До десяти тисяч на місяць: ТОП-5 ідей, як влітку можна підзаробити підліткам

До десяти тисяч на місяць: ТОП-5 ідей, як влітку можна підзаробити підліткам
фото ілюстративне
  • Промоутер, офіціант, прибиральник або розклеювач оголошень, — скільки за таку роботу може отримувати підліток і чи складно неповнолітньому знайти підробіток? 
  • Розповідаємо про пошук роботи підлітками та те, що про це каже законодавство. 

До початку навчання ще вдосталь часу, і для багатьох підлітків літо стає нагодою спробувати знайти свою першу роботу. Чи готовий до напливу юних робітників ринок праці? Не надто. Зокрема через те, що офіційно оформляти неповнолітніх складніше, ніж повнолітніх. Тож зазвичай підлітки обирають фріланс, неофіційну фізичну працю і підробітки з допомогою батьків чи родичів. 

У 2019-му МакДональдз в Україні в партнерстві з онлайн-платформою OLX Робота провели спільне дослідження, у якому запитали українців про їхній перший досвід роботи. Результати опитування показали, що 65% українців починають працювати в студентському віці: третина опитаних — в 17-18 років, а близько чверті ще раніше — до 17 років. 

З якого віку можна починати працювати?

Згідно зі статті 188 КЗпП приймати на роботу можна осіб, які досягли 16 років. 

Відео дня

Але також прийняти на роботу можна й молодшого підлітка, проте у такому разі додатково слід отримати від одного з батьків письмову згоду на це. 

Роботодавець має право приймати на роботу осіб з 14 років, але за дотримання таких умов: 

  • неповнолітній є учнем загальноосвітньої школи, професійно-технічного або середньо-спеціального навчального закладу;
  • дитина виконуватиме не складну роботу, що не завдає шкоди її здоров’ю і не змінюватиме нормальний процес навчання; 
  • роботодавець має отримати згоду одного з батьків або особи, яка їх замінює.

У статті 51 також читаємо про скорочення робочого часу для неповнолітніх. 

Цитуємо: «Для працівників віком від 16 до 18 років — 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) — 24 години на тиждень».

Також згідно з цим Законом, особам віком до вісімнадцяти років заміна всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається.

Популярні вакансії й скільки за них платять? 

Ми пошукали оголошення про роботу для підлітків на сайтах оголошень OLX, Work.ua, Rabota.ua та подивилися оголошення, які розклеєні на зупинках. У цих оголошеннях, до слова, не знайшлося багато пропозицій для підлітків. Найчастіше там можна знайти інформацію про роботу закордоном та кредити. 

Тож, ми відібрали ТОП-5 найпопулярніших вакансій для підробітку підлітку. Це ті пропозиції, які зустрічаються найчастіше і де з більшою охотою приймають неповнолітніх на роботу. 

Промоутер

Ми зателефонували у кілька актуальних вакансій. Ніхто з роботодавців не запитав, чи повнолітні ми. Однак, коли наприкінці розмови ми уточнювали, що, начебто, нам 16 років, то умови роботи не змінювали. 

Які навички потрібні: комунікабельність, стресостійкість, відповідальність, знання того, що рекламується. 

Заробіток: від 40 до 80 гривень за годину.

Офіціант

Тут ситуація з пошуком роботи для підлітків складніша, хоч і вакансій дуже багато. Але у багатьох з них одразу зазначають, що їм потрібні повнолітні працівники. Є кілька вакансій, де нам сказали, що можуть прийняти неповнолітнього на неповний робочий день, якщо добре пройде співбесіда. Щоправда, там, де приймають на роботу підлітків, зарплати нижчі.  

Які навички потрібні: комунікабельність, ввічливість, відповідальність, стресостійкість. 

Заробіток: 6-8 тисяч в місяць. 

via GIPHY

Кур'єр 

У великих компаніях доставки, на кшталт Glovo, працівників приймають лише з 18 років. Проте є кілька актуальних вакансій, де на вік не так зважають.  

Які навички потрібні: активність, комунікабельність. 

Заробіток: 7-10 тисяч в місяць.

Оператор call-центру

Здебільшого це дистанційна робота, що доволі зручно. У більшості оголошень на ці вакансії зазначають, що готові взяти студента, людину без досвіду та освіти, а під час розмови телефоном — не уточнюють вік. Пропозицій є вдосталь. 

Навички: комунікабельність на високому рівні, не боятися відмов, стресостійкість, наполегливість та вміння переконувати. 

Заробіток: 3-9 тисяч у місяць. 

via GIPHY

Робота в інтернеті

Це може бути: написання відгуків та коментарів, рерайтинг, інтернет-продаж, проходження опитувань та чимало іншого. 

Щоправда, потрібно бути обережним з пошуком такої роботи, адже є чимало шахраїв, які можуть згодом не виплатити заробітну плату. Вакансій є вдосталь, зараз робота в інтернеті продовжує бути особливо популярною.

Якщо підліток грамотно пише, то може спробувати себе у рерайтингу чи копірайтингу. Якщо вміє обробляти фото, то й такі вакансії є. Якщо навчився створювати сайти, то ринок фрілансу частіше не зважає на вік працівників. 

Які навички потрібні: тут все залежить від конкретного виду діяльності. 

Читайте також: 

Сурикати, зелені мавпочки й валабі. Хто ще зараз мешкає у вінницькому зоодворику? 

Чи варто навчатись під час канікул? Якщо варто, то чому? Відповідають вінницькі літні табори

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олександра Розстальна

    А ви не можете дати силки на сайти роботи, бо складно знайти
  • Оксана Кужель-Череп

    Оце насмішили...до десяти тисяч??????
  • Valerii Rudkov

    Скоро на плантациях легализированой марихуаны будут все підзаробляти

keyboard_arrow_up