Кількість «прогорілих» у Хеліксі росте. Які ще фінансові піраміди працюють?

Кількість «прогорілих» у Хеліксі росте. Які ще фінансові піраміди працюють?
  • Проекти, які виплачують великі відсотки вкладникам і працюють за принципом піраміди, знайти не проблема. Інтернет рясніє хайпами.
  • Сюди вкладати гроші не менш ризиковано, ніж у компанію «Хелікс», визнану правоохоронцями фінансовою пірамідою.

 


Редакція розповідала історії кількох вінничан, які минулого року вклали різні суми в компанію "Хелікс". Хтось інвестував кілька десятків доларів, а хтось ризикнув тисячами умовних одиниць.

Є серед вінницьких вкладників і пенсіонери, і молоді бізнесмени, що розраховуючи отримати великі відсотки. Одним пощастило підзаробити. А хтось урешті втратив вклад і їздив писати заяву в Тернопільському поліцію, як тільки тамтешні правоохоронці арештували власника компанії в рамках кримінального провадження.

Зараз продовжується розслідування шахрайства в особливо великих розмірах та легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом. Підозрювані – засновники компанії "Хелікс Кепітал Україна", яких спершу взяли під варту, а потім випустили під заставу. Їхнє майно арештували. Але його, як сказали у поліції, не досить, аби погасити збитки вкладників. А потерпілих у справі щодень більшає.

Відео дня

Щойно на 20minut.ua з’явилася новина про кримінальне провадження "Хеліксу", у редакцію почали телефонувати вінничани й розказували про свої втрати в цій компанії. Разом з тим, надходила інформація про інші інвестиційні компанії, які обіцяють великі відсотки за вкладами. Люди запитували, чи це не піраміди.

Як прокоментував редакції експерт з фінансових питань, адвокат Олександр Білошкурський, у компаніях на кшталт "Хеліксу" кожен вкладник має надурити наступного.

– Це шахрайство чистої води, - каже Олександр Білошкурський. - Класична піраміда за мережевим принципом. Гроші не інвестуються в реальний сектор економіки, а просто перерозподіляються. Кожен вкладник розуміє, що йому треба надурити (переконати) наступного, бо від цього залежить його заробіток. І далі - збільшення в геометричній прогресії...

Експерт порадив перед тим, як кудись вкладати гроші, перечитувати "Золоте теля" Ільфа і Петрова. А вкладати є куди. Інтернет рябить сайтами хайп-проектів, які можуть принести вкладникам великі відсотки або просто «з’їсти» їхні внески.

Хайп також працює, як фінансова піраміда, і вважається ризикованим видом інвестицій, який пропонує пасивний заробіток. На спеціалізованому сайті моніторингу хайпів знаходимо понад сто проектів, які діють сьогодні:
 

111 хайпів

102 із них проводять виплати

8 - під питанням (нові, на стадії очікування виплат)

1 – має статус «проблеми»

+ 10 обманщиків

 

Автори моніторингу уклали різні суми (від 30 до 300 доларів) у різноманітні інвестиційні проекти, і тепер слідкують за виплатами й постійно оновлюють дані. Якщо проект не платить – його переносять в рубрику СКАМ («обман» із англійського).

Хайп (з англійського HYIP - High Yield Investment Program) — це високодохідна інвестиційна програма, яка формує капітал з грошових вкладів звичайних інтернет-користувачів та виплачує вкладникам процент за користування їхніми грішми.


Звідки беруться відсотки?

Розповсюджена легенда: торгівля на форексі, розробки у сфері нових технологій, продаж антикваріату чи інших дорогих речей або азартні ігри. Але це тільки легенда. Традиційних хайпів майже не існує.

Більшість – це фінансові піраміди, які платять відсотки не від прибутку, а із нових вкладів. Поки існує потік нових внесків, хайп-піраміда платить вкладникам.

Коли шахрай відкриває хайп, то витрачає кошти на веб-сайт, рекламу тощо. Він розраховує отримати більше грошей, ніж витратив, і поки цього не досяг, буде платити усім вкладникам. От в цей період можна заробити на Хайпі. Одні проекти працюють менше тижня. Деякі крутять гроші кілька років.

 

Що має знати інвестор?

Не вкладайте те, що не можете дозволити собі втратити.

Не беріть в борг для вкладу.

Не женіться за великими відсотками.

Якщо маєте зайві кошти, то не вкладайте усі в один проект. Поділивши на кілька, можна зменшити ризик втрати.

Читайте форуми про Хайпи, користуйтесь інформаційними сервіси і моніторингами.


І запам’ятайте основні ознаки 100% шахрайської піраміди:

  • називають інвестування є ексклюзивною можливістю
  • переконують у гарантованості повернення інвестицій
  • обіцяють дуже високу дохідність
  • дають загальні формулювання з відмовками на "секретність" або надмірно складно чи розмито пояснюють суть роботи проекту
  • не мають реквізитів організації, повних контактних даних (адреси офісу, стаціонарних телефонів тощо)

 

Читайте також: 

У фінансовій піраміді Heliх «прогоріли» щонайменше 12 вінничан (ВІДЕО)
Вкладниця Хелікс: В руки «платиновому директору» дала півтори тисячі доларів
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня постраждали всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up