Обличчя міста буде гарним. Дім навпроти «Універмагу» ремонтують за міські кошти

Обличчя міста буде гарним. Дім навпроти «Універмагу» ремонтують за міські кошти
  • Біля будинку на Соборній, 101 поставили риштування. Вони роблять утеплення житлового будинку та новий фасад
  • Цікаво є те, що мешканці не платять за ремонти дому. На це дають гроші з бюджету міста
  • У мерії пояснили, чому роблять «безкоштовні» ремонти. І розказали, що чекає на будинки в центрі міста у найближчому майбутньому.

З середини серпня біля будинку, що навпроти «Універмагу», поставили риштування. Робітники відновлять обшарпаний фасад, замінять дах, поставлять нові вікна у під’їзді та інше. Найцікавіше, що це дістанеться мешканцям будинку задарма — за роботи та матеріали сплатять з міського бюджету. Проте, тут є свої нюанси.

Суперечки через балкони

Перемовини по ремонту будинку з мешканцями тривали з червня. Уперше, чиновники прийшли до людей з пропозицією — капітальний ремонт фасаду, даху, вікон на сходових клітинах. Усе безкоштовно. Але людям поставлять відкриті балкони, за які треба заплатити третину від вартості — орієнтовно по вісім тисяч гривень.

Відео дня

Останній пункт й не влаштовував жителів Соборної,101. Як розказував директор департаменту міського господарства Григорій Пурдик, люди не хотіли «розлучатися» зі своїми балконами. А жителі похилого віку казали, що не мають стільки грошей, щоб сплатити за балкони. Врешті-решт, компроміс був знайдений: балкони будуть заскленими, але однаковими.

— Домовилися майже зі всіма. Там сусіди зголосилися «зкинутися» грошима для тих, хто немає чим заплатити за балкони. Проте, один з мешканців казав, що вклав у свій балкон близько 80 тисяч гривень. Разом з ініціативною групою з мешканців будинку, спробуємо відшукати вирішення питання, — розказав Пурдик.

Плюс, як розказав пан Григорій, ще він розмовлятиме з підприємцями, які мають магазини на першому поверсі будівлі. Треба буде нові вивіски, щоб попадали в тон з фасадом. Орієнтовно, власники магазинів заплатять тільки 30% за ремонт, так би мовити — по програмі співфінансування.

Хоча домовленості зі всіма ще немає, робітники з міського комунального підприємства «Аварійно-диспетчерська служба» закінчують відновлювати фасад з торця будівлі. Вони мають утеплити дім мінеральною ватою, оздобити фасад, замінити дах, зробити новий ганок біля під’їздів. Усі роботи коштують 3 мільйона 799 тисяч гривень та мають закінчити до кінця року.

На черзі ще п’ять будинків

Чому в мерії вирішили ремонтувати будинки в центрі за кошти міської казни? Григорій Пурдик пояснив це просто — фасади будівель на Соборній обшарпані, а це обличчя міста, яке бачать городяни та гості міста. І розказав, що така реставрація фасадів є своєрідним стратегічним завданням на роки вперед.

— У департаменті архітектурі розробили Концепцію реконструкції фасадів центральної частини міста: від «Універмагу» і до головпоштампу. На цей рік в планах тільки два будинки — Соборна, 101 та Соборна,50, — розказав директор департаменту міського господарства Григорій Пурдик.

Питаємо, чи всі фасади на Соборній будуть оновлені?

— Наш департамент займається тільки тими будинками, що є в комунальній власності. Їх ми можемо зробити за кошти міста. А от з будинками, які викупили цілком під офіси чи магазини складніше. Там йде діалог з власниками, що дуже проблемно. Наприклад, будівля колишнього магазину «Хліб» (Соборна, 69, поряд з кінотеатром Коцюбинського - авт.) — повністю в приватній власності, тому там тривають довгі перемовини, щоб зробити ремонт фасаду. І таких будівель на Соборній багато.

Колишній магазин "Хліб" у приватній власності. Тому міській владі важко розпочати тут реконструкцію фасаду

Крім будинків під номерами 50 та 101, запланована реставрація фасадів за номерами 75,79,81,91,97 на вулиці Соборній

Нагадаємо, що в рамках цієї Концепції минулого року зробили реставрацію фасаду на Соборній,22, який городяни назвали «Домом веселкою».

Екс-готель «Франсуа» відремонтують за 1 мільйон

Щодо будівлі на Соборній, 50, то за цією адресою знаходиться колишній готель «Франсуа». За планом, його мають відреставрувати цієї осені: відновлять оздоблення фасаду, замінять вікна та познімають кондиціонери.

За проектом, там буде реставрація мурування стін, утеплення, реставрація ліпнини. Фахівці мають замінити водостічну систему та прибрати старі кондиціонери.

— Крім того, під дахом цього будинку взимку утворюються величезні борульки. Люди, що проходили під цим будинком наражалися на небезпеку. І щоб такого не було, будівельники змонтують систему проти борульок, — розказав директор департаменту міського господарства Григорій Пурдик.

На всі роботи з бюджету готові виділити 1 мільйон 188 тисяч гривень. Визначити підрядника хочуть після 30 вересня. Тоді як реставрацію «Фрасуа» мають закінчити до 30 листопада цього року.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    Раньше было так:
  • Яна

    А фасад школи № 2 слабо зробити за рахунок бюджету ?

    Олексій reply Яна

    Слушна ідея. Школи треба доводити до ідеалу, — покоління, яке підросте, потім саме не захоче жити у болоті.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up