На Вінниччині прогнозують зменшення урожаю зернових на 20%. Якою буде ціна на хліб?

На Вінниччині прогнозують зменшення урожаю зернових на 20%. Якою буде ціна на хліб?
Фото ілюстративне
  • Збір урожаю зернових на Вінниччині розпочнеться в кінці першої та на початку другої декади липня. Науковці прогнозують зменшення врожайності через посуху.
  • Як, за оцінкою товарознавців, це вплине на ціну на хліб?

У Вінницькій області засіяли понад 1,6 млн га сільгоспземель. Це не суттєва різниця порівняно з попередніми роками. З них — 53% площ засіяна зерновими та зернобобовими культурами,  32% — технічними,  8% — картоплею та овочі, на 7% — кормовими культурами. Про це повідомляє Департамент агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації.

При цьому, збільшено площі під озимим ріпаком, соняшником, ярим ячменем, ярою пшеницею, горохом та гречкою за рахунок зменшення їх під кукурудзою та соєю. Також на полях Вінниччини дозріває урожай ранньої групи зернових та зернобобових. Загалом у поточному році площа під цими культурами становить понад 420 тис. га, що відповідає показникам минулих років. 

Попри ці показники, науковці переконують — урожайність порівняно з минулим роком зменшиться на 18-20%. Причина — засуха. В 2021 році валовий збір ранньої групи зернових становив 2,2 млн. тонн за врожайності 53,2 центнерів за гектар. 

Відео дня

Як формується ціна?

Україна, за твердженнями фахівців, навіть під час війни повністю залежить від світової динаміки цін на продовольство, зокрема на хліб. Оскільки ціни на зернові культури формуються не фермером, який виростив урожай. Вартість формується в порту, на Чиказькій та Лондонській біржах. 

Тому, перш ніж говорити про ціну на хліб та хлібобулочні вироби, варто розуміти, як формується ціна на основний їх інгредієнт — борошно, — зауважила Алла Тернова, завідувачка кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ.

— На світові ціни зернових впливає все — зміни клімату (повені та посухи), затребуваність нашої пшениці в густонаселених країнах, таких, як Китай, — говорить Алла Тернова. — Вартість хліба залежить від ціни зерна лише на 40 %. Решта — інша сировина, енергоносії (газ та електрика), заробітна плата працівників та виробничі витрати (ремонт, амортизація обладнання та пакування). Здорожчання цих складників призводить до зростання цін на хліб.

Наразі в Україні дефіцит пального, який спостерігається на тлі повномасштабної російської агресії. Головною причиною паливної кризи є дії держави-агресора, яка зруйнувала найбільший Кременчуцький нафтопереробний завод та інші переробні потужності внутрішнього ринку, які до війни забезпечувати 18% українського споживання. Ще 82% нафтопродуктів Україна імпортували чотирма видами транспорту: автомобільним, залізничним, морським та трубопровідним. Сьогодні усі ці канали імпорту переорієнтовані та працюють зовсім по-іншому.

Стрибок цін

 Розуміючи, що внутрішні ціни на продукти виросли до рівня європейських, ймовірно, наступний лідер підвищення — хліб. За прогнозами експертів, уже до кінця 2022 року українців очікує черговий стрибок цін. Найбільше подорожчають і нині не дешеві хлібобулочні вироби.

— Великий урожай зерна, який був в Україні у 2021 році, у цьому році ніяк не зменшить ціну хліба в Україні, — каже завідувачка кафедри товарознавства — Але зменшення врожайності, яке прогнозується, впливає на експортний потенціал країни в цілому, а, отже, і на її рівень економіки загалом. Врожайність може стримувати темпи зростання цін, проте на етапі збору врожаю та інших ланок в ланцюжку доставки товару споживачеві фактор енергоресурсів, вартості палива стане визначальним в динаміці цін.

Подорожчання хліба можна також пояснити тим, що в Україні залишається все менше виробників цього продукту, — говорить експерт. Раніше в кожному регіоні було багато заводів, які випікали хліб. Нині ринок монополізується, через певний час залишиться лише декілька великих підприємств. Але українцям не слід очікувати рекордного зростання цін на хліб, оскільки через військові дії країна обмежила експорт, і все зерно, зібране у 2021 році, залишилося в Україні. 

 

Читайте також:

Гарячі вакансії в сільському господарстві Вінниччини. Що пропонують та скільки платять?

Вінниця у ТОП-5 лідерів країни за кількістю вакансій. Які професії найбільш затребувані?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (85)
  • Лілія Гаврилюк

    Ціна на зернові упала. То чому має збільшуватися ціна на хліб?
  • Олена Владимирова

    Закатайте свої апетити і перестаньте залякувати, ще об’явіть голодомор 😡
  • Ніна Яцків

    Перестаньте вивозити зерно з України.
  • Інга Літвин Маліхатко

    Боже,бережи нас.

keyboard_arrow_up