«Прозорі офіси» на нас заробили 14 мільйонів за минулий рік (ВІДЕО)

«Прозорі офіси» на нас заробили 14 мільйонів за минулий рік (ВІДЕО)
  • Замість «біганини по інстанціям», вже дев’ять років вінничани отримуть всі послуги в «Прозорому офісі»
  • Вінничани сприйняли зміни схвально. А чиновникам спочатку було важко працювати у відкритому просторі
  • Ми порівняли, як працюють польські «Прозорі офіси»

У центральному офісі на Соборній журналісти запитали думку вінничан: чи є претензії до роботи «Прозорих офісів»? Пенсіонерка Олександра Іванівна приїхала у Вінницю з села Могилівка. Жінка казала, що вона тут за документами на пенсію:

— Я тут вдруге, і мені сподобалося: все швидко, фахівці толкові. Оформлюю тут пенсію, за п'ять хвилин всі довідки знайшли, що необхідні. А в Жмеринці справжній дурдом: нічого не можна добитися, три місяці чекала на документи. У Вінниці за тиждень все зробили, — сказала жінка.

 

Відео дня

Вінничанин Віктор прийшов зареєструвати право власності на нерухомість.

 

— Мені все сподобалося, закривав підприємця у минулому році, то все зробили за годину. На щастя, я закривав ФОП за кілька днів до ажіотажу: от тоді були величезні черги. Претензій до адміністраторів не маю, — сказав вінничанин.

 

Вінничанка Вікторія протягом двох років користується послугами «Прозорого офісу».

— Раніше можна було простояти цілий день та навіть не потрапити до адміністратора. Але зараз питання вирішують за 10-15 хвилин. Співробітники розмовляють ввічливо, але буває, що хамлять, зриваються. Їх можна зрозуміти, бо тут великий стрес, — сказала дівчина.

 

Знищили кабінетну систему

Директор міського департаменту адмінпослуг Ірина Копчук - одна з тих людей, яка працювала в мерії та пам’ятає, як створювали перший центр надання адмінпослуг (далі — ЦНАП) вуприміщенні міської ради. За її словами, таку ідею запропонував ще в 2007 році тодішній мер Вінниці Володимир Гройсман.

— Наш центр надання послуг з’явився ще до початку реформи та став першим в Україні. Головна ідея — зібрати адміністративні послуги в одному місці та наблизити їх до мешканців міста. Для цього на першому поверсі була проведена повна реконструкція: знесли багато стін, поставили скляні перегородки та знищили кабінетну систему, — розповідає Ірина Копчук.

Інші чотири офіси з'явилися в 2012 році. За зразок взяли польську систему ЦНАПів, де більшість послуг надається в приміщенні місцевих органів влади, для чого працюють десятки працівників. А у Вінниці все починалося з трьох адміністраторів, які надавали консультації. Згодом стали залучати ще й представників інших державних установ. Питаємо, а як появу «Прозорих офісів» сприйняли мешканці та самі посадовці?

— Вінничани сприйняли нормально, навіть схвально, бо раніше діяв принцип «кабінетних» установ: не зрозумілі перерви на «чай», годинні очікування. А складно було перелаштовуватися тим держслужбовцям, що спустилися з кабінетів у відкритий простір. Це ж треба багато людей приймати, правильно себе вести з відвідувачами, стримувати емоції, — відповіла директор департаменту Копчук

За хабарі звільняють

З моменту створення першого ЦНАПу, кількість працівників збільшилася в 30 разів — їх тут 93 людини. При цьому, адміністратори працюють без обіду. Та нещодавно їм збільшили робочий день.

Перший "Прозорий офіс" відкрили у Вінниці в 2008 році. Тоді як в інших містах України такі установи почали з'являтися тільки в 2012 році

— Працюємо в середу до восьмої вечора. І почали працювати в суботу з 9 до 15 години (тільки офіс в мерії — авт.). Так, багато стресу на роботі, але «звільняються» тільки в декрет. Більшість адміністраторів — жінки, — жартома відповідає пані Копчук.

За словами директора департаменту, у її співробітників найвища зарплата серед спеціалістів виконкому — 3,5-5 тисяч гривень на місяць.

Та, незважаючи на рівень зарплати, була й корупція в «Прозорому офісі». У 2016 році був скандал, коли адміністратор взяв хабар у відвідувача. Як згадує директор департаменту, цю людину за наказом мера звільнили в той же день. Без можливості знову працювати на держслужбі:

— Власне, тут і давати хабарі немає за що. Якщо термін надання послуги від 3 до 7 днів, то адміністратор не зможе зробити довідку чи зареєструвати раніше, ніж три дні, казала директор департаменту адмінпослуг.

Як діють «Прозорі офіси» у Польщі?

За даними Інформаційної кампанії «Сильніші разом!», у Польщі більшість послуг надається в місцевих органах влади, аналогічних нашим районним держадміністраціям або райвиконкомам. Туди йдуть, щоб прописатись, зробити закордонний паспорт, зареєструвати авто. Збірна офіційна назва для такої діяльності - załatwianie spraw, «вирішення питань».

Будинок, що схожий на замок — ратуша міської влади у Познані. Тут також діє власний "Прозорий офіс"

Наприклад, райрада Урсинова – району в Варшаві – під своїм дахом має РАГС і паспортний стіл, там можна зареєструвати бізнес і вирішити питання, пов’язані з архітектурою та містобудуванням, там же видають посвідчення особистості, водійські права, варшавську «міську картку». Питання, що стосуються виборів та податків, теж вирішуються там. Кожен такий осередок має свій сайт.

Деякі речі можна повністю залагодити в інтернеті – наприклад, зареєструвати підприємство або змінити його дані. Для тих справ, які потребують особистої присутності, є можливість зарезервувати час візиту, щоб не гаяти час у черзі (навіть електронній).

Читайте завтра зранку на сайті «20хвилин» про те, які послуги з’являться в «Прозорому офісі» у найближчий час та чи буде ЦНАП-онлайн?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як бути без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up