«Пропозицій багато, а жити немає кому». Як змінились ціни на оренду квартир у Вінниці

«Пропозицій багато, а жити немає кому». Як змінились ціни на оренду квартир у Вінниці
  • Пандемія COVID-19 внесла свої корективи у ринок нерухомості. Чи впав попит на оренду квартир та чи стало дешевше орендувати житло у різних районах, ми поцікавились у фахівців.

Скорочення зарплат або взагалі звільнення з роботи — карантин впливає на рівень доходів не лише представників бізнесів, але й пересічних вінничан. Дехто в один день залишився без роботи, а ті, хто винаймає житло, зіткнулися з питанням, чим платити за оренду. Через це ринок нерухомості в останні тижні показує падіння цін, оскільки суттєво збільшується пропозиція. Ми поцікавились у експертів, як реагує ринок оренди на фінансові виклики для людей. 

«Попит зменшився на 70%»

За словами ріелторки та експертки з нерухомості Вікторії Юзвук пропозиції та ціни залишились такі, як і були, а попит значно зменшився. 

— Ринок нерухомості стоїть, — каже експертка. — Попит зменшився тому, що люди сидять вдома, хто зміг, то поїхав з міста навіть. Також, якщо говорити про оренду квартир на не довгостроковий період, то люди припинили їздити у відрядження, а студенти роз'їхались додому. Ріелторка каже, що ціни на оренду не змінилось зовсім, навіть за містом оренда не почала дорожчати. Але безпосередньо власники, якщо хочуть, то можуть йти на поступки і трішки зменшувати оплату.

Відео дня

— Попит зменшився на 70% це точно, а може й більше, — каже Вікторія. — Кількість пропозицій у свою чергу не змінилась. Їх, як було вдосталь, так і залишилось. А люди вже можуть вибирати за розміром свого гаманця. 

Як каже експертка з нерухомості, здійснювати покази у зв’язку з карантином незручно, але дотримуючись правил безпеки можливо. 

— Зазвичай, у період карантину, ми одразу покупців відправляємо до господарів, щоб вони самі дивились на квартиру, ріелторам не обов'язково ходити з потенційними орендодавцями, — каже ріелторка. —  У більшості випадків орендар приходить на перегляд вже тоді, коли майже впевнений, що житло йому підходить.

За словами директорки відділення одного з вінницьких агентств нерухомості Юлії Понайотової, багато людей відмовляються від оренди: переїжджають до батьків, бо не мають з чого платити. 

— Через відсутність тих, хто хоче орендувати житло, йде зниження ціни за оренду, — каже Юлія. — Зменшується попит, а збільшуються пропозиції. Але загалом за останні п'ять років я не бачу, щоб у нас подали ціни на нерухомість. Тому вважаю, що після скасування карантину все стане на свої місця. 

Фахівці пояснюють, дехто з орендодавців зменшує плату за оренду під час карантину, але наразі звільнили від сплати оренди лише бізнес, який винаймає комунальні приміщення і то за певних умов. Щодо населення, то про це можуть домовлятися в індивідуальному порядку. Так, в уряді закликали орендодавців йти на поступки квартирантам, однак виконують таке прохання не усі, адже це просто рекомендація. 

«Оренда будинків за містом дорожчає»

— Ціна на оренду квартир знизилась приблизна на 50%. Це зумовлено тим, що орендою користували студенти, які зараз живуть вдома. Або ж ті, хто їздив у інші міста на роботу — вони теж зараз сидять по домам, — розповідає віце-президент асоціації фахівців нерухомості України Володимир Яцуба. — Квартири зараз орендують пари, які під час карантину вирішили з'їхатись, бо не можуть просто гуляти на вулиці. Також є категорія тих подружніх пар, які вже розводяться. Але це ж невеликий відсоток людей, тому ринок оренди стоїть. Пропозицій дуже багато, але немає кому жити. 

Радикально ж інша ситуація із пропозиціями оренди приватних будинків, за словами фахівця. Ринок оренди житлових будинків за містом зараз «на піку». 

— Є такі люди, які й тисячу доларів у місяць готові платити, якщо це добротний будинок. Це, можливо, жителі мікрорайону «Поділля», які мають гроші, але у квартирах такий довгий період сидіти важко, — каже Володимир Яцуба. — Варто розуміти, що є різні будинки: одні без елементарних зручностей, а інші з басейнами. Хоча, якщо аналізувати, то наразі на будь-які будинки попит виріс. Ціни не впали, а на більш гідні варіанти, де є присадибна ділянка — навіть виросли. 

За словами фахівця, здешевлення цін на оренду, після завершення карантину, не одразу відновиться, але з часом ринок вийде з кризи і стане на своє місце. 

— Звичайно, після карантину буде невеликий термін «просідання» цін на оренду нерухомості. А коли вони повернуться до тих, що були — це залежить від того, коли закінчиться карантин, — каже спеціаліст.

Загалом, за словами Яцуби, на період карантину ринку нерухомості як такого немає. Оскільки, зараз неможливо проводити огляди квартир: власники — не хочуть показувати, а покупці бояться йти дивитись. На ринку продажів теж відбувається здешевлення. Ті люди, які мають продати квартиру, роблять це з зменшеною ціною на близько 30%. Фахівець каже, що це не є ринкова ціна, а ліквідаційна.

Скільки у Вінниці коштує орендувати житло? 

Ми оглянули пропозиції з оренди житла на сайті DOM.RIA. Всього наразі на довгострокову оренду житла у Вінниці є понад дві тисячі пропозицій. До речі, за статистикою сайту krysha.ua вартість оренди однокімнатної квартири у березні знизилася на 9,19%.

У Центрі однокімнатні квартири коштують від 5 000 до 11 000 гривень. За двокімнатну потрібно буде заплатити — від 6 000 до 15 000 гривень. А за три кімнати у Центрі за місяць потрібно платити орієнтовно від 8 000 до 23 000 гривень. 

На Ближньому замості оренда квартир обійдеться орієнтовно від 3 000 до 15 000 гривень. На Вишеньці за оренду однокімнатної квартири потрібно платити приблизно аналогічно, як і на Ближньому замості — від 3 000 до 7 000 гривень. Оренда трикімнатної обійдеться, починаючи від 4 500 до 12 000 гривень. 

На Старому місті є лише одна пропозиція трикімнатної квартири за 6 500 гривень, а оренда однокімнатних обійдеться на цьому районів від 3 000 до 6 000. 

На Тяжилові вартість оренди квартир дещо менша — від 3 000 за однокімнатну до 5 500 за трикімнатну. Будинок ж можна зняти і за 2 000 гривень у місяць, у П’ятничанах, наприклад. А найдорожчі будинки здають в оренду на Дальньому замості, Вишеньці та в районі Агрономічного шосе. Ціна найдорожчих будинків за місяць орієнтовно від 20 000 до 40 000 гривень. 

Читайте також:

Історії фрілансерів. Розповідаємо на чому можна заробити під час карантину

Хто «піднявся» на карантині? Запитали у вінницьких підприємців та експертів

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Сергій Тихоненко

    Дуже безграмотний автор статті. Стільки грубих помилок, що аж неприємно читати.
  • Риєлтор Павло Миколайович

    РиєлторКА? А ще є нові слова?
  • vasa defrar

    нахрена эти риелторы вообще нужны? есть полно сайтов где можно самому все выложить!

    Риєлтор Павло Миколайович reply vasa defrar

    На кожному можна сайті викласти від себе. Але НЕ завжди можна знайти дійсно потрібні об'єкти. А зачасту, такі як ОЛХ, ще й на шахраїв багатий, де завдатки беруть по телефону, за нереальну нерухомість. То що краще - заплатити риєлтору один раз і безпечно знайти собі варінт чи попадати на гроші через об'яви-фейки?
  • Daily

    насправді вам ріелторам до лампочки за скільки хто продає чи  здає  хоч за копійку головне ваші комісійні  та побистріше

    Сергій Тихоненко reply Daily

    Ми працюємо на того, хто замовляє нашу послугу. Ви ж машинку для стрижки можете без проблем купити, але все ж ідете і наймаєте перукаря, щоб надав вам послугу стрижки. Навіщо?
    Правда, не всім потрібна така послуга: є люди, які і самі вміють все зробити. Це - нормально.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up