Надбавка за надстаж: як та наскільки вінничани можуть збільшити свої пенсії

Надбавка за надстаж: як та наскільки вінничани можуть збільшити свої пенсії
  • Жителі міста та області можуть отримати доплати до пенсії за понаднормовий стаж. Однак надбавки незначні та залежать безпосередньо від кількості років понад обов'язкової норми страхового стажу.

У більшості випадків українське законодавство не забороняє продовжувати працювати людям, які вийшли на пенсію. Таким чином вони можуть одночасно отримувати як заробітну плату, так і пенсію. Станом на 1 липня 2023 року у Вінницькій області понад чотириста тисяч пенсіонерів. З них 88 тисяч — продовжують працювати. 

Вінничани, які продовжували працювати після досягнення пенсійного віку, можуть отримати підвищення виплат. Однак для цього є кілька умов. По-перше, на доплати можуть розраховувати лише ті пенсіонери з понаднормовим стажем, які наразі є непрацевлаштованими. По-друге, надбавки не можуть перевищувати 1% від розміру мінімальної пенсії за віком.

Заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Лариса Дика пояснює, що за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам, пенсія за віком збільшується на 1%. При цьому вона не може зрости більш як на 1% від прожиткового мінімуму для людей, які втратили працездатність. Наразі він становить 2 093 гривні. Отже, максимальний розмір доплати — 20,93 гривні.

Відео дня

— Ця сума додається за кожен повний рік, який українець відпрацював понад обов’язкову норму страхового стажу. Тобто якщо у пенсіонера понад обов’язкову норму страхового стажу є ще +10 років, то його доплата становитиме 209,30 гривні, — продовжує Лариса Дика. — Важливо, розуміти, що пенсіонерам, які працюють, при зростанні прожиткового мінімуму доплата за понаднормовий стаж перераховується після звільнення з роботи.

Кому підвищили пенсії в липні?

У липні проіндексували виплати вінницьким пенсіонерам, які вийшли на відпочинок за спеціальними законами. Загалом це торкнулося понад 800 пенсіонерів з нашого міста та області, а середній розмір підвищення виплати склав — 1 042 гривні.
 

Читайте також:

Вінницею курсують «нові» швейцарські трамваї. Чим вони цікаві

Якою нерухомістю у Вінниці володіє УПЦ мп? Земля та будівлі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Татьяна Костенко

    ,,Дорогі ''наші можновладці,деутати...щоб ви жили на 2,500-2,700 грн.!!!Як ми ,маючи стаж,існуємо на ці копійки!Ви ж знущаєтесь над своїми батьками,дідусями і бабусями,які ростили вас,кормили і давали дорогу в життя!Що ж ви робите?Як нам жити?За що лікуватися?Чим платити за квартиру? А їжу за що купувати?Ми не винні що тоді були малі зарплати!Ми працювали,заробляючи стаж!А тепер маємо такі мізерні пенсії! Ви і дня не проживете на таку сумму,а ми ,,живемо'' від пенсії до пенсії...Ганьба і сорм вам і вашим законам!Дайте людям жити!
  • Ольга Дуднік

    Хай тим що так щедро надбавляють доля буде така щедра.
  • Светлана Рулько

    То не надбавка, то гіркі сльози. Бо якби ті надбавки були хоча б 100 гр за понаднормовий рік. А ті 20 грн - це навіть не буханка хліба! Ганьба.

    Тамара Пшенная reply Светлана Рулько

    Светлана, як доплатити до стажу то тисячі, а як нарахувати за поверх - 20 грн. Цікаво, я би своїх 12 років віддала б наприклад, сестрі.
  • Оля Откалюк

    Жах !!!! Пеньсія дві тисячі..... Стидоба....

    Лариса Кочмарук reply Оля Откалюк

    Оля Откалюк люди не живуть а існують з такою пенсією, недоживають від пенсії до пенсії бо невистачає її😡

keyboard_arrow_up