Літо у банці. Скільки коштуватимуть господиням цьогорічні закрутки?

Літо у банці. Скільки коштуватимуть господиням цьогорічні закрутки?
  • У вінничан сезон закруток в розпалі. У скільки обійдуться заготовки на зиму із сезонних овочів та фруктів?
  • Журналістка «20 хвилин» вирушила на ринок Привокзальний, аби з’ясувати, скільки вартує зробити закрутки.
  • Дізналася для вас ціни на овочі, фрукти, спеції й тару.

Мариновані і консервовані. Овочі, фрукти і ягоди. У салатах і джемах. Вінничани масово закочують рукава і беруться до роботи. Сезон заготовок на зиму набирає обертів. Оскільки український досвід консервування є величезним, в серпні можна побачити ажіотаж на продуктових ринках.

Ще на початку цьогорічного овочево-фруктового сезону прогнози аналітиків щодо цін були досить невтішними. Через війну з південних областей вивезти врожай неможливо.

Відео дня

Однак на ринках Вінниччини ціни на сезонну городину подекуди дешевші, ніж в минулому році, проте — вдвічі вищі, ніж у довоєнний період. 

Може, по деяких гаманцях і вдарять ціни на городину, проте закрутки вінничани все ж робитимуть — вже звикли запаси робити, та й енергетики важкою зимою погрожують.

— Ціни на овочі і фрукти не дешеві, але менші, ніж в минулому році, — говорить пенсіонерка Ганна Яловець. — Тому запаси консервації будемо робити: війна в розпалі, і ми не знаємо, якою буде зима. Добре, що не всю городину для закруток купуємо. До прикладу, ягоди, огірки та кабачки у нас із власного городу. Домашні закрутки все одно буде дешевше зробити, ніж купити в магазині — зараз на них ставлять якісь фантастичні ціни. Півлітрову банку огірків найдешевше бачила за 80 гривень.

Дехто економить свій час і кошти та вдається до більш сучасних заготовок на зиму — заморозки ягід, овочів та фруктів.

— Я працюю, і часу, щоб гратися з консервуванням, у мене немає, — каже вінничанка Галина Ковінько. — Якщо порахувати ціни на овочі та фрукти, вартість банок, кришок, солі, цукру і всіх інших складових, — то вже краще цю городину заморозити. Ви не забувайте в список додати вартість споживання газу та електроносіїв, які будуть використані для приготування консервації. Тому, з метою економії часу і грошей, все кидаю в морозильну камеру. Взимку дістаю, і з овочів готую різноманітні страви, з ягід і фруктів — компот.

Ціни на овочі, фрукти, спеції

Цього літа щедро вродили огірки. І коштують вони досить помірно, дешевше минулого року. На базарах ціна 10-25 грн за кілограм (25-35 грн. минулого року), залежно від сорту і розміру.

Також урожайним видався рік на кабачки. Оскільки овочі місцеві, тому і коштують вони порівняно недорого, по 8-10 гривень (10-15 грн. минулого року).

Цибуля і морква для салатів на ринку дешевше, ніж рік тому в цю пору — по 20 гривень за кілограм тепер, і по 23-30 гривень минулоріч.

Зменшились ціни і на привозні овочі. Помідори коштують 20 гривень, в оптовиків можна знайти і за 12 грн. (30-50 грн/кг. минулого року), перець болгарський від 35 гривень (40-70 грн./кг минулого року), баклажани від 20 кілограм (50-60 грн/кг. минулого року)

Не забули запитати й про часник. Місцевий продавець розповідає: ціна цьогоріч на нього не змінилася і сягає 50-80 грн за кіло. Кріп, петрушка, хрін, перчиця — 10-15 гривень за пучок, лавровий лист сухий (10 г) — від 6 до 16 грн., в залежності від виробника і розміру пакування. 

Що стосується фруктів, то зараз сезон на сливи. Вони родять у наших краях, тому ціну мають порівняно невелику: 20-30 гривень за кілограм. Абрикоси часто привозять із сусідніх областей, і вони є й по 100 грн/кг, що вдвічі дешевше ніж в минулому році. Ціна персиків від 30 до 60 гривень за кілограм, в залежності від сорту та вигляду.

Сіль, цукор, аксесуари

Дешевше цього року обійдуться й «аксесуари» для консервації. Зокрема, кришки для закрутки вартують 125-130 гривень за 50 штук (170-200 грн минулого року). 

От банки в ціні зросли — півлітрові коштують по 13 гривень (були 8 грн), літрові по 21, трилітрові — 59 (були 50 грн). Машинки для закатування: автоматичні можна й за 400 гривень знайти.

Проблем із сіллю нема (на відміну від минулого року), ціна — близько 20 гривень за кілограм, цукор — від 30 гривень. І завзяті господині такий крам в сезон консервування беруть мішками. А олію соняшникову — бідонами. Її можна купити по ціні від 40 гривень і вище за пляшку. Оцет столовий — від 18 гривень. 

Хто не зробив заготовки цьогоріч, можна дістати зі старих запасів — консервація зберігається три роки. Або ж придбати готові закрутки в магазинах. Але фабричні заготівлі (які були виготовлені з минулорічних урожаїв) у торгових мережах уже подорожчали на 10-15% та більше.

 

Читайте також:

За 10 тисяч квартиру вже важко знайти. У Вінниці в серпні стрімко зросла вартість оренди житла

 Податки, мобілізація, грошова допомога. Що зміниться для вінничан у серпні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Віктор Піхур

    А журналістка ходе на базар лише ціни моніторити?

    Лариса Олийник reply Віктор Піхур

    Всяке буває ;)
  • Вова Діловий

    Дешево.

    Halyna Sidnieva reply Вова Діловий

    Володимир Діловий дуже
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up