Нова «мінімалка», пенсії, стипендії не всім студентам. Що змінює закон №5130?

Нова «мінімалка», пенсії, стипендії не всім студентам. Що змінює закон №5130?
  • 6 грудня, Верховна Рада України підтримала законопроект, яким підвищується мінімальна заробітна плата та страхові виплати
  • За нього проголосували 227 нардепів
  • Ще депутати змінили порядок нарахування стипендій студентам вишів, максимальний розмір пенсій та визначили штрафи за виплату зарплат в «конвертах».

Верховна Рада в цілому підтримала законопроект, яким підвищується мінімальна заробітна плата та страхові виплати: «За» законопроект №5130  проголосувало 227 народних депутатів. Закон набирає чинності з 1 січня 2017 року.

Про мінімальну зарплату

Відео дня

Окрім того, прийнятим законом передбачається новий порядок формування тарифної сітки оплати праці. Вона потрібна при розподілі робіт залежно від їхньої складності, а працівників — залежно від кваліфікації та за розрядами тарифної сітки. Тарифна сітка є основою формування та диференціації розмірів заробітної плати.

Читайте також: Мінімальна зарплата буде 3200 грн. Плюси та мінуси для вінничан

У бюджетній сфері мінімальну тарифну ставку (посадовий оклад) визначатиме Кабмін, а в небюджетній сфері — підприємства самостійно у колективних договорах.
«При цьому мінімальна тарифна ставка не може бути нижчою за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року» — йдеться в пояснювальній записці до закону.

До того ж, розмір мінімальної зарплатні тепер будуть змінювати не рідше одного разу на рік з урахуванням думки об’єднань профспілок і організацій роботодавців зі всієї України.

Боротьба із зарплатами в «конвертах»

Новий закон також впроваджує штрафи за несплату єдиного соціального внеску та виплати зарплат в «конвертах»:

  • штраф у розмірі до трьох мінімальних зарплат (з 2017 року — 9600 гривень) у всіх випадках не допущення державних інспекторів праці до перевірки, крім випадку, коли темою перевірки є не оформлення трудових договорів з працівниками та виплата зарплат в «конверті»;

  • у розмірі ста мінімальних заробітних плат (з 2017 року — 320 000 гривень) при не допущенні державного інспектора праці до перевірки, коли вона здійснюється з метою виявлення працівників з не оформленими трудовими договорами, виплати заробітної плати без нарахування та сплати єдиного внеску (виплата зарплати в «конверті»).

Про пенсії

Також, закон №5130 передбачає в частині пенсійного забезпечення на 2017 рік продовження особливого порядку виплати пенсій для працюючих пенсіонерів;

Пенсію з 1 січня 2017 року будуть виплачувати не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія. А крім індексації, щороку буде перерахунок пенсії через збільшення показника середньої зарплати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески.
 
Для цього користуватимуться коефіцієнтом — не менше 20% від показника зростання середньої зарплати в Україні, порівняно з попереднім роком. Втім, розмір та порядок такого підвищення буде визначатися в межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабміну, про що йдеться в новому законі

До кінця 2017 року максимальний розмір пенсії — 10 740 гривень. А так, максимально можлива пенсія в Україні буде на рівні 10 прожиткових мінімумів (16 000 гривень). У пояснювальній записці вказано, що такі зміни дозволять зекономити близько 3 мільярдів гривень коштів Пенсійоного фонду України в 2017 році.

Про стипендії

Кабмін з 1 січня 2017 року отримає повноваження визначати порядок виплати соціальних стипендій для окремих категорій осіб.

Мають право на академічну та соціальну стипендії:

1) Студенти (курсанти) вишу з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

2) Студенти (курсанти) вищого навчального закладу, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, мають гарантоване право на виплату соціальної стипендії. У тому числі у разі отримання академічної стипендії.

«Відмінники» у навчанні та/або науковій діяльності отримуватимуть академічні стипендії. Ці студенти будуть визначатися вченою радою вишу в межах визначеного Кабінетом Міністрів України загального відсотка студентів (курсантів), які мають право на отримання академічних стипендій та стипендіального фонду.

До того ж, підвищені стипендії з нового року отримуватимуть студенти, які навчаються за дефіцитними спеціальностями: в галузях знань «Освіта», «Математичні, природничі та технічні науки»

Новий закон №5130 взагалі видаляє такі пункти з закону «Про вищу освіту», як:

7) Академічні стипендії виплачуються не менш як двом третинам студентів (курсантів) кожного курсу (крім першого семестру першого року навчання) за кожною спеціальністю, без урахування осіб, які отримують соціальні стипендії;

8) Особам, які досягли значних успіхів у навчанні та/або науковій діяльності, за рішенням вченої ради вищого навчального закладу можуть призначатися персональні стипендії.

Також законопроект регулює зміни в частині соцстрахування, надання адміністративних послуг, сплати судового збору, держмита та єдиного соціального внеску.

Нагадаємо, у жовтні прем’єр-міністр України Володимир Гройсман анонсував підвищення мінімальної зарплати до 3200 гривень. «20хвилин» опитали експертів, які висловилися про плюси та мінуси такого збільшення для вінничан.

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Man Andrei

    Саме цікаве те,що раніше стипендії "при диктаторові Януковичу" всім платили,і в училищах,в коледжах(хорошистам),а зараз будуть одиниці получати стипендією.Цікаво чи в коледжах,училищах взагалі буде стипендія.Хотіли,як в Європі отримали,те що в Європі.Молодці! (При ціьому в самій бідній європецській країні Болгарії середня зп 750$)
  • Прокоповна Проня

    Субсидий не будет
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up