«Молоко — це вже розкіш». Ми запитали вінничан, чи вистачає їм зарплати чи пенсії на життя

«Молоко — це вже розкіш». Ми запитали вінничан, чи вистачає їм зарплати чи пенсії на життя
  • Станом на січень минулого 2020 року середня заробітна плата українців зросла на понад півтори тисячі гривень. 
  • А у серпні 2021-го, за даними Державної служби статистики, вона складала майже 14 тисяч гривень
  • Розпитали у містян, як вони оцінюють своє матеріальне становище, чи вдається заощаджувати та скільки мріють заробляти.

— На одній зі співбесід мені запропонували повну зайнятість, офіційне працевлаштування, робота в офісі, гарний колектив, цікаві задачі та проєкти, можливі й відрядження. Щоправда, зарплата — 6000 гривень. Я спершу подумала, але врешті відмовилася. Це така сума, коли в повній мірі розумієш, що працюєш, але не заробляєш, — розповідає Наталія. — Навіть з витратами на проїзд стає не по собі. Щоб дістатися на роботу, мені треба зробити дві пересадки — маршрутка і трамвай або їхати половину шляху і ще півгодини йти пішки, на що я в принципі не згодна. Тобто, умовно кажучи, вдень 36 гривень піде лише на проїзд, за місяць це 720 гривень.

Окрім того, ще ж потрібно харчуватися, вдягатися, платити за комуналку і людині дуже пощастило, якщо житло своє, а не орендоване. Медицина — обстеження, профілактика чи лікування, косметичні послуги, щоб побалувати себе хоча б найелементарнішим манікюром, виховання дітей, які ще навчаються в школі\садочку і теж, до речі, не безкоштовно…

Про подорожі за кордоном, виплату кредиту\іпотеки, про розваги, як от піти пограти в боулінг чи покататися на іподромі, мова взагалі не йде.

Відео дня

— Я реально відчуваю себе конякою, яку тупо заганяють в куток, — додає дівчина. — Жити коли? Це скоріше гра на виживання, аніж життя. Продукти в магазинах — ціни космічні. Вартість проїзду теж. Комуналка — я мовчу. А найбільше бісить, що ціни постійно ростуть на все, а дохід залишається таким самим мізерним, як був.

Що кажуть ваші цифри про наші доходи?

За даними Державної служби статистики, у серпні 2021-го середня зарплатня українців складала 13 997 гривень. Порівняно з мінімальною зарплатнею в 6 000 гривень, це удвічі більше.

В офіційній статистиці використовують показник номінальної зарплатні, яку нарахували людині до сплати податків. Але є ще й показник реальної зарплати, в якому враховують індекс споживчих цін. Наприклад, якщо номінальна зарплатня за минулий рік зросла на 15%, то зростання реальної зарплатні між січнем 2020 і січнем 2021 було удвічі меншим і становило лише 8%, — решту «з'їла» інфляція.

У січні 2021 року середня зарплата працівників сфери фінансів та страхування складала 24 095 гривень на місяць — це вдвічі більше середнього за даними Держстату. Трохи поступаються у сфері інформації та телекомунікацій з зарплатнею у 21 941 гривня.

Вище середнього заробляють ті, хто займаються науковою та технічною діяльністю, а також працівники сфери державного управління та оборони.

Так само вище середньої зарплати і у промисловості, де отримують 13 тисяч 374 гривні на місяць.

А ось працівники двох головних бюджетних сфер — освіти та медицини — отримують менше середнього. Там зарплати не перевищують 10,5 тисяч гривень на місяць.

Ще менші зарплати у сільському господарстві, де зарплати не дотягують навіть до 10 000 гривень.

Ще одним чинником, який впливає на розмір зарплат, є те, де живе і працює людина.

За цією ознакою із великим відривом від решти країни лідирує Київ, де середня зарплата у січні 2021 сягнула 17 533 гривень, що на понад 5 тисяч гривень більше, ніж загалом в Україні. Так само вище середньої зарплати і в Київській області — 12 645 гривень. Більше, ніж в середньому, заробляють і у промислових областях — Донецькій (13 786 грн), Дніпропетровській (12 744 грн), Запорізькій (12 542 грн) та Миколаївській (12 535 грн).

На сайті Work.ua ми знайшли ще одну статистику зарплат в Україні. Столиця справді лідирує, там середня зарплата складає близько 17 000 гривень, Дніпро та Одеса посідають друге місце — 15 000 гривень, далі в рейтингу Харків — 14 000 гривень та Львів — 13 500 гривень.

Чи задоволені ви рівнем свого доходу?

Як бачимо, в офіційних даних Держстату та статистистичних даних на сайті з пошуку роботи, Вінницька область ніби не пасе задніх — середня зарплата в нас складає трохи більше 12 000 гривень.

Але чи так це в дійсності і чи вистачає цих грошей вінничанам на життя? Ми запитали їх про це. 

 

Читайте також:

Де найдешевше? Порівняли ціни і склали рейтинг супермаркетів Вінниці

Чи безпечно вибирати дешеві аналоги таблеток, або Як зекономити на лікуванні

Пальто за 200 гривень, а чобітки — за 50. У скільки обійдеться осінній «лук» з вінницьких «секондів»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (117)
  • Max Fireline

    Та я не розумію взагалі, бл%ть, як можна рахувати, що в українців все добре,
    Пані Діано, Ви вже вибачте, але ота вся статистика середньої зарплати - повний бред, бо насправді більшість українців же ш живуть за межею бідності,
    Особливо, якщо брати наших пенсіонерів,
    І так, молоко для деяких - то справді розкіш,
    Дякую за матеріал,
  • Арсен Кириченко

    Все норм, Пороха скинули, все зашибись, развитие
  • Игорь Галущак

    Если хорошо все посчитать, то и средняя при таких ценах мизер
  • Lyubov Morozova

    В середньому по буханці на душу населення.
    Один ість ДВІ, а другий ні одної.

keyboard_arrow_up