Щоб не платити 5300 гривень штрафу, постав на військовий облік авто. Як це зробити?

Щоб не платити 5300 гривень штрафу, постав на військовий облік авто. Як це зробити?
Штаб-сержант Ярослав Гапонов відповідає за мобілізацію автівок у Вінниці
  • Під час військового стану мобілізації підлягають не лише військовозобов’язані, але і технічний транспорт.
  • Щоб зробити все як слід, потрібно прийти до центру комплектування та соціальної підтримки.
  • Інакше наступає адмін відповідальність, а часом і кримінальна.

Міноборони України через Центр комплектування та соціальної підтримки звертається до керівників підприємств установ і організацій, незалежно від форм власності (крім дипломатичних представництв і консульств): згідно постанови кабміну №1921, потрібно надати відомості про наявність та технічний стан транспортних засобів.

— Звітність керівники підприємств мають подати до 20 грудня, — розповідає штаб-сержант Ярослав Гапонов, який відповідає за мобілізацію автівок у Вінниці. — Сьогодні на обліку рахується майже 10 тисяч одиниць автомобільно-транспортної техніки.

Прозвітували близько 1000 підприємств, хоча загальна їх кількість по місту перевищує 4000. Тобто на обліку, відповідно, не стоїть велика кількість транспорту, а з тих, що є, близько трьох-чотирьох тисяч автівок можуть бути несправними.

Відео дня

— Станом на сьогодні від підприємств Вінниці у військові частини передано недостатню кількість одиниць техніки, враховуючи потреби ЗСУ. При тому близько 50 відсотків автомобільної техніки у жахливому технічному стані, що дійсно додає величезного клопоту нашим воїнам, — говорить штаб-сержант. — І в порівнянні з іншими містами, ця цифра дуже мізерна. Чому так, чому таке відношення, це ж нашим хлопцям на передову… Не розумію.

Яка процедура?

— Для того, щоб подати звітність, керівнику або уповноваженій особі потрібно фізично прийти до ТЦК, — розповідає Ярослав Гапонов. — Навіть якщо на балансі підприємства немає транспорту, звітність про це все одно потрібно здати. Оформлення її займає кілька хвилин.

Також в ТЦК керівнику підприємства випишуть відомість в двох екземплярах. Вона буде гарантією того, що на підприємство не накладають адміністративне стягнення на суму 5308 гривень. Це штраф, який підприємство заплатить, якщо невчасно подасть звітність по наявному транспорту.

— До керівників підприємств, які не прозвітують до 20 грудня, ми підемо з листами після святкових днів, — розповідають в ТЦК. — В листах буде вказана дата та час, коли керівник даного підприємства має прийти до нашого юриста розписатися в протоколі та отримати штраф. Це теж, так би мовити, буде певна стаття доходів Збройних сил.

Звіт по транспорту, який мають подати підприємці, потрібен для визначення транспортного ресурсу. Так само Територіальний центр комплектування і соціальної підтримки оновлює дані по військовозобов'язаним. У разі потреби з цього ресурсу «витягується» транспорт, щоб наші хлопці мали, на чому їздити. Але спочатку область та місто має погодити ліміт, внести в списки певні підприємства і, відповідно, погодити це з керівниками підприємств.

Що за це матимуть підприємства?

— Перш за все, це величезна подяка від наших воїнів, які отримують сучасний транспортний засіб від підприємства, — розповідає Ярослав Гапонов. — До речі, це авто ніде не загубиться, тому що буде офiцiйно на балансі частини. Такий автомобіль буде мати два номери. По-перше, номер за яким авто рахується на підприємстві. По-друге, коли транспортну одиницю вилучають, військова частина ставить її собі в штат і звертається до ВСП (військової служби правопорядку) для надання нового техталону на дану автівку вже військового зразку і, відповідно, нового військового номеру.

Коли автомобільно-транспортна техніка ставиться на військовий облік, зазнають її балансову вартість. Це робиться для того, щоб у разі знищення техніки або її втрати підприємству повернули балансову вартість.

— Згідно постанови №1921, держава повинна повернути підприємству транспортний засіб, який був наданий в безоплатне використання. Крім того, в якому стані підприємство віддало авто, в такому має і отримати, — розповідає штаб-сержант. — Якщо транспортний засіб, наприклад, знищений ворогом, тоді проводиться службове розслідування, складається акт, і підприємству повертають гроші.

Коли люди скидаються грошима і купують авто на фронт, то воно, як правило, йде особисто військовослужбовцю. І відповідно — на його на плечі покладаються всі витрати на обслуговування цього авто.

Якщо ж авто передається на фронт шляхом мобілізації, воно стає в штат як «військовослужбовець». На цей штат виділяється певний ресурс (паливно-мастильний, техпідтримка тощо), тобто за нього відповідає не військовослужбовець, а держава. І військовий служить на мобілізованій машині.

Що потрібно ЗСУ?

Держава може законно відчужити на потреби ЗСУ 30% від кількості транспортних засобів на підприємстві. Відповідно, якщо там рахується одна-дві автівки, нічого забрати не можливо. Тай звітність ця зовсім не означає, що ваш транспорт одразу поїде на фронт. Тим паче потреби в хлопців конкретні.

— Я був командиром відділення кулеметників, в мене було на службі 10 пікапів і вони використовувалися не тільки для кулеметного розрахунку, — розповідає Ярослав Гапонов, який служив в бригаді №4038. — Ми вивозили поранених, возили вантажі, бойові комплекти. Тому можна сказати, що Збройні сили цікавлять в першу чергу справні, ресурсні транспортні засоби. Але варто зазначити, що в деяких специфічних видах техніки ми зацікавлені особливо: це цистерни, ізотермічні причепи, крани, екскаватори, трактори... Для того, щоб військові могли вирити бліндаж, будувати тимчасові споруди. Для того, щоб перевозити та зберігати їжу, підвозити технічну та питну воду…

Щоб подати звітність про наявну автомобільно-транспортну техніку, керівники підприємств (або уповноважені ними особи) мають прийти за адресою: 

  • м.Вінниця, вул.О. Довженка, 28, кабінет №17.
  • Довідки за тел. 8(099)652-79-13

 

Читайте також:

Влада Вінниці хоче купити військових облігацій на суму до 200 мільйонів гривень

Майже 400 мільйонів гривень Вінниця витратить на укриття. Хто освоює ці кошти?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Валентина Зуєва

    На жаль не всі розуміють, що кожне авто, це врятоване життя і не одне, а насамперед тих хто тут не на лінії фронту. Дуже сумно читати такі відгуки. Люди отямтесь це війна і там гинуть наші з вами рідні, знайомі. друзі і...
  • Sergey Belozor

    По місту їздять джипи у відмінному стані. Краще починати з них.
  • Аркадий Крысько

    Спитайте в тих генералів, що маєтків набудували , собі, дітям та родичам. Спитайте , де техніка військова, де армія.
    Свині. Люди для влади, це сміття, це інструмент наживи властіімущих.
    Проспали країну, а тепер на фарш, все і вся, аби дупу спасти, аби кацапи бізнес не відібрали.
    По Рошену, по Кончій заспі, нічого не прилетіло, що наводить на певні роздуми, чому.
    Свинарник, базар суцільний, а могла бути чудова країна за стільки років.
  • Мельничук Андрей

    Труси і капці ще не нести в тцк?

keyboard_arrow_up