Фальшиві гроші пропонують купити в Telegram. Ми дізналися, правда продають чи це шахрайство

Фальшиві гроші пропонують купити в Telegram. Ми дізналися, правда продають чи це шахрайство
  • Станеш жертвою, а не співучасником злочину, якщо купишся на рекламу. Обидві перспективи, погодьтеся, не найкращі. 
  • В стрічці новин Фейсбуку натрапили на оголошення з переадресацією на Телеграм-канал продажу фальшивих грошей.
  • Чи дійсно можна купити через месенджер підроблені гривні й валюту? В кіберполіції пояснили, чому таке не вдасться. 

Наші читачі періодично надсилають нам інформацію про продаж підроблених грошей. Цікавляться, чи правда можна придбати фальшивки, наприклад, через Телеграм-канал. А такі знайти не проблема. От тільки справа у тому, що користі від таких каналів тільки... шахраям.

Минулого року редакція дізнавалася, чому вірити у пропозиції придбати підроблені купюри не варто. Звісно, що надала отриману інформацію правоохоронцям. І ось що нам розповіли у відповідь. 

Порядним людям нічого робити на таких каналах. З цього почали своє пояснення правоохоронці, коли журналіст «20 хвилин» звернулася до них за коментарем. Розповіла, що в стрічці новин Фейсбуку «ходить» реклама з продажу фальшивих гривень і валюти. 

Відео дня

«Високоякісні фальшиві гривні, долари, євро. З водяними знаками, на HQ папір. Приймають термінали, каси», — каже сумнівного змісту оголошення, проілюстроване 500-гривневою купюрою, на якій просвічуються елементи захисту.

Рекламний пост в Фейсбуці (адресу каналу навмисно обрізали)

Це оголошення переадресовує користувача соцмережі у Телеграм-канал. І там вже заходимо прайс пропозицій.

В ньому написано, що за тисячу гривень нібито можна отримати втричі більшу суму фальшивих грошей у вітчизняній валюті. Або за 100 доларів — нібито купити 300 несправжніх «баксів». Переслати обіцяють фальшивки поштою. І пишуть, що такими пробними пропозиціями можна скористатися лише раз. 

В Телеграмі пост з розцінками — закріплений зверху. Під ним бачимо оголошення про роботу закладчиком і розуміємо, що ця афера для вінничан не доступна. В переліку міст, де працює схема, Вінницю не написали. 

Чи знають наші правоохоронці про таку схему ймовірного шахрайства, чи це, може, дійсно канал фальшивомонетників? 

У відділі комунікацій поліцейського главку 20minut.ua сказали: це схема обману, на якій заробляє тільки один — людина, що створила канал в Телеграмі. 

Про шахрайську схему з продажу неіснуючих фальшивих грошей більше розповів начальник вінницького відділу кіберполіції Олександр Ульяненков. За його словами, наприкінці позаминулого року його підлеглі припинили діяльність аналогічного каналу, який вів мешканець Вінниці. Проводили контрольні закупки і з’ясували, що фальшивок в продавця немає. Діяльність афериста зупинили — спрацювали на упередження. Тож вінницький канал вже не працює. 

Але працюють інші, судячи зі знайденого нами оголошення. Тому в поліції попереджають, що злодії, які наважаться на купівлю підроблених грошей, залишаться в дурнях. Фальшивок в продавців немає, їхня мета — «розвести» на гроші людей, які купляться на пропозицію в месенджері. 

Але все ж, якщо раптом до рук вам потрапить фальшивка, то що з нею пробити?

  • У разі сумнівів щодо справжності та платіжності банкнот гривні, треба звертатися до банків для проведення досліджень. Банки, в свою чергу, передають ці банкноти для дослідження НБУ. Ця процедура безкоштовнв. За її результатами, клієнтам відшкодовують відповідну суму грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми та платіжними. Підроблені банкноти вилучаються без відшкодування їх вартості.
  • Про всі факти вилучення з грошового обігу підроблених банкнот НБУ повідомляє поліцію за встановленою формою. Підробки в установленому порядку передаються працівникам поліції, де проводиться подальше розслідування щодо причетності тих чи інших громадян до фальшування грошей.

Чи розпізнає несправжню купюру термінал?

  • Усі банкомати та термінали з функцією приймання/видачі банкнот оснащуються виробниками цього обладнання відповідними датчиками. Вони налаштовуються на ідентифікацію захисних ознак банкнот. За умови здійснення відповідного налаштування, ризику приймання фальшивих банкнот терміналом — не існує.
  • Загалом підробки гарантовано визначаються під час приймання та оброблення готівки в банківській системі, у тому числі терміналами самообслуговування.

Більше про те, як відрізнити підроблену купюру від справжньої банкноти, читайте у статті Як розпізнати фальшиві гроші та що з ними робити?

Опитування

Чи траплялися вам фальшиві купюри?


 

Читайте також:

Не передзвонюйте на невідомі номери і заведіть «фінансову» SIM-ку. Правила захисту даних

Квартирники не відпочивають на свята. Чи можна вберегти свій дім від злодія?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up