Ціни на початку 2024 року: які продукти здорожчають найближчим часом

Ціни на початку 2024 року: які продукти здорожчають найближчим часом
  • В Україні незабаром можуть подорожчати певні продукти харчування, зокрема, м'ясо, ковбаси, овочі та фрукти. Коли очікувати подорожчання і що впливає на цінову політику — розповідають вінницькі товарознавці.

Формування цін на продукти в Україні залежить від різних факторів. Зокрема від інфляції, закордонного фінансування, ситуації на фронті, мобілізації, погодних умов, урожаю тощо.

— Одним із ключових факторів, що впливає на ціноутворення, є вартість енергоресурсів, — пояснює завідувачка кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва Вінницького торгово-економічного інституту ДТЕУ Алла Тернова. — Атаки на електромережу України можуть призвести до подорожчання продуктів, особливо молока, м'яса, овочів та фруктів. У 2022 році через блекаути та обстріли енергосистеми до ціни на продукти додавалося 12% через залучення альтернативних джерел енергії. 

Значного підвищення вартості продуктів на початку року українцям чекати не варто. Проте надалі ціни зростатимуть через низку факторів, серед яких затрати на енергоресурси, сезонність та курс долара.

Відео дня

— В будь-якому випадку, в перші місяці 2024-го ціни на прилавках базарів та супермаркетів зростуть до 5%, — каже фахівчиня.— Це у випадку, якщо в країні не почнуться проблеми, пов’язані з різким скороченням допомоги від західних партнерів. 

Ціни на м'ясо і олію

За словами Алли ТерновоЇ, ціни на мʼясо та молочні продукти формуються трохи інакше, ніж на овочі та фрукти. Вони можуть залежати від погоди, а також умов утримання тварин.

— Свинина стабільно дорожчає через зменшення обсягів внутрішнього виробництва в умовах війни та низький рівень імпортних постачань, — говорить завідучка кафедри товарознавства. — У 2023 році свинячий ошийок можна було купити за 197 грн./кг, а у січні 2024 він обійдеться у 243 грн./кг.

Соняшникова олія коштує дешевше, ніж торік. 

— Пляшка 850 мл олії «Олейна» в січні 2023 обходилася в 62,9 грн., зараз середня ціна складає 55,85 грн. При цьому по акції олію можна купити ще дешевше (наприклад, в АТБ і Сільпо за 40,99 грн.).

Ціни на овочі

Що стосується овочів, то на більшість з них ціни зростатимуть.

— На підвищення вартості овочів впливають високі витрати на їх зберігання та транспортування, підвищення тарифів на електроенергію для виробників та вартість пального, — зауважує завідувачка кафедри товарознавства ВТЕІ Алла Тернова. — У 2024 році до підвищення вартості овочів в Україні може призвести зростання курсу долара.

Ціни на імпортні овочі можуть зрости, оскільки вартість імпорту в гривні збільшиться через девальвацію національної валюти. Оскільки Україна імпортує певний обсяг овочів з інших країн, це зростання курсу може прямо вплинути на ціни цих товарів.

— Зміни в курсі валют можуть впливати на попит і постачання. Наприклад, курс валют може вплинути на купівельну спроможність населення, що, своєю чергою, знизить попит на деякі види овочів, особливо на ті, що вважаються дорожчими, — пояснює експертка.

Проте конкретні наслідки будуть залежати від багатьох факторів, включаючи економічну політику, рівень інфляції, ситуацію на світових ринках та внутрішні умови в аграрному секторі України. 

— Крім того, дуже багато залежить від сезонності (овочі-фрукти завжди достатньо дешеві в сезон) та від врожайності, — пояснює товарознавиця. — У 2023 році дуже великі врожаї, і на дуже багато груп товарів у зв'язку з цим ціни зменшилися. Приблизно на початку березня на українських прилавках з’являться овочі та фрукти нового врожаю — парникові або імпортні. І однозначно ціни на молоді овочі будуть набагато вищі. З’явиться дві ціни — на молоді овочі та старого врожаю. Ціни будуть різнитися дуже сильно, майже у два рази.

Найбільше серед овочів зросла ціна на картоплю. В порівнянні із початком 2023 року вона коштує в 3,5 рази дорожче.

— У зв'язку з морозами та відсутністю належних сховищ для зберігання ціна на картоплю буде зростати, — каже співрозмовниця. — Впродовж сильних морозів може збільшитися ризик псування картоплі, що призведе до додаткового зростання витрат на зберігання, і, ймовірно, ціни на картоплю будуть продовжувати зростати до кінця весни. Основною причиною зростання є те, що більшу частину продукції в господарствах населення вже реалізовано. Не всі мають сховища для зберігання картоплі, тому наразі оптові постачання дещо обмежились.

За словами Алли Тернової, цибуля після новорічних свят може подорожчати (зараз ціна ріпчастої цибулі на рівні 12-14 грн. за кілограм), а навесні 2024 року сягати пікової ціни близько 40 грн. за кілограм.

— Овочі зростають у ціні через те, що їхній сезон завершився, а пропозиція на ринку мінімальна. При цьому, на перший план виходить імпорт і продукція українських тепличних комбінатів, яка теж дорожча, адже тепличне виробництво овочів узимку — це великі витрати, — говорить експертка. — До кінця зими 2024 критичного зростання цін не очікується. Залежно від виду овочів, цінове зростання може бути в межах 2-7%.

 

Читайте також:

 Про харчування в дитсадках і школах: скільки буде коштувати у 2024 році і хто буде їсти безкоштовно?

Залишився без ніг та почав розводити креветки. Історія захисника Миколи Тарасенка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Інна

    Ну да вже зарплати підняли до 7 тисяч,то пора і ціни влупити,не країна а бог зна що! знущання просто про вселюдне .....
  • Украина Господь с тобой.

    Короче без змін, їдемо на дно.
  • Юлія

    Не новина
  • Ірина

    До душіть до кінця

keyboard_arrow_up