Операція «консервація». Скільки коштуватимуть господиням цьогорічні закрутки?

Операція «консервація». Скільки коштуватимуть господиням цьогорічні закрутки?
Вінничани почали консервувати кабачки — найдешевший овоч на базарі
  • У вінничан сезон закруток в розпалі. Попри те, що консервація тепер обходиться значно дорожче, оскільки ціни на городину цьогоріч зросли в рази. Як і вартість банок і кришок.
  • То у скільки обійдуться заготовки на зиму із сезонних овочів та фруктів?

Мариновані і консервовані. Овочі, фрукти і ягоди. У салатах і джемах. Вінничани масово закочують рукава і беруться до роботи. Сезон заготовок на зиму набирає обертів.

Ще на початку цьогорічного овочево-фруктового сезону прогнози аналітиків щодо цін були досить невтішними. Через війну з південних областей вивезти врожай неможливо.

Відтак, на ринках Вінниччини ціни на сезонну городину подекуди у 2-2,5 рази більші, ніж минулого літа. Тож ціна цьогорічної консервації буде золотою, — кажуть вінницькі господині.

Відео дня

— Ціни на овочі і фрукти, в порівнянні з минулим роком, зросли в рази, тому закрутки цього року будуть справою не дешевою, — говорить пенсіонерка Валентина Ісаченко. — Але запаси консервації будемо робити: війна в розпалі, і ми не знаємо, які ціни на продукти будуть взимку. Добре, що не всю городину для закруток купуємо. До прикладу, ягоди, огірки та кабачки у нас із власного городу.

Дехто економить свій час і кошти, і вдається до більш сучасних заготовок на зиму — заморозки ягід, овочів та фруктів.

— Я працюю, і часу, щоб гратися з консервуванням у мене немає, — каже вінничанка Олена Власова. — Якщо порахувати ціни на овочі та фрукти, вартість банок, кришок, солі, цукру і всіх інших складових, — краще цю городину заморозити. Ви не забувайте в список додати вартість споживання газу та електроносіїв. Тому, з метою економії часу і грошей, все кидаю в морозильну камеру. Взимку дістаю, і з овочів готую смачні страви, з ягід і фруктів — компот.

Ціни на овочі та фрукти

Дійсно, цього літа щедро вродили огірки. І коштують вони досить помірно, але вдвічі дорожче, ніж минулого року. На базарах ціна 25-35 грн за кілограм, залежно від розміру.

Кабачків теж щедрий урожай збирають. Оскільки овочі місцеві, тому і коштують вони порівняно недорого, по 10-15 гривень.

А от цибуля і морква для салатів не дуже дешеві, на ринку по 23-30 гривень за кілограм.

Кусаються ціни на привозні овочі. Помідори коштують 30-50 гривень за кілограм, перець болгарський 40-70 гривень, баклажани 50-60.

Що стосується фруктів, то зараз сезон на сливи. Вони родять у наших краях, тому ціну мають 20-30 гривень за кілограм. Абрикоси часто привозять із сусідніх областей, тому і коштують вони по 50-60 гривень за кілограм.

Хоча останнім часом городина дещо здешевшала на гуртових ринках, експерти стверджують, що більше ціни не впадуть. Серед причин — підвищення курсу валют, вартості палива та суттєве ускладнення логістики через війну.

Сіль, цукор, аксесуари

Дорожче цього року обійдуться й «аксесуари» для консервації. Зокрема, кришки для закрутки вартують 170-200 грн за 50 штук. Минулого року їхня ціна була вдвічі меншою.

Банки півлітрові коштують по 8 гривень, літрові по 20, трилітрові — 50 грн.

Зважаючи на ситуацію, ймовірно, невдовзі ми повернемося до старовинних рецептів. Тож може варто поцікавитися цінами на дерев’яні діжки?

Проблема з сіллю наче врегулювалася — біля 20 гривень за кілограм. А от цукор — від 30 гривень. Слід зазначити , що завзяті господині такий крам в сезон консервування беруть мішками. 

Не дешева цьогоріч  і олія соняшникова — від 50 гривень і вище за пляшку. Оцет столовий —  від 30 гривень. 

Тому з урахуванням нових цінників вартість заготовок виходить просто рекордною: варення по 140-150 гривень та соління по 90-100 гривень. Ціна не для середньостатистичного сімейного бюджету.

Хто не зробив заготовки цьогоріч, можна дістати продукцію із старих запасів — консервація зберігається три роки. Або ж придбати готові закрутки в магазинах. Але й ці заготівлі (які були виготовлені з минулорічних урожаїв) у торгових мережах уже подорожчали на 10-15% та більше.

 

Читайте також:

Продає лаванду і брошки. 8-річна вінничанка збирає гроші на дрон захисникам

 На Вінниччині зафіксували перше отруєння грибами. Кому лікарі не рекомендують їх вживати

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Natalia Oleynik

    Дорого обійдеться
  • Анна Шевченко

    А як займатися огірками,коли в нашому місті Хмільнику виключили газ з 2 серпня по 9 серпня,їсти немає на чому хварити.

keyboard_arrow_up