На всіх не вистачає товару. За скільки продають вінницьку землю?

На всіх не вистачає товару. За скільки продають вінницьку землю?
Фото ілюстративне, pixabay.com
  • З 1 липня в Україні можна продавати і купувати землю сільгоспризначення.
  • Протягом шести місяців у нашій області продали 4,8 тисячі гектарів або ж 1 тисячу 991 земельних паїв. 
  • Яка змінилася ціна за півроку? Як купити і продати пай? І чи варто це робити зараз?

На Вінниччині, за останні пів року, було здійснено 1 тисячу 991 угоду щодо землі для сільгосп виробництва. Про це повідомляють у Вінницькому інституту землеустрою.

Ціна зросла на третину

— Вінниччина за пів року закріпила четверту позицію серед регіонів-лідерів за кількістю земельних транзакцій. Випереджають її Харківська, Київська та Полтавська області. У нашій області було здійснено угод на загальну площу 4 тисячі 874 гектари, — казав директор інституту землеустрою, радник міністра аграрної політики Ярослав Ярославський.

За період з 1 липня 2021 року до 17 січня 2022 року по області провели земельних операцій на загальну суму понад 94 млн грн. Середня вартість одного гектара сільгоспземлі тепер складає 35 тисяч 975 гривень.

Відео дня

У серпні 2021 року середньозважена ціна гектара складала 28,7 тисячі гривень. Тобто, вінницька земля поступово росте у ціні.

Ярославський прогнозує подальше зростання вартості сільськогосподарської землі в області – до середини року на 15-20%:

— Поки що маємо ситуацію, коли попит перевищує пропозицію. За даними аналітиків, кількість потенційних покупців землі в Україні у 2-2,5 раза перевищує кількість продавців, — сказав директор Вінницького інституту землеустрою. — Ціноутворення так і залишиться на етапі формування. Вартість сільгосп землі в області безумовно продовжуватиме рости й, враховуючи поточну динаміку, до середини року може закріпитися на рівні 45 тисяч гривень за гектар.

У кого найбільше вінницької землі?

Раніше, нагадаємо, компанія «Вкурсі Агро» провела аудит земель Вінницької області. Вони встановили, що наш регіон має близько 1,5 мільйона гектарів сільгоспземлі. А ще те, що 27% з цієї площі обробляють десятьма найбільшими агрохолдінгами.

На першому місці — «Рошен Юроп Бі Ві», який обробляє 93 тисячі гектарів; на другому — «МХП», який використовує 85 тисяч га землі, третє місце за «Агропросперіс» в земельному банку якого є 72 тисячі с/г землі. 

— Загалом, десять найбільших землекористувачів обробляють 27% від усіх сільгоспземель Вінницької області. Окремо, на кожну компанію припадає від 1 до 6%. Тобто, наразі, немає якоїсь монополії агрохолдингів, — відзначив керівник «Вкурсі Агро» Роман Граб.

Хочу продати-купити пай. Що для цього треба?

Спочатку треба зібрати пакет документів:

  • паспорти та ідентифікаційні номери власника ділянки й покупця;
  • звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки; документи на право власності на ділянку (свідоцтво про право власності на земельну ділянку або ж витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, або державний акт); 
  • витяг з Державного земельного кадастру щодо земельної ділянки. 

Ціна визначається під час перемовин між покупцем і продавцем землі. Існує тільки мінімальний поріг, нижче якого вартість гектара не може бути. Для Вінниччини це: рілля — 27 тисяч 184 грн за га; земля під багаторічні насадження — 47 тисяч 53 грн за га, сіножаті — 3 140 грн за га, пасовища — 1 558 грн за га.

Закон забороняє розрахунок «кешем»: тільки через банківські рахунки. І треба сплатити податки. Експертка Яна Казьміна говорила, що це державне мито — 1% від оцінки; військовий збір — 1,5% від оцінки.

— Але давайте не забувати, що з 1 липня земля стала майном, за яке Податковим кодексом України передбачена сплата податків. Наприклад, якщо ви володієте землею менше ніж 3 роки або в цьому році ви вже укладали договір купівлі-продажу нерухомого майна потрібно буде сплатити 5% від оцінки, — казала Казьміна. — Від оподаткування звільняється спадкування за законом для першої лінії споріднення — діти спадкоємця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Додаткова інформація 

Чи можна продати частину паю, як поділити землю між спадкоємцями та чи діятиме оренда після продажу паю? Відповіді на популярні питання земельної реформи можна отримати тут. Також безкоштовну правову допомогу, юридичні консультації землевласникам надає Мін’юст.

 

Читайте також:

Хочу продати-купити пай. Що потрібно знати вінничанам?

У ТОП-10 агрохолдингів — «Рошен», «МХП», «Епіцентр». Що показав аудит вінницької землі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Ліда Воєвода

    У неї 2 пая батьків і ще один від свекрузи дістався,хоча  у свекрухи було троє дітей.
    Моя сестра не спілкується з дочкою покійної свекрухи.
  • Ліда Воєвода

    Дякую ,сестра мовчить,обходить цю тему
    Знає кішка,чиє сало з'ла.
  • Жора

    В Эмиратах на продаже нефти сделали хорошую страну. У нас земли распродали чиновники , забрали себе деньги. А теперь хотят у государства чтобы в селах были дороги!

    Да идите нах с такой политикой!
  • Valerii Mashevskyi

    4,8 гектарів - це два пая. Може 4,8 тисяч гектарів? У вас постійно в дописах такі штанги. Міняйте редактора.

    Новини Вінниці на 20хвилин reply Valerii Mashevskyi

    Valerii Mashevskyi виправили, дякую за зауваження

keyboard_arrow_up