Впродовж жовтня ціна на популярні сорти хліба у Вінниці й інших населених пунктах області зросла на одну, півтори, а то і дві гривні. І, як кажуть експерти, продовжить зростати.
Зерна пшениці Вінниччина намолотила цього року достатньо, аби не голодувати і мати можливість продавати його за межі області. Втім, як пояснюють аграрії, добрий врожай не вирішальний чинник у формуванні ціни на продукт №1.
На здорожчання хліба вплинув ріст цін на зерно на світових ринках, подорожчання складових хліба, інфляція гривні, коронавірус.
За словами віце президента Всеукраїнської асоціації пекарів Юрія Дученка, до 31 грудня 2020 року ціна на найпопулярніші сорти головного продукту харчування українців може підскочити у ціні на 10-15%.
В грошовому вимірі це означає, що найдешевші сорти хліба — житній, пшеничний з борошна першого ґатунку, білий хліб вищого ґатунку, традиційний батон — стануть дорожчими на 2−3 гривні. В цілому за 10 місяців 2020 року хліб подорожчав на 7%.
— В 2020 році у Вінницькій області пшениці зібрали 49 центнерів з гектара, — торік 58 центнерів. Вплинула посуха. Такий недобір для Вінницької області не кризовий. Втім, через нього на 60% зросли закупівельні ціни на озиму пшеницю, — розповідає заступник директора Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА Валентина Кириленко. — В цілому ж пшениці на Вінниччині зібрано достатньо — 1,6 мільйона тонн, загрози продовольчій безпеці немає. 40% від цього врожаю піде на насіння, на харчові потреби, на корм худобі, а 60% продадуть за межі області. Всього зернових в поточному році очікують зібрати 4,2 мільйони тонн. Для порівняння: торік зібрали 6 мільйонів тонн.
Аналізуючи причини подорожчання хліба фахівці пояснюють, що хліб стає дорожчим і через зростання вартості пшениці, і через зростання вартості соняшника, зерна якого в цьому році Україна теж недобрала внаслідок посухи. Відтак зросла ціна на борошно і соняшникову олію — основні складові у випіканні хліба.
— Якщо порівнювати з минулим роком, то через посуху ціна на соняшник зросла на 57-58%. Цей рік для Вінницької області нетиповий, і основні сільгоспкультури втратили врожайність, — пояснює Валентина Кириленко.
Подорожчав і ще один інгредієнт випікання хліба — цукор. Його вартість підскочила на 30%. У Всеукраїнській асоціації пекарів вважають нову вартість цукру необґрунтовано високою. Асоціація зробила запит до Антимонопольного комітету з вимогою розслідувати можливу монопольну змову на цьому ринку.
На Вінниччині теж не бачать особливих причин для підняття ціни на солодку складову хліба.
— За обсягами виробництва цукру Вінниччини займає лідируючі позиції, — каже Валентина Кириленко. — Єдине, що в поточному році цукроварні області почали працювати із запізненням на два тижні через суху осінь. На сьогодні на Вінниччині працюють всі шість цукрових заводів, які планували роботу. Сировиною забезпечені. За оперативними даними виробництво цукру на Вінниччині буде на рівні минулого року, а може бути і більшим. Але очікувати зменшення цін наврядчи варто.
За словами експертів, на вартість хліба впливає і коронавірус, бо хлібопекарі змушені закладати в ціну витрати на пакування продукції і санітарні заходи.
Ще один чинник подорожчання хліба — знецінення гривні майже на 20% від початку 2020 року, зростання мінімальної заробітної плати.
Чи помітили ви подорожчання хліба?
Читайте також:
Тарифи, школа, «острівці». Що зміниться у листопаді для вінничан
У Вінниці назвали ТОП-7 боржників за опалення і гарячу воду. Де вони живуть і скільки винні?
Що очікує долар, євро та рубль на наступному тижні (2 - 9 листопада)?
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер
В Атб после 6 вечера завозят хлеб в бумажных пакетах, горячий прямо с печки, вкусный
А причина в сухому літі і коронавірусі ??? А забулися як перед тим, як писали про зникнення зерна новини на кшталт -"В миколаївському порту збільшили відвантаження зерна на 80%"...