Проблема — вирішення: Як подати оголошення про роботу і не попасти на 65 тисяч штрафу

Проблема — вирішення: Як подати оголошення про роботу і не попасти на 65 тисяч штрафу
  • Шукаєте на роботу людину — обережно з побажаннями.
  • Хочете мати в офісі молоду дівчину з міста, без релігійних та партійних переконань, і з білою шкірою — чекайте на гостей з держпраці.
  • Які оголошення точно не потрібно давати в інтернеті, розповідає адвокат.

З 8️ січня 2️022 року роботодавців, які шукають собі працівників та розміщують вакансії в інтернеті, чекають штрафи в розмірі 6️5 тисяч гривень за наступне:

Якщо в тексті вакансії буде зазначено:

  • вік кандидатів на роботу;
  • запропонована робота лише жінкам або лише чоловікам, (за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі);

Якщо в оголошенні про роботу будуть висунуті вимоги, що надають перевагу:

Відео дня
  • жіночій або чоловічій статі;
  • представникам певної раси, кольору шкіри (крім випадків, визначених законодавством, та випадків специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі);
  • представникам певних політичних, релігійних та інших переконань;
  • людям що мають членство в професійних спілках або інших об’єднаннях громадян;
  • представникам певного етнічного та соціального походження;
  • представникам певного майнового стану;
  • за місця проживання
  • за мовними або іншими ознаками.

За словами адвоката Ярослава Мартинюка, ці норми і раніше були в законі «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі. Проте, про штрафи за порушення даних заборон, наш законодавець подумав тільки нещодавно. А за дотриманням антидискримінаційних норм у вакансіях слідкуватиме Державна служба з питань праці.

Як саме будуть виявляти ці порушення? Чи на дискримінаційні оголошення може скаржитись будь хто?

— Як це буде. Держпродспоживслужба і Державна служба з питань праці, сядуть і будуть моніторити сайти — Rabota.ua та Work.ua. і виявляти такі порушення у вакансіях. Коли побачать такі порушення, роботодавцям (які як правило всі ідентифіковані) будуть давати припис про порушення, складати протоколи і притягувати до відповідальності (надавати їм постанови про притягнення до відповідальності). Цими протоколами роботодавців зобов’яжуть сплатити штраф за порушення закону «Про рекламу».

Звісно в держпраці може поскаржитися і сам шукач роботи. Наприклад є вакансія: «шукаємо дівчину віком від 24 до 35 років на таку-то посаду». Це вже є дискримінаційна вакансія. Якщо цю роботу може виконувати не тільки дівчина, але і чоловік, або жінка старша за зазначену цифру то роботодавець не має права вказувати про обмеження за статтю чи віком. Якщо шукач роботи не відповідає заданим параметрам, але відповідає професійним навичкам, він може поскаржитись. І за розміщення такої вакансії роботодавець буде підлягати відповідальності.

Але це стосується лише оголошення? Тобто людина прийшла по оголошенню за всіма правилами реклами, але це не убезпечує її від того, що роботу вона не отримає, тому що за віком чи статтю не підходить? Тобто це просто замилювання очей, щоб відповідати певним стандартам, а насправді на дискримінацію це ніяк не впливає?

— На жаль, все саме так.

А в нас взагалі існує якийсь закон, який захищає саме від дискримінації. Коли ти приходиш і розумієш що тебе не хочуть не через твої недостатні професійні навички, а тому що ти не дівчина 25 років, а чоловік 46 років.

— Ну дивись, у конституції є норма, яка говорить що ти не можеш бути обмежений в своїх правах, за своєю статтю, віком, віросповіданням і всім іншим. Тобто ми всі рівні в своїх правах. Так як це конституційна норма, це норма прямої дії й ти можеш скаржитись, якщо твої права порушують за ознакою статі, віку, віросповідання чи чогось іншого.

Куди скаржитись?

— Якщо твої права порушує роботодавець, можна скаржитись в держпраці, але ти маєш подати відповідні докази того що дійсно мало місце порушення твоїх прав за ознакою статі, віку, віросповідання і таке інше. На твою заяву без доказів, звісно можуть відреагувати. Можуть прийти до роботодавця, поговорити з ним. Але фактично притягнути до відповідальності не можуть. Якщо ти стверджуєш що він відмовив тобі в прийнятті на роботу, бо він вважає що ти за віком не підходиш, але нічим не довела це, то тут немає складу правопорушення.

А, як це можна довести? Наприклад, сказати в держпраці: «ви подивіться в нього в офісі одні дівчата не старше 25 років працюють. Хіба це не доказ, що мене 40-ка річного чоловіка там не хочуть через мою стать і вік?»

— Ну це такий собі доказ. Скажімо так, фактично довести таке майже неможливо і тому маємо те що маємо. Тобі можуть відмовити лише коли ти не підходиш за професійним рівнем. Ну, або якщо це робота пов’язана з підвищеними навантаженнями, або ризиком для життя чи здоров’я, а ти жінка передпенсійного віку наприклад…

Але, зрозуміло що, коли потрібно відмовити шукачу роботи, мало хто скаже: «ви нам не підходите за віком, статтю, віросповіданням, кольором шкіри — скажуть досвіду недостатньо, чи освіта не така, чи професійні навички не підходять…»


 

Читайте також:

Проблема — вирішення: Як можна захистити мову, якщо карати порушників поки нічим?

Проблема — вирішення. Настав кінець анонімних SIM-карток чи що насправді вимагає новий закон?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up