Продукти за рік подорожчали майже на третину. Що буде з цінами влітку і далі?

Продукти за рік подорожчали майже на третину. Що буде з цінами влітку і далі?
  • В Україні продукти харчування подорожчали в середньому на 26,8%. Найбільший стрибок цін зафіксували на курячі яйця — на 80%. До трійки лідерів зі здорожчання потрапили овочі і фрукти біля 40%.
  • Які прогнози на літо-2023 — запитали в товарознавців.

Стрімке зростання вартості харчових продуктів в Україні триває з лютого минулого року. Основною причиною є війна, яка спричинила безліч інших негативних чинників: загальне падіння економіки, подорожчання паливно-мастильних матеріалів, проблеми з логістикою тощо.

Спеціалісти Державної служби статистики порахували: від березня 2022 року і до березня 2023 продукти у середньому додали в ціні 26,8%.

Відео дня

Ціни на яйця в Україні, за даними Держстату, за рік зросли ледь не вдвічі — майже на 80%. Найстрімкіше подорожчання відбулось ще восени 2022. Через війну, за оцінками Союзу птахівників, промислове виробництво яєць торік зменшилося приблизно на 20%, адже частина виробництв опинилися на окупованих територіях.

Також у топі продуктів, що найбільше подорожчали — фрукти та овочі. Вартість обох позицій зросла в середньому на 40%. Риба здорожчала на 37%, м'ясо та макарони — на 20%, хліб — на 17%. Олія подорожчала на 19,7%. Сир — на 18%.

Звично недорогі морква та цибуля цієї весни шокували українців цінниками. Приміром, вартість кілограма звичайної ріпчастої цибулі нині перевищує 50 грн. Втім, за словами експертів, вже скоро ціни на овочі можуть посунутися донизу.

Які продукти здешевшають?

За словами Міністра аграрної політики Миколи Сольського, деяке падіння цін має статись у другій половині травня. Коли і Україна, і країни Європи, що експортують харчі в Україну, зберуть врожай та доставлять його на ринки та у супермаркети.

«Наприкінці сезону завжди менше овочів, ніж на початку, а свіжі ще не з'явилися, — пояснив міністр. — Логістика в Україні дорога. Цього року були і нестандартні ситуації, пов'язані з Туреччиною, — найбільшим постачальником томатів до Європи. Після землетрусів Туреччина мала певний період заборони експорту овочів, поки вони не розібралися, що робити далі. Все це разом впливає на ціни».

Також до кінця весни, на думку фахівців, може незначно подешевшати і м'ясо. Оскільки м'ясо не дорожчало так стрімко, як, до прикладу, яйця, то і різкого падіння ціни очікувати не варто. Однак, на 5-7% до кінця травня ціни мають просісти.

Далі вартість м'ясних продуктів залежатиме від ситуації зі зерновими, новим урожаєм та кормами. Якщо ситуація складеться позитивно, то й ціни на м'ясні продукти будуть стабільні.

Якими ціни будуть влітку?

Росія минулого року окупувала частину Запорізької та Херсонської області, залишивши українців без улюблених мелітопольської черешні та херсонських кавунів. У поточному році дефіцит фруктів не очікується, але ціни на них не будуть низькими.

Аналітики відзначають, що через несприятливі погодні умови збільшаться витрати на вирощування полуниці, що позначиться на цінах. Черешня в цьому році на ринку буде як вітчизняна, та й Імпортна. Річ у тім, що замість Запорізької та Дніпропетровської області, галузь розвивається в Чернівецькій та Одеській областях.

Найбільш чутливими є ціни на овочі. На формування їхньої вартості впливає те, що значна частина агропродукції вирощується поблизу зони бойових дій.

В основному на ринку овочі тепличні, імпортні, які значно дорожчі, ніж овочі нового врожаю. Зараз зростання 17% по овочевій групі. Огірки, помідори — збільшення ціни у два-три рази. 

Запитали у товарознавця

Які продукти ще зростатимуть в ціні найближчим часом, з'ясували в Алли Тернової, завідувачки кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ.

— В умовах війни дуже важко прогнозувати динаміку не тільки цін. Але в нас вже є понад рік певного досвіду і досвід минулих років. Він показує, що з надходженням продукції нового врожаю, як правило, в червні — липні, відбувається зниження цін, в першу чергу, на овочі, потім — продукти зернового плану, тваринництва — яйця, з настанням тепла зменшуються витрати, збільшується несучість.

Втім, найближчим часом очікується здорожчання продуктів харчування ще на 10-15%. Причина: через ухвалення Закону про акциз на паливо в районі 4-5 грн. здорожчає бензин і дизпаливо. Тобто це буде закладати основу формування цін на продукти харчування. Не останню роль відіграє і велика інфляція. 

До літа традиційно дорожчатимуть овочі. Якщо, наприклад, буряк зараз коштує 10-12 гривень за кілограм, то до літа він коштуватиме 15-17 гривень. Але з новим врожаєм ціна знизиться до 10-12 гривень.

З морквою і картоплею — та сама історія. Традиційно ціни на ці овочі ростимуть включно до червня, але з новим врожаєм ціни почнуть зменшуватися.

Тимчасові сезонні стрибки цін можливі на продукцію тваринництва. А от яйця можуть трохи подешевшати, оскільки виробники значно збільшили поголів’я курей, і ближче до літа має відповідно збільшитись виробництво яєць. Влітку ціни на яйця можуть бути по 40-50 гривень за десяток. 

Здорожчає і молочна продукція — ціни будуть вищими за європейські. Проте дефіциту сирів в Україні не буде, а будь-які проблеми будуть вирішуватися шляхом імпорту з Європи.

Ціни на олію і цукор протягом року, найімовірніше, зростатимуть у межах інфляції, але не на прогнозовані Національним банком 20% загального росту цін, а трохи менше. 

Цікавою склалася ситуація щодо круп. В минулому році Кабмін дозволив експорт української гречки, бо внаслідок збільшення внутрішнього попиту через пандемію Covid українські виробники різко збільшили виробництво. І виробили гречки стільки, що не було куди її продавати всередині країни. Ціни знизилися. Якщо влітку ціни на гречку сягали 90-100 грн. за кілограм, то станом на зараз ціни впали в середньому до 63 грн. Далі знижуватись ціни на гречку не будуть.

Ціни на хлібо-булочні вироби й макарони протягом року знаходитимуться в межах інфляції. Якщо ціни й зростали раніше, то не через нестачу зерна, а у зв’язку із проблемами енергозабезпечення. Наразі таких проблем немає. Точніше, вони є, але виробники вже пристосувались і знають, як діяти.

Після жовтня сезонні овочі в Україні здорожчають ще на 15-20%, тоді як ціни на крупи очікує сезонне зниження: рис — до 60-65 грн. за кг; гречка — до 70-75 грн. за кг; пшоняні крупи — до 25-30 грн. за кг; манна та ячна крупа — до 20-25 грн. за кг.

І на завершення, в поточному році споживчі ціни, зокрема на продукти харчування, залежатимуть від двох факторів: обстановки на фронті та зовнішнього фінансування України. Якщо ситуація на фронті матиме позитивну динаміку для України, а зовнішні партнери не зволікатимуть з фінансовою підтримкою, то в такому випадку інфляція за результатами року складе близько 20%. Якщо ж ситуація на фронті складатиметься не на користь України, то це дуже швидко може відобразитись на цінах.

Якщо абстрагуватися від військового фактору, то варто звернути увагу саме на економічні чинники, які визначатимуть динаміку цін, в першу чергу, на продукти харчування.

 

Читайте також:

У ТОП-50 університетів потрапили три вінницькі. Яка вартість навчання у місцевих вишах?

У Центральному парку запрацювали атракціони. Дізналися, яка вартість квитків на каруселі та інші забави

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач12

    Овочі та фрукти подорожчали, так як і інші продукти. Найкраще закуповуватися по акціям в супермаркетах, щоб зекономити. Я спочатку перевіряю в якій мережі кращі ціни, а вже потім йду скуплятися. Ось наприклад подивитися яка зараз на цукор ціна: https://supermarkets.com.ua/bakaliya/cukor-ta-cukrozaminniki/cukor-pisok-1-kg

keyboard_arrow_up