Вінниця у ТОП-5 лідерів країни за кількістю вакансій. Які професії найбільш затребувані?

Вінниця у ТОП-5 лідерів країни за кількістю вакансій. Які професії найбільш затребувані?
  • З початку війни ринок праці в Україні зазнав величезних втрат. За оцінкою експертів, у перший місяць воєнних дій кількість вакансій скоротилась у 15 разів. Проте вже влітку ринок праці став потроху відновлюватися. 
  • На сьогодні Вінниця ввійшла у ТОП-5 лідерів країни за кількістю вакансій.

Через війну в Україні ринок праці дуже змінився. Деякі компанії пішли з ринку назавжди, деякі — тимчасово призупинили діяльність, а деякі, навпаки, продовжили працювати попри складні часи.  Нині ринок праці почав відновлюватися, але дуже повільно. Зараз на ринку є близько 23 тисячі вакансій. Це 22% від довоєнного рівня (станом на 24 лютого).

Ринок відновлюється помалу. Темп зростання становить 3-6% від тижня до тижня. На сьогодні лідерами за кількістю вакансій залишаються Київ, Львів, Дніпро, Одеса та Вінниця.

Вакансії у Вінниці

На сьогодні, у базі даних Вінницького міського центру зайнятості нараховується близько 300 актуальних вакансій, середній розмір заплати у яких 8300 грн. Переважно, це робітничі професії. 

Відео дня

Найчастіше роботодавці міста шукають  продавців продовольчих товарів, бухгалтерів, швачок, кухарів, підсобних робітників, водіїв автотранспортних засобів, слюсарів-ремонтників, електромонтерів з ремонту та обслуговування електроустаткування, слюсарів з ремонту колісних транспортних засобів, електрогазозварників, робітників з комплексного обслуговування сільськогосподарського виробництва, інспекторів. Про це свідчить і рейтинг найбільш популярних вакансій сайту robota.ua .

У Міському центрі зайнятості повідомили, що впродовж року роботодавці надали понад дві тисячі вакансій. База оновлюється щодня. 

Знайти роботу за фахом вдається не всім, тож Центр зайнятості пропонує навчання для зміни спеціальності. Серед варіантів  робітничі професії (монтажник, слюсар, токар, ізолювальник, тракторист, коваль).

Найзатребуваніші спеціальності для віддаленої роботи зображені на малюнку. Лідери серед професій під час війни — ті самі, що й до війни.

Працевлаштування переселенців

Станом на 4 липня 2022 року вдалося оперативно працевлаштувати 53 шукачі роботи із числа внутрішньо переміщених осіб, які звернулися до міського центру зайнятості за сприянням у пошуку роботи. Переважно — це жінки.

Клієнти центру зайнятості, в переважній більшості, шукали роботу тимчасову, адже мають наміри повертатися додому.  Тому погоджувалися на роботу, яка є актуальною на момент звернення, у Вінниці. 

Найбільша кількість внутрішньо-переміщених осіб працевлаштовані на підприємствах, які задіяні в сфері переробної промисловості, а також оптової та роздрібної торгівлі. Влаштовувалися, зокрема, прибиральниками, укладальниками-пакувальниками, продавцями, пекарями, молодшим медперсоналом тощо.

Заробітна плата

Важливим є питання заробітної плати. Загалом, якщо порівнювати січень і червень 2022 року, істотних змін у структурі матеріальної винагороди не відбулося. Як роботодавці, так і кандидати підвищували межу суми винагороди.

Загалом в Україні з боку роботодавців середня заробітна плата зросла на 9%, а запит з боку пошукачів зріс на 13%.

Нагадаємо, що незабаром за байдикування центри зайнятості платити не будуть. На період воєнного стану офіційно зареєстрованих безробітних залучатимуть до суспільно корисних робіт. Братимуть лише тих, хто не працевлаштувався впродовж 30 днів. Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль оголосив 21 червня, під час засідання Кабміну.

 

Читайте також:

Гарячі вакансії в сільському господарстві Вінниччини. Що пропонують та скільки платять?

Воювати або працювати. Безробітних залучатимуть до громадських робіт

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач16

    Уточніть ще, що ці вакансії майже не оновлюються вже 5 місяць)))) А ті, що оновлюються (я про менеджерів з продажів) це в основному шахраї - фін ринки, "перекладачі"(інтим переписки) на сайтах знайомств з іноземцями і бади для літніх людей💪 На 5й місяць проживання вдалось знайти нормальну роботу. На відміну від Києва, наприклад, де я пропрацювала за 12 років в 3х фірмах і пошук займав максимум 2 тижні. Але хто шукає - той знайде і в болоті самородок))

keyboard_arrow_up