«Дорого, а що ж робити». Перевірили скільки коштує кілограм сала на вінницьких ринках

«Дорого, а що ж робити». Перевірили скільки коштує кілограм сала на вінницьких ринках
  • В Україні останні кілька днів активно обговорюють ціну на сало. Зросла вартість на цей популярний продукт і у Вінниці.
  • Минулого тижня ми перевірили, скільки коштує сало на «Урожаї», а тепер завітали на Центральний ринок і у м’ясний павільйон на Євгена Пікуса.
  • То скільки ж тепер доведеться платити й де сало дешевше?

«Ціна б’є рекорди», «перетворилось на делікатес», «вартість зашкалює»... Так останнім часом всеукраїнські ЗМІ та експерти говорять про один із найпопулярніших вітчизняних продуктів — сало. 

Воно відчутно зросло в ціні, а це своєю чергою викликало хвилю обурення. «Та не будуть люди купувати сало за такі гроші», «кошмар», «бенкет під час чуми», — коментують подібні новини городяни.

Зазначимо, що за даними Мінфіну, індекс споживчих цін на сало в Україні у листопаді 2021 склав 107,25%. У порівнянні з попереднім місяцем середні ціни зросли на 7,25%. У Києві, до слова, на Житньому ринку деякі продавці за кілограм сала просять а ж 500 гривень. 

Відео дня
Зображення: index.minfin.com.ua

Що стосується Вінниччини, то у жовтні ціни на харчові продукти та безалкогольні напої зросли на 0,8%. На 3,9–1,5% зросли ціни на гречані крупи, борошно, м’ясо птиці, риба та продукти з риби, масло, молоко, хліб і хлібопродукти, а також на м’ясо та м’ясопродукти. Таку інформацію опублікувало Головне управління статистики у Вінницькій області.

Аби перевірити, як саме змінилась вартість сала у Вінниці, ми обійшли кілька міських ринків. 

Ринок «Урожай» 

У четвер, 18 листопада, нагадаємо, журналісти 20minut.ua перевірили ціни на ринку «Урожай». Там за кілограм сала просили від 130 до 200 гривень.

«За 200 гривень можна було купити гарну частинку яловичини. Ціна м'яса свинини не змінилася — за кілограм треба заплатити 120-180 гривень, — писали ми раніше. — Вартість залежить від того, яку саме частину туші вибираєте для покупки. Найдорожче коштує та частина, яку називають вирізкою».

Центральний ринок

У м’ясний павільйон Центрального ринку ми прийшли вранці у вівторок, 23 листопада. Тут, на наш погляд, вибір сала найбільший. 

Покупців теж вистачає, проте більшість, схоже, прийшли поки тільки «на розвідку»: переходять від продавця до продавця, цікавляться ціною, знімають пробу…

— Ціни зовсім різні. Дивіться, є 150, а є по 100, — демонструє товар одна з продавчинь. — Ціна залежить і від частинки, і від м’якості… Ви ж розумієте.

Йдемо далі між рядами й продовжуємо цікавитись вартістю кілограма сала. Найчастіше у відповідь чуємо чотири варіанти: 100 гривень, 120 гривень, 130 гривень і 150 гривень.

— Якщо шукаєте дешевше, то в мене є і за 80 гривень, — говорить інший продавець, і після секундної паузи додає. — І за 180 теж є. Вибирайте, пробуйте, думайте.

Власне 180 гривень за кілограм сала — це найвища ціна, яку нам вдалось тут знайти. Таку цифру назвали більше ніж п'ять продавців.

— Я звикла, що завжди м’ясо було дорожчим за сало. А коли вони фактично зрівнюються у ціні — то це вже не нормально. Для сала — це дорого, — переконана вінничанка Олена, з якою ми встигаємо перекинутись кількома слова у невеликій черзі. — На базарах я буваю, зрозуміло, не кожен день, але все одно слідкую і запам’ятовую, скільки що коштує. Якщо, наприклад, сьогодні сало по 40 гривень, а завтра подорожчало до 60-ти, то це ще можна якось зрозуміти, це нормально у наших реаліях. Але коли треба платити у два-три рази більше… Одним словом, я відверто в шоці…

У цей момент якраз підходить черга Олени. Жінка куштує маленький шматочок, задоволено киває і просить зважити їй шмат за 160 гривень.

— Смачне, м’яке, — пояснює вона свій вибір. — Дорого, але що робити — треба брати. Чула в інших містах ще дорожче, хто знає, може й в нас ще піднімуть.

Отож, за кілограм сала на Центральному ринку можна «викласти» від 80 й до 180 гривень. При цьому м’ясо коштує у межах 100-120 гривень за кілограм. 

Ринок на Євгена Пікуса

Ми перевірили скільки коштує сало й у м’ясному павільйоні, що на Євгена Пікуса (колишня вулиця Папаніна).

Тут вибір дещо менший ніж на Центральному, але покупців все ж вистачає.

— Яке вам сало потрібно? Є по 120, є по 130, є по 140, — перераховує продавчиня.

Її  «сусідка» по прилавку ствердно хитає головою, мовляв, у мене ціни такі ж.

За кілька кроків бачимо сало по 100 гривень за кілограм і знову по 120 — це найпоширеніший «прайс».

— Я вже був тут, потім пішов по магазинах, зрівняв ціни й повернувся, — зізнається один із покупців. — Мені важко сказати, як сильно змінилась ціна. Я вже давно не купував, то й забув. А тут йдуть свята — треба затоварюватись. 

Отож вранці 23 листопада купити сало у м’ясному павільйоні можна було від 100 до 140 гривень. Що стосується м’яса, то на тут воно в середньому обійдеться у 115 гривень за кіло.

Привокзальний ринок

У вівторок вранці ми також приїхали на Привокзальний ринок. Правда, сала там не знайшли. Ймовірно, справа у досить ранній годині. 

Натомість побачили інші продукти зі свинини. Їхню вартість ми не порівнюймо з відповідниками на Центральному ринку й ринку на Євгена Пікуса, але для загального розуміння ситуації зазначимо.

Так, на Привокзальному ми знайшли кількох продавчинь, які торгували:

  • свиними ребрами — 33 гривні за кілограм; 53 гривні за кілограм;
  • свине серце — 55 гривень за кілограм;
  • свині легені — 30 гривень за кілограм.

 

Читайте також:

Видатні лікарі, смертельні епідемії, цікаві медзаклади. Тест про минуле й сучасне вінницької медицини

Літальні апарати, ядерні реактори чи ліки? Які товари й звідки імпортують на Вінниччину

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (35)
  • Дима Павлишин

    Годую двоє свиней .Не впевнений,що кили здам - то відібю гроші за зерно.Подивіться,скільки зараз коштує тонна зерна
  • Влад Зорін

    Перестати масово купляти продукт і його ціна зразу зменбшиться адже на ринках торгують бариги перекупи а в них один принцип надурити та кармани набити.
  • Свирид Голохвастов

    Думаю як же ж мені повезло що взагалі сала не їв і не їм.)
  • Вася Шевчук

    За такі ціни хай самі жруть

keyboard_arrow_up