як у Вінниці з'явилися «Прозорі офіси»:

Відео дня

«Прозорі офіси» на нас заробили 14 мільйонів за минулий рік (ВІДЕО)

Тепер же щодня, у кожний з чотирьох офісів, що розташовані на Старому місті, Замості, Вишенці та в Центрі, заходять по 700-1200 людей. І кількість видів послуг понад 300 видів.

Шлюб в офісі

До традиційних довідок та консультацій додалася «екзотична» послуга — реєстрація шлюбу. Проведено понад 80 церемоній:

— На Замості є зал урочистостей, адміністратори можуть провести весільну церемонію не тільки українською, але й англійською, німецькою та навіть із мовою жестів. Дату можна обирати, але згідно із законодавством — реєстрація шлюбу відбувається не раніше, ніж 30 днів після заяви. Така послуга коштує 300 гривень у будній день та 500 гривень — у вихідний, — розповіла директор департаменту Копчук.

Серед планів на майбутнє — отримати право реєстрації цивільного стану у всіх «Прозорих офісах». І ще бажають надавати послугу реєстрації авто в будь-якому офісі, а не тільки на Старому Місті. А що ще бажають змінити?


— У нас є проект — мобільний адміністратор. Наші адміністратори приїжджають до тих людей, які не можуть самостійно прийти в офіс. Наприклад, люди похилого віку, яким важко ходити або люди з інвалідністю чи люди з важкими хворобами. Без будь-яких витрат для відвідувача, який отримає ті ж самі послуги, не виходячи з будинку, — розказала директор департаменту адмінпослуг.

14 мільйонів прибутку

Питаємо, чи можливо, що «Прозорий офіс» повністю перейде в онлайн?

— У нас вже деякі послуги надаються через мережу: можна отримати витяг з держреєстрів, зареєструватися в черзі на дитячий садок, замовити довідку з архіву та інше. Але попит дуже слабкий. Відвідувачам треба мати власний цифровий підпис, сканер, комп'ютер. Окрім того, щоб повністю перейти в онлайн, треба на законодавчому рівні створити єдиний список адміністративних послуг, який буде для всіх ЦНАПів по Україні, — відповіла Ірина Копчук.

Директор департаменту сказала, що зараз немає намірів в міської влади створювати ще один «Прозорий офіс»:

— Щороку у нас йде збільшення кількості відвідувачів на 50% та кількості наданих послуг на 20%. До того ж, ми ще й приносимо кошти в міський бюджет, оскільки послуги є платними. Наприклад, за минулий рік всі офіси заробили 14 мільйонів гривень прибутку.

— А скільки витратили? — питає журналіст.

— Я б не хотіла називати такі дані. Тим паче, треба багато піднімати інформації. Однозначно, сума, яку витратили на утримання «Прозорих офісів», в чотири-п’ять разів менша, ніж ми заробили, — відповіла Копчук.

Матеріал підготовлений в рамках інформаційної кампанії «Сильніші разом»

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up