Мінімалка, пенсії, податки. Що зміниться для вінничан у квітні?

Мінімалка, пенсії, податки. Що зміниться для вінничан у квітні?
  • Другий місяць весни розпочався зі зростання мінімальної зарплати.
  • Її підняли з 7,1 тисячі до 8 тисяч гривень — така зміна була прописана в законі України про Держбюджет-2024.
  • А це своєю чергою потягнуло за собою деякі податки, виплати та пенсії.
  • Що ще зміниться протягом квітня?

З початку квітня в країні мінімальна зарплата зросла на 900 гривень. Востаннє «мінімалку» міняли на початку цього року — піднявши з 6700 до 7100 гривень.

Податки й пенсії

Новий розмір мінімальної зарплати впливає на розміри певних податків та штрафів, які прив’язані до величини «мінімалки».

Наприклад, фізичним особам-підприємцям (ФОП), як інформує Державна податкова служба, доведеться платити єдиний соціальний внесок (ЄСВ) у розмірі 1 тисячі 760 гривень. До цього вони відраховували 1 тисячу 562 гривень.

Відео дня

Зростання мінімальної зарплати вплинуло і на мінімальну пенсію для 65-річних непрацюючих пенсіонерів. За частиною 2 статті 28 Закону України Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, при необхідному стажі 30/35 років для жінок і чоловіків відповідно мінімальний розмір пенсії становить 40% від мінімальної заробітної плати. Тобто, уже з квітня ця категорія людей поважного віку отримуватиме 3 тисячі 200 грн. Це на 520 гривень більше, ніж було.

Що стосується пенсіонерів, які працюють, то на них у квітні чекає перерахунок пенсії. Він буде автоматичним і з урахуванням оновленого страхового стажу. Ці виплати після перерахунку будуть індивідуальними для кожного.

Виплати переселенцям

Після того, як з 1 березня змінилися правила виплат ВПО (2000 гривень — на дорослу людину, 3000 гривень на дитину та стільки ж на людину з інвалідністю, щомісяця - авт.), то кількість таких одержувачів значно зменшилася. 

Проте Кабмін 22 березня доповнив перелік категорій ВПО, яким надходитиме допомога. Так, ще наступні шість місяців, гроші отримуватимуть:

  • тяжкохворі, яким не встановлено інвалідність (і родини, у яких такі особи проживають);
  • діти, які влаштовані в сім’ї патронатного вихователя; патронатні вихователі; діти, тимчасово влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу.

Також продовжать виплати людям, які мають середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в сім’ї менш ніж 9 тисяч 444 гривні:

  • люди, які доглядають за дитиною до 3 років або дитиною, яка потребує догляду, до 6 років;
  • сім’ї, що мають дітей до 18 років та/або до 23 років, які є студентами денної або дуальної форми навчання;
  • люди, які надають соціальні послуги на непрофесійній основі;
  • студенти, які звертаються самостійно, віком до 23 років;
  • особи з інвалідністю третьої групи;
  • сім’ї пенсіонерів.

Також отримати виплати ВПО на наступні шість місяців можуть люди, віком від 55 років, які зареєструвалися в Центрі зайнятості. Ознайомитися з усіма змінами можна в постанові Кабміну №332 від 20 березня 2022 року.

У Мінсоцполітики зазначили, що якщо ви підпадаєте під ці категорії, то треба подати нову заяву на призначення допомоги ВПО в місцевих «Прозорих офісах»

Термін подачі заяв продовжили до 30 квітня 2024 року. Це означає, що подавши заяву навіть у квітні, людина отримає гроші за березень і квітень включно. Якщо ж заява буде надана з 1 травня, то допомога буде призначатись з місяця звернення.

Реєстрація на НМТ

До 11 квітня 2024 в Україні триває реєстрація для участі в цьогорічному національному мультипредметному тесті (НМТ).

Як нагадує портал Osvita.ua, у період реєстрації кожен майбутній учасник НМТ має:

  • створити персональний електронний кабінет на сайті Українського центру оцінювання якості освіти;
  • завантажити до нього необхідні документи;
  • внести інформацію про себе;
  • обрати предмет за вибором, який він складатиме під час іспиту.

Важливі дати у проведенні НМТ 2024 є такими:

  • До 15 квітня майбутній учасник НМТ, за необхідності, зможе внести зміни до інформації в електронному кабінеті. Наприклад, у разі зміни місця проходження або предмета за вибором вступник зможе змінити інформацію, яку він подав раніше. Після 15 квітня змінити інформацію буде неможливо.
  • Окрім основного періоду реєстрації, передбачено також додатковий період — з 10 травня до 15 травня. У додатковий період зможуть зареєструватися ті учасники, які не змогли цього зробити з поважних причин під час основного періоду реєстрації, та ті, хто реєструвався в основний період реєстрації, але їм було відмовлено в реєстрації.
  • З 8 травня для зареєстрованих учасників основних сесій НМТ з’явиться можливість завантажити зі своїх персональних кабінетів запрошення, де буде зазначено дату, час і місце проведення НМТ.
  • Учасники ж додаткових сесій матимуть змогу дізнатися про дату, час і місце проведення тестування з 8 липня.

Основна сесія НМТ відбудеться з 14 травня до 25 червня 2024 року. Додаткова сесія триватиме з 11 липня до 19 липня.

Початок демобілізації строковиків

У квітні стартує демобілізація строковиків, призваних до лав ЗСУ до початку повномасштабної війни в Україні. Цей процес триватиме і в травні.

–  «…звільнити у квітні – травні 2024 року в запас зі Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту, інших утворених відповідно до законів України військових формувань військовослужбовців строкової військової служби, строк військової служби яких, встановлений частиною першою статті 23 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», закінчився під час дії воєнного стану, — йдеться в указі №149/2024 Президента України.

За інформацією нардепа Олексія Гончаренка, демобілізація строковиків відповідно до затверджених графіків розпочнеться 2 квітня і завершиться 31 травня.

«Тобто в різних частинах демобілізація строковиків відбудеться в один з днів в цьому проміжку», — пояснив нардеп.

Звільненим строковикам надається відстрочка від подальшої мобілізації на 12 місяців з дня звільнення в запас (якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу).

 

Читайте також:

З 1 квітня скасували смс-оплату за проїзд у Вінниці

Як Вінниця піклувалася про військових та їх сім’ї у 2023 році: пільги та підтримка

Чому мобільний шпиталь не на фронті, а припадає пилом у майстерні? Продовження історії сільського інженера

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Григорий Пилипенко

    Знайомий мешкає і працює в місті Кривий Ріг. Працював водієм великовантажного автомобіля масою 135 тон. Вивозив гірничу масу з кар'єру. Зарплата 35 тисяч гривень в місяць. Робота змінна: день/ніч/48. Нещодавно вийшов на пенсію. Пенсія 18 тисяч гривень.

    Це вам приклад того, що і в Україні люди заробляють і мають достойну пенсію.

    А швендять туди-сюди по закордонах і бажати велику пенсію - зась!
  • Людмила

    Позорище. Попробували пожити на пенсію 3200.... і зарплату на руки 6 тис ... Це обкрадання владою і зубожіння народу не закінчиться ніколи. Люди стали НЕ ВСІ!!! ЗЛИДНЯМИ!!! Ще на ягуарах і мазератті повно тих, що гроші йдуть в руки з непонятно якого доходу
  • Вован

    То візьміть і проживіть місяць за 3200, з яких за комуналку 1 кімнатної квартири заплатити треба 1700 грн!
  • Григорий Пилипенко

    Порушення прав людини: на Вінниччині за два роки у психіатричній лікарні померли 27 пацієнтів. Працівники Офісу омбудсмена виявили низку порушень у Яришівському психоневрологічному будинку-інтернаті у Вінницькій області.

    Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

    Але чиновники на це не зважають, а "20 хвилин" соромлятьця про таке писати.

keyboard_arrow_up