Гроші з бюджету Вінниці дають на ліки, операції та навіть оплату комуналки

Гроші з бюджету Вінниці дають на ліки, операції та навіть оплату комуналки
Фото з архіву "20хвилин"
  • На коштовні операції та ліки люди шукають гроші через соцмережі
  • Але у Вінниці є муніципальна програма, за кошт якої можна отримати від памперсів до заміни хришталика в оці
  • Зібрали інформацію як це працює та куди звертатися

У соцмережах рясніють дописи, де просять скинутися гривнею на операцію, ліки тощо. Для прикладу, історія десятирічного Славка, якому потрібна нова нирка. А операція коштує 320 тисяч гривень. Батьки шукали ці гроші через фейсбук. 

Проте гроші на ліки та медзасоби можна отримати й за кошти міста. Для цього діє муніципальна програма «Здоров’я вінничан». Вона має багато розгалужень і вінничани можуть за кошти міського бюджету отримати дороговартісні ліки, медичні засоби (памперси, ендопротези, кришталики ока тощо).

Відео дня

А чи можуть дати грошей з бюджету на коштовні операції?

— Це забезпечується через одноразову матеріальну допомогу. Будь-який мешканець міста, що потрапив у скрутні обставини та потребує матеріальної допомоги, звертається до «Прозорого офісу», подає заяву на імʼя міського голови встановленої форми, надає необхідні документи, — розповіла заступниця директора департаменту охорони здоров’я Світлана Стефанкова. — Рішенням виконкому міської ради створена комісія по розгляду звернень громадян з питань надання матеріальної грошової допомоги мешканцям міста Вінниці, яка всебічно розглядає заяву та визначає розмір допомоги. Проект рішення виноситься на затвердження виконкому міської ради. 

Так, для прикладу, батьки малолітньої Софії Подковській отримали 150 тисяч гривень. А на лікування Дарії Мартинюк дали 200 тисяч гривень з бюджету міста.

— Крім того, мешканці міста можуть звернутися до депутата свого округу, який також може вирішити питання надання матеріальної допомоги, — додає Стефанкова.

Цим також користуються вінничани. За пропозиціями депутатів 293 городян отримали від 200 до 2000 гривень матеріальної допомоги. Загалом, 503 тисяч гривень виділили їм з бюджету Вінниці.

Крім цього, вінничани навіть платять за комуналку, користуючись фінансами міста. У рішенні міськради йдеться, що Анатолій Панченко отримав 7000 гривень, які перерахували на погашення його боргів за опалення, гарячу та холодну воду.

Читайте також: На «Доступні ліки» Вінниці дали понад 6 мільйонів. А чи доступні вони для городян?

Вакцини та ліки проти грипу зі знижкою

А ще у нашому місті діє ще одна муніципальна програма, аналогів якій в Україні поки що немає: «Стоп Грип». Вона містить три напрямки: профілактика, діагностика та лікування, за що частково сплачують з міського бюджету.

— Завдяки програмі вінничани можуть придбати вакцини за 50% від вартості. Забезпечуються вакциною безкоштовно діти з інвалідністю, діти, які позбавлені батьківського піклування.

— За другим напрямком (діагностика) вінничани пацієнтам, що мають ознаки вірусної інфекції, безкоштовно проводиться тестування на грип швидкими тест-системами. У важких випадках ускладнень грипу і ГРВІ проводиться ПЦР-діагностика, які дозволяють визначити який різновид грипу є у пацієнта.

— А за третім напрямком (лікування): пацієнти, при наявності позитивних результатів на грип, безкоштовно отримують противірусні ліки «Таміфлю», що закуповуються лікувальними закладами за кошти бюджету міста, — сказала заступниця директора департаменту охорони здоров’я Світлана Стефанкова.

Програма дала такі результати:

  • Зросла кількість осіб, що вакцинувались від грипу: у 2015 році вакцинувалось 432 людей, у 2016-2017 роках – 2743, а в сезоні 2017-2018 роках — вже 5385 людей. Як результат, реєструється менше ускладнень грипу та ГРВІ, зокрема пневмоній на фоні вірусних інфекцій.

  • Зменшився час перебування пацієнтів з грипом саме в інфекційних відділеннях лікарень. Якщо раніше хворі на грип перебували у відділенні 8-10 днів, то зараз 4-5 днів.

Корисні контакти

Депутати міської ради та їх контакти

Прозорі офіси (працюють без перерви):

Центральний

Соборна, 59

Час прийому:

Понеділок, вівторок, четвер – 09.00 - 17.00. без перерви;

середа – 09.00 - 19.00,

п`ятниця – 09.00-16.00

субота – 09.00-14.00

Вихідні – неділя, святкові та неробочі дні.

Замостя

вул. Замостянська, 7, І-й поверх

Старе місто

Адреса: Брацлавська, 85

Вишенька

Космонавтів,30

Час прийому в цих офісах:

понеділок-четвер 09.00-17.00

п’ятниця (передсвяткові дні) 09.00-16.00

вихідні дні – субота, неділя, святкові та неробочі дні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Svyatoslav Usatyuk

    Безкоштовні операції? Це про оплачений час лікарів без "додаткових" витрат?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up