Податкова соціальна пільга: хто має право на зменшення податків

Податкова соціальна пільга: хто має право на зменшення податків
  • На 2022 рік встановили нові ліміти доходу, що дають право на застосування податкових соціальних пільг (ПСП), а також їх розміри та перелік.

Згідно з ПКУ податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого протягом звітного податкового місяця платнику податку доходу у вигляді зарплати (законної виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суму, рівну розміру місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи станом на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. Про це ​​​​​​повідомляє Новое время.

Податкова соціальна пільга

Який граничний розмір доходу дає право на застосування податкової соціальної пільги

Оскільки розмір місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи на 1 січня 2022 року становить 2481 грн, граничний розмір доходу, до якого застосовується податкова соціальна пільга, впродовж всього 2022 року становитиме 3470 грн (2481*1,4).

Відео дня

Податкова соціальна пільга для батьків, що працюють, двох та більше дітей

Розмір ПСП залежить від кількості дітей. Його розмір обчислюється шляхом множення граничного розміру доходу, що дає право на застосування податкової соціальної пільги одному з батьків, та кількості дітей, а саме:

  • 6940 грн — 3470*2 — при наявності 2-х дітей;
  • 10140 — 3470*3 — при наявності 3-х дітей;
  • 13880 грн — 3470*4 — при наявності 4-х дітей і так далі.

Розмір податкової соціальної пільги

ПСП складає 50% від місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи станом на 1 січня звітного податкового (2481 грн). Для будь-якого з платників податку впродовж усього 2022 року розмір податкової соціальної пільги становитиме:

  • 100% — 1240,50 грн (2481 грн*50%*100%);
  • 150% — 1860,75 грн (2481 грн*50%*150%);
  • 200% — 2481,00 грн (2481 грн*50%* 200%).

З огляду на те, що станом на 1 січня 2022 року мінімальна зарплата становить 6500 грн, а з 1 жовтня складатиме 6700 грн, розраховувати на застосування податкової соціальної пільги цьогоріч можуть лише працівники:

  • з неповністю відпрацьованою нормою робочого часу (наприклад, через неповний робочий день) та нарахованою зарплатою менш як 3470 грн;
  • з правом на «дитячі» соціальні пільги та як наслідок вищий, у порівнянні з 3470 грн, граничний розмір зарплати для застосування пільги (6940 грн — на двох дітей, 10410 грн — на трьох дітей, 13880 грн — на чотирьох дітей і т.д.).

Хто та скільки податкових соціальних пільг може отримати

100% податкової соціальної пільги

Будь-який платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу на суму податкової соціальної пільги у розмірі 100% — 1240,50 грн. Також на таку пільгу має право платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років (у розрахунку на кожну таку дитину).

150% податкової соціальної пільги

На зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу на суму податкової соціальної пільги у розмірі 150% — 1860,75 грн — мають право:

  • одинокі матері (батьки), вдови (вдівці) або опікуни, піклувальники (у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років);
  • особи, що утримують дитину-інваліда (у розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років);
  • особи, віднесені законом до I або II категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у т.ч. особи, нагороджені грамотами Президії Верховної Ради УРСР у зв’язку з їх участю в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи;
  • учні, студенти, аспіранти, ординатори, ад’юнктури;
  • люди з інвалідністю I або II групи, у т.ч. з дитинства, крім тих, що отримують окремі пільги;
  • особи, яким присуджено довічну стипендію як громадянам, що зазнали переслідувань за правозахисну діяльність, у т.ч. журналістам;
  • учасникам бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія закону про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, крім окремих осіб.

200% податкової соціальної пільги

Платники податку, що мають право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу на суму податкової соціальної пільги у розмірі 200% — 2481 грн:

  • Герої України, Герої Радянського Союзу, Герої Соціалістичної Праці або повні кавалери ордена Слави чи ордена Трудової Слави; особи, що нагороджені 4-ма й більше медалями «За відвагу»;
  • учасники бойових дій під час Другої світової війни або особи, які у той час працювали в тилу, та особи з інвалідністю I і II групи, з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія закону про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту;
  • колишні в’язні концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання під час Другої світової війни або особи, визнані репресованими чи реабілітованими;
  • особи, що були насильно вивезені з території колишнього СРСР під час Другої світової війни на територію держав, що перебували у стані війни з колишнім СРСР або були окуповані фашистською Німеччиною та її союзниками;
  • особи, які перебували на блокадній території колишнього Ленінграду (Санкт-Петербург, РФ) у період з 8 вересня 1941 року по 27 січня 1944 року.

Нагадаємо, що з січня 2022 року діють нові алгоритми оподаткування українців. На підставі резонансного закону 5600 набули чинності зміни у ПКУ.

 

Читайте також:

Ізраїльтян, які перебувають в Україні, попереджають про складну ситуацію. Що відомо?

Алкогольні отруєння, побої та суіцидальні наміри. Кому на свята викликали швидку

Температурні гойдалки: синоптик розповіла про погоду до кінця тижня

Допомога на похорон: як отримати і чи потрібно платити податки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Яна Соколова

    Підскажіть,якщо я розлучена мама ,працююча отримую 5232,00 на двох із сином(аліменти відсутні) чи маю я право на застосування податкової соціальної пільги? Якщо дасте відповідь буду дуже вдячна.
  • Олег Каськов

    "...станом на 1 січня 2022 року мінімальна зарплата становить 6500 грн, а з 1 жовтня складатиме 6700 грн..."
    Ого,а ми не позажираємося від такого "підвищення"? Це ж "цілих" 200грн. за 9 місяців!

    Лариса Кочмарук reply Олег Каськов

    Олег Каськов на 200 гр піднімуть, а здеруть більше

keyboard_arrow_up