«Доступне житло» знову діє. Як це працює та куди звертатися

«Доступне житло» знову діє. Як це працює та куди звертатися
  • Програма «Доступне житло» знову почала працювати.
  • За нею можна придбати квартиру з 30% відшкодуванням від держави. Тоді як переселенці та АТОвці заплатять тільки половину від вартості житла.
  • У Вінниці почали приймати заявки на участь у програмі. Але тут є свої нюанси

Від 28 листопада всі регіональні управління починають прийом документів від охочих. До цього програма фактично не працювала два роки, через відсутність фінансування.

Якщо коротко, програма передбачає відшкодування третини вартості житла людям, які потребують покращення житлових умов. І половину ціни – учасникам АТО і переселенцям. Але іншу частину від суми люди мають сплатити одразу.

У Вінниці наразі приймають документи. Під офісом регіонального управління «Держмолоджитла» збираються люди. І як вони розповіли, частіше приходять за консультацією або вирішити якісь інші питання.

Відео дня

— Щоденно здійснюється прийом документів та консультування. Станом на минулу п'ятницю вже є повних 22 пакети документів. А за консультацією звернулися набагато більше, - каже директор вінницького регіонального управління «Держмолодьжитла» Руслан Мельник

Хто може взяти участь

На сайті фонду «Держмолодьжитло» розписано покрокову інструкцію, хто та як може взяти участь у програмі. Повністю вона є за посиланням. Публікуємо скорочену версію.

Перший крок — треба перевірити, чи маєте право на участь. Скористатися програмою можуть ті, хто перебуває на обліку в черзі на поліпшення житла; у яких немає у власності житла (без врахування нерухомості на тимчасово окупованих територіях). А ще ті люди, які мають у власності житло не більше 13,65 квадратних метра.

При цьому, сукупний щомісячний дохід сім’ї має бути не більше 5-кратного розміру середньомісячної зарплати із розрахунку на одну особу.

Для Вінницької області — цей показник є 31 645 грн (станом на вересень - авт.). Як пояснив директор вінницького управління Руслан Мельник, якщо люди заробляють більше цієї суми, то не можуть взяти участь у програмі.

— Програма розрахована на те, щоб надати державну підтримку тим людям, які її потребують. А не ті, хто має високий дохід та може самостійно забезпечити себе житлом, — сказав Мельник.

Другий крок — визначаємо розмір державної підтримки. Вона є такою: третину від вартості житла компенсує держава тим людям, які потребують поліпшення житлових умов. А половину — учасникам і ветеранам АТО та переселенцям. За словами пана Руслана, це не є кредитом.

— Програма не передбачає надання кредиту, це є безповоротна державна допомога. Її перераховують одразу, після початку дії договору. Також одразу людина має відрахувати свою частку — 50 або 70% від суми за житло. Чи використає свої заощадження або візьме кредит в банку, на це програма не має обмежень, — пояснив Руслан Мельник.

Розмір держдопомоги розраховуються з урахуванням: площі — 21 квадратний метр загальної площі квартири на одну особу, плюс 10,5 квадратних метра на сім’ю. А ще вона повинна бути не більше граничної вартості квадратного метра житла. Гранична вартість «метра» у Вінницькій області зараз становить 15 574 гривень.

Можна подати документи

Третій крок — подаємо документи до представництва “Держмолодьжитла” у регіоні. Посилання на перелік документів для кожної категорії людей є в інфографіці.

У Вінниці документи приймають в приміщенні на Хмельницькому шосе, 7 («Книжка» - авт.), на сьомому поверсі, 723 кабінет. Телефони для зв’язку: (0432)66-03-41.

Останній крок — обрати житло та укласти договори

Квартиру можна буде обрати з Переліку об’єктів житлового будівництва, визначеного  Міжвідомчою комісією Мінрегіону. У регіональному представництві «Держмолодьжитла» пояснили, що зараз перелік об’єктів житла для участі поки що не визначили.

— У нас вже є три заявки від забудовників, з яких один об'єкт пройшов перевірку міжвідомчою комісією Мінрегіону. Коли побачимо затверджені об'єкти, то обов'язково розмістимо їх на своєму порталі. Власне кажучи, це буде житлова забудова, яка готова мінімум на 50% і більше. Такі є умови програми «Доступне житло», — сказав директор регіонального відділення Руслан Мельник.

Але вже можна подати перелік документів та укласти договір про обслуговування коштів для доступного житла. За ним надається державна допомога на купівлю житла. Пізніше, коли буде перелік об’єктів, можна буде укласти договір із забудовником.

Дешеве житло від міста

А ще є місцевий вид державної програми — «Муніципальне житло». Щоправда, тут не буде компенсації від вартості квартири. Але ціна за квадратний метр — менше ринкової й становить 9800 гривень.

Участь у програмі можуть взяти робітники державних та бюджетних установ, комунальних підприємств, ветерани праці, люди з інвалідністю, ветерани праці, молоді сім’ї та молоді громадяни віком до 35 років, учасники та ветерани АТО, переселенці та інші люди, що не відносяться до цих категорій. Одна з головних умов для участі — людина має сплатити від 30% за нерухомість одразу.

Житло, в яке можна заселитися за програмою, обирає міськрада. А поверх і номер квартири — методом жеребкування. Нещодавно розподілили 45 квартир в будинку, який зводять на вулиці Петра Запорожця.

Враження від муніципальних будинків на Чехова:

Про «Муніципальне житло» та хто може взяти участь детально розписували в тексті: “Квартири за півціни. Де купити дешеве та пристойне житло?”.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна")
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up