У Вінниці відкрився перший ялинковий ринок. Що та за скільки там можна придбати

У Вінниці відкрився перший ялинковий ринок. Що та за скільки там можна придбати
  • Три дні тому у місті запрацював перший з чотирьох ялинкових базарів. Він знаходиться перед ринком «Урожай». 
  • Журналіст 20minut.ua поїхав туди, аби дізнатися про ціни та асортимент, а також, щоб перевірити святкові дерева на предмет законності їх збуту.

Людей на святковому ринку майже немає. Продавців ялинок та сосен також поки що небагато — працює близько десяти точок. Асортимент там скромний. Торговці пояснюють це просто: «Бо ще рано. Пік настане перед католицьким Різдвом. Потім затишшя. А потім нова хвиля».

Ятку у формі дерев'яного воза з дахом можна назвати єдиною торговою точкою на ялинковому ринку, над якою хтось дійсно покреативив. Усі інші не заморочувалися і розкладали продукцію просто неба. На возі викладено зо два десятки закарпатських ялинок. Висота найбільшої не перевищує одного метра. 

— Бірочок тут, мабуть, немає. То для великих дерев треба, — говорить продавчиня ятки, коли ми запитуємо її про бирки зі штрихкодом — їх наявність означає, що дерево садили на продаж. — Але беруть, знаєте, нормально. Найменші коштують 100, є по 200, а найдорожчі у мене по 350 гривень.

Відео дня

На другій точці продавчиня говорить, що прийшла лишень нещодавно, тому: «Беріть — усе свіженьке». Купують, за її словами, поки не дуже охоче. Припускає, що цього року зарано відкрилися.  

— У мене лише сосонки. Усі по сто гривень. Вони можуть до березня стояти: пожовтіють, але не посиплються. Не те, що ялинки. — запевняє продавчиня. — Звідки привезли? Це наші, з Селища. 

На наступній ятці просто неба продають вже більших представниць хвойного світу. Відкриваємо застосунок «Ялинка.info». Його створено для перевірки законності походження святкових дерев. 

До кожного дерева має кріпитися бирка або етикетка з номером та штрих-кодом. Якщо дерево легально потрапило на ринок, ввівши номер у спеціальній графі застосунку, ви це побачите. Там же можна буде дізнатися про породу дерева та місце звідки його привезли. У нашому випадку це: ялина звичайна, Ярмолинецьке лісове господарство (Хмельницька область).

Торгують цими ялинками двоє чоловіків. Ціни, кажуть, з минулого року у них не змінилися, тому дерева середнього розміру знайти можна за 350-450 гривень. Найпростішу дерев’яну підставку під новорічну красуню продають за 50-100 гривень, в залежності від розміру. Сітка для ялинки коштує 10 гривень за метр. 

— До Нового року, ціни, мабуть, не зміняться, — пояснює торговець. — Хлопці казали, що два роки тому 31 грудня по 50 гривень їх віддавали, а після восьмої вечора взагалі безкоштовно. 

На четвертій точці Валентина продає саморобні ялинки. Складає їх з соснових гілок, скріплює все не клеєм, а нитками: «Мене запитували покупці, а чому я не клею? То я їм казала: а вам запах клею в хаті потрібен, чи запах хвої?»

Валентина зізнається, що святковими деревами торгує 14 років. Досвіду, каже вона, вистачає, тому на створення однієї сосни йде лише півтори години. Найменші коштують від ста гривень, а найбільші, понад метр заввишки, обійдуться покупцеві в тисячу гривень.

Наступна продавчиня також продає саморобні сосни та ялинки. Найменші, близько 30 сантиметрів, коштують 50 гривень, вищі — 200 гривень. 

На шостій локації застосунок «Ялинка.info» показує, що дерева привезені зі Жмеринського лісгоспу. Торговець пояснює, що за вартістю ялинки та сосни майже не відрізняються: обидва різновиди у нього коштують від 300 гривень до 1,5 тисячі. 

— Привозимо так, щоб дерева завжди були більш-менш свіжими. Ті, що везуть з Карпат, зрізали ще місяць тому, то вони вже сиплються, — пояснює продавець. — Ближче до Нового року ціни можуть змінитися. Це залежатиме від насиченості ринку: якщо дерев буде багато, то рости ціни не будуть.

Порівнюючи з минулим роком, продовжує продавець шостої локації, ціни підстрибнули на 30+ відсотків. За його словами, цінники підняли лісгоспи, а торговці пішли на цей крок, бо не мали іншого виходу.

Сосни та ялинки з наступної точки — привезені з Вінницького лісгоспу, про це нам повідомляє застосунок. Продавець, бачачи, що ми пробиваємо його товар в базі, поспішає заспокоїти:

— У нас все законно, не переживайте, — говорить торговець у камуфляжній куртці. — Скоро «екологія» сюди почне ходити та всі інші... Якби у нас щось було нелегально, нам би давно вже приписали, що ми вирубали пів Карпат. 

У продавця в камуфляжі наразі найширший асортимент на ринку. Окрім звичайних сосен та ялинок, продає декоративні деревця у горщиках — по 600 гривень. Після свят їх можна висадити на подвір’я чи в лісі. Найдорожче дерево — блакитна ялинка у 2,5 метри заввишки — коштує дві з половиною тисячі гривень: привезли її з розплідника, має декоративну стрижку тощо. Аналогічного розміру звичайна сосна обійдеться покупцеві в 1000 гривень.

— Беруть насправді усе, — продовжує продавець. — Але якась бабуся з «хрущівки» візьме гілочку, а хтось має такий будинок, що й п'ятиметрову ялинку легко втулити може. 

Є на ринку й різдвяні вінки з ялиці. Продавчиня каже, що їх завезли з Карпат. Їх вартість — 150 гривень. На повну потужність ринок має запрацювати за кілька днів. Тоді, кажуть продавці, вони завезуть набагато більше дерев.  

Крім «Урожаю», нагадаємо, придбати живі святкові дерева та прикраси на них містяни зможуть за такими адресами:

  • «Центральний» (проспект Коцюбинського, 13), 
  • «Привокзальний-2» (площа Привокзальна,1),
  • біля ТЦ «Вишенька» (вул. Келецька, 122-А).

 

Читайте також:

Взагалі похмілля не буде. Зібрали поради, як комфортно пережити новорічний алкомарафон

Як виглядає вінницьке «Зимове містечко» за кілька днів до офіційного відкриття

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up