Історії фрілансерів. Розповідаємо на чому можна заробити під час карантину

Історії фрілансерів. Розповідаємо на чому можна заробити під час карантину
  • З початку запровадження карантинних норм особливо актуальною стала фрілансова робота. Працювати з дому зараз необхідність, а не побажання.
  • Ми поговорили з тими, хто саме у час карантину почав заробляти на фрілансі та з тими, хто вже кілька років працює вдома.
  • Що потрібно вміти робити, скільки за це платять та де шукати дистанційний підробіток? 

 

Фріланс — альтернатива офісній роботі, під час якої ваш ранок починається не з дзвінка будильника і зборів у офіс, а з повідомлень у месенджерах. Працівники на фрілансі самі собі і керівники, і підлеглі. Такий спосіб заробітку у світі та Україні стає все більш популярним. Причини переходити на дистанційну роботу у кожного різні. Хтось — хоче мати гнучкий графік, комусь — набридла рутина в офісі, а хтось — вимушено почав шукати підробіток в інтернеті, бо втратив роботу.

Оскільки карантин невідомо коли закінчиться, то робота на фрілансі стала ще більш актуальною. Як це працює? Ми дізнались у тих, хто працює дистанційно та зібрали для вас варіанти на чому можна заробляти онлайн, навіть, якщо ви не маєте спеціальних навиків. 

«Я сам вибираю, що робити»

18-річний студент Володимир Мар’янович під час карантину почав перекладати тексти з англійської на російську і навпаки. Каже, великих грошей так не заробиш, але для студента те, що треба. 

Відео дня

— До карантину я працював перекладачем у одній компанії. Робота моя проходила у офісі, де, як на мене, були створені цілком комфортні умови, — розповідає Вова. — Але на цій роботі у мене не склалось. І до карантину іншої я не встиг знайти. 

Вже під час карантину у мене з'явилося багато вільного часу і я подумав, що потрібно його використовувати з користю. Так я і став фрілансером, зараз перекладаю тексти вдома. 

Хлопець розповідає, коли він починав шукати роботу, то зрозумів, що в Україні не так розвинений фріланс, як у інших країнах. Каже, шукав онлайн-сервіси, реєструвався на них і зазначав свої навички. 

— Я створив профіль, як фрілансер, а потенційні клієнти створюють профілі, як замовники. І тоді на ті пропозиції, які мені цікаві, я подаю заявку. Її можуть відхилити або підтвердили і тоді я починаю працювати, — каже Володя. — За три тижні моєї роботи я зробив близько десяти замовлень. Вони були доволі різні: від перекладу кліпу для іноземця до наукових статей. 

За словами вінничанина, одне замовлення, якщо це приблизно три сторінки А4, виконує за годину. Щось об'ємне — день-два. 

— Великих грошей таким чином ви не зможете заробити. Зарплата виходить близько 3 тисяч у місяць, — каже Володимир. — Але переваги у фрілансу великі: я сам вибираю, що робити. Якщо мені подобається замовлення, то я його беру, якщо ні — то ніхто не змушує мене цим займатись. На відміну, від моєї попередньої роботи. З мінусів — невелика оплата. Тому все життя на такому виді фрілансу я б не зміг, мабуть, працювати. Для мене це виключно спосіб підробітку. 

Хлопець розповідає, що вдома облаштував собі робочий простір, а оскільки всі рідні ходять на роботу, то йому ніхто не заважає продуктивно працювати. 

— Я збираю гроші, щоб, якщо ситуація з коронавірусом налагодиться, поїхати у тур Європою, — каже студент. — На фрілансі, як на мене, дуже важливо мати самодисципліну та мотивацію. 

«Незалежність — головна перевага фрілансу»

Вікторія Терещук теж фрілансер. Дівчина — копірайтер і перекладач. Вона перекладає з англійської та італійської на російську або українську, і навпаки. Працює в онлайні Віка вже шість років і каже, повернутись до офісу вона б вже точно не змогла. 

— Я закінчила економічний університет. Після його закінчення, я мріяла піти працювати у державні установи, але у 2014 році була складна ситуація в країні і ці плани не вдалось здійснити, — розповідає Вікторія. — Тоді я вирішила спробувати працювати в онлайні, адже ще впродовж навчання я підробляла в інтернеті. Далі — отримала перші замовлення, а згодом і постійних клієнтів. 

Дівчина розповідає, що з самодисципліною спочатку було важко, оскільки її вдома відволікало багато факторів. Каже, тут головне зробити чіткий графік та облаштувати робоче місце. 

— Я працюю 30-40 хвилин, не відволікаючись ні на що, а потім роблю перерву у 10-15 хвилин. Тобто, як у школі, — каже Віка. — Фріланс взагалі, як на мене, чудовий спосіб заробітку: написання статей, розшифровування чи переклад, варіантів в інтернеті безліч. 

Серед недоліків фрілансу Вікторія виділяє: відсутність соціального спілкування, каже, іноді хочеться більше живих розмов. Також такий спосіб заробітку може погано відображатись на здоров'ї, бо до свого офісу пройтись 10 метрів. 

— Уявити своє життя на звичайній роботі вже не можу, — каже Віка. — Я можу сама керувати своїм графіком. Також можна подорожувати і працювати одночасно. Відчуваю себе вільним птахом. Але за незалежність потрібно розплачуватись відповідальністю. 

«Відкриваю комп'ютер і вже на роботі»

Вінничанка Олена Пугач — менеджерка, але теж в онлайні. Її робота полягає у тому, що вона розміщує оголошення на різних сайтах з пошуку роботи і проводить співбесіди для людей, які будуть працювати в тій ж організації, що й вона. 

— Все це я роблю виключно з дому. Працюю онлайн я вже майже два роки, — розповідає Олена. — До цієї дистанційної роботи я працювала у кавовій компанії, де мені доводилось і в офісі сидіти, і «в поле» ходити. Вдома ж мені значно краще працювати. Жодна погода не впливає на настрій йти на роботу. Я дивлюсь у вікно, коли погана погода на вулиці, і бачу, як люди вранці біжать сумні на роботу. Я ж у цей час в приємній для мене атмосфері з чашкою чаю відкриваю комп'ютер і вже на роботі. 

За словами Олени, у неї є складений графік роботи, таким чином працювати вдома виходить продуктивно. 

— Я планую задачі на цілий день і не «сачкую», бо це все відображається у результатах, — каже вінничанка. — Мені зручно працювати вдома, мій робочий інструмент — це лише комп'ютер. 

До того ж, не потрібно витрачати багато коштів на обіди, бо все готую вдома. А ще не потрібно витрачати час на дорогу до роботи, особливо тішить, що немає необхідності щодня їздити громадським транспортом. Адже там присутні і фізичні, і інформаційні віруси.

Де і як шукати підробіток

Згідно з дослідженнями SIA, ринок фрілансу в Європі останні десять років щорічно росте на 3,4%. Україна наздоганяє світові тренди. У 2019 році кількість фрілансерів зросла на 30%, а країна увійшла до п'яти держав, де цей показник зростає найбільше.

І за даними української біржі Freelancehun Вінниця входить у топ-10 міст, де займаються фрілансом. За їхнями даними, близько 6 000 вінничан працюють фрілансерами.

А аналіз бази вакансій, розміщених на hh.ua | grc протягом 2019 року, показує, що найбільша активність припадає на IT-галузь. 

Ми зібрали для вас онлайн-ресурси, де можна шукати підробіток: Freelancer, Weblancer, DoIt, Freelancehunt, Upwork. А також нещодавно в Україні запустили сайт для пошуку віддаленої роботи — Reworker. На ньому розміщуватимуться виключно вакансії, на яких можна працювати віддалено. Це, наприклад, такі сфери як IT, програмування, дизайн, маркетинг та SMM, PR, копірайтинг, продажі та інші. 

10 варіантів дистанційної роботи

Ми переглянули популярні сайти з пошуку роботи дистанційно і зібрали для вас кілька прикладів, як ви можете працювати під час карантину і не тільки. 

Розшифровка аудіо-відео матеріалів і рукописних текстів

Робота полягає у тому, щоб переводити різні аудіо-чи відео файли у текст. Зараз це досить затребувана робота. У послугах професійних фрілансерів з транскрібації звукових файлів зацікавлені блогери, журналісти, віддалені викладачі та власники сайтів, що мають інформаційний звуковий контент. Оплата залежить від тривалості аудіо- та відеозапису і стартує від $ 1 за хвилину розшифровки.

Рерайтинг

Рерайтери мають переробляти один або кілька вихідних матеріалів і створити новий текст. Писати новий контент на основі оригінальних текстів — копітка та затребувана робота. Орієнтовна ціна за один рерайт від 50 гривень за 300 слів. 

Створення субтитрів

Новий спосіб заробітку на створенні субтитрів і озвучувань до популярних серіалів і фільмів чи інших відеофайлів. 

СММ

Абревіатура SMM розшифровується, як Social Media Marketing – маркетинг у соціальних мережах, а SMM-менеджер, відповідно, – це спеціаліст з роботи з соціальними мережами. Оплата такої праці орієнтовно від 4000 гривень у місяць і більше. 

Написання рефератів, курсових чи дипломних

Якщо ви добре знаєте, якісь шкільні предмети чи навчальні дисципліни, то ви можете пропонувати свої послуги в написанні рефератів та інших наукових досліджень для школярів і студентів. Вартість курсової близько 500-700 гривень, залежно від предмета. 

Обробка листів

Все просто — вам потрібно приймати та відповідати на листи. Зарплату за таку робота пропонують від 100 доларів у місяць і більше. 

Розсилання повідомлень в мережі

Роботодавець дає вам текст повідомлення та список майданчиків в інтернеті, де їх потрібно розмістити. Розміщення одного готового оголошення коштує близько 50 копійок за штуку.

Озвучка текстів

Для того, аби озвучувати тексти ваш голос має сподобатись замовнику. Для серйозних проектів вам також буде потрібний хороший мікрофон, а от для озвучки відео на YouTube і це не обов'язково. Платять за таку роботу близько 100 гривень за один листок А4 тексту. 

Написання повідомлень на форумах

Потрібно писати повідомлення на необхідну тематику. Оплата від 5 гривень за одне повідомлення. 

Перегляд відео

Потрібно зареєструватися на сайті, переглянути запропоноване відео і перейти на сайт рекламодавця. За один перегляд відео вам в середньому платять 100 гривень. 


Читайте також:

Хто «піднявся» на карантині? Запитали у вінницьких підприємців та експертів

Увімкнути економ-режим. Як підготуватись до кризи через карантин

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач88

    Раньше были просто - "тунеядцы"!  А теперь - "фрилансеры"...... Ну а кто же будет создавать материальные ценности в Украине?
  • Vitaliy Shaman

    Наша бригада також перейшла на фріланс, переваги відчули одразу! По перше, на роботу ходити не потрібно, по друге- економія взуття, по третє- ти завжди вдома і тебе не пограбуть кримінальники ну четверте- сам собі шеф, хоч на лівому боку спи хоч на правому. Але є один маленький мінус, ну так, мінусок, так як ми стали фрілансєрами і на завод робити не ходем, то відповідно і грошей нема))) ну то таке, нічєго страшного.
  • The Evil Progger

    «Її робота полягає у тому, що вона розміщує оголошення на різних сайтах з пошуку роботи і проводить співбесіди для людей, які будуть працювати в тій ж організації, що й вона» — тобто теж будуть розміщувати оголошення з пошуку роботи для людей, які будуть розміщувати оголошення з пошуку роботи для людей, які... ну далі ви зрозуміли.
  • Сергей

    Хорошо зарабатывают в интернете психологи. В Виннице много таких. Главное вешать лапшу и все будет ОК

    Міша Білінський reply Сергей

    Не соглашусь с вами
    Сейчас деньги все экономят
    Может у вас был плохой опит с Психологом
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up