Борщовий набір-2022: скільки на ринку коштують овочі для страви з нового урожаю

Борщовий набір-2022: скільки на ринку коштують овочі для страви з нового урожаю
  • Після збору осіннього врожаю аналізуємо його вартість. Для цього обрали складові, що входять у борщовий набір. Вибирали за середнім цінником на ринках Вінниці.

В цьому році вартість деяких овочів збільшилась в 2,5 рази, але, незважаючи на військові дії в країні, дефіциту агрокультур не спостерігалось. Дізнались, скільки коштуватиме набір з нового врожаю для українського борщу — страви, яку внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. 

Ціни на овочі

Картопля. Зараз ціна на картоплю не є найнижчою за останні роки, а в долларах через девальвацію гривні вона найнижча за останні чотири сезони. Станом на початок жовтня ціна на картоплю в середньому складає 7 грн/кг. 

Капуста.Станом на початок жовтня середня вартість капусти становить, приблизно 15 грн/кг. Така ситуація з капустою спричинена масовим поширенням захворювань і приморозкам в певних регіонах, які вдарили по українському врожаю. 

Відео дня

Цибуля. Ціна на цибулю була стабільною за рахунок імпорту, але наприкінці сезону піднялась. Головна причина – втрата площ та сховищ для зберігання цибулі в Херсонській області та частині Запорізькій. В інших областях помічено зниження якості продукції. Станом на початок жовтня ціна на цибулю складала 25 грн/кг.

Морква та буряк. Вартість буряка зростала з лютого по червень. На початок жовтня її ціна складала 10 грн /кг. Така ж ситуація з морквою, яка на початок жовтня коштувала 20 грн / кг. Врожай буряку та моркви буде залежати від погодних умов. Проте головним чинником все ж таки є зменшення посівних площ. Наприклад, зараз ціна на моркву вдвічі вища за столовий буряк через те, що виробництво буряків здебільшого в західних областях.

Вартість борщу

Орієнтуємось на три літри українського борщу, що цілком дозволить нагодувати сімю. Для цього потрібно:

  • півкілограмову капустину —10 грн;
  • два невеликі буряки —10 грн;
  • чотири чималих картоплини — 4 грн;
  • велика морквина — 5 грн;
  • цибулина — майже 5 грн;
  •  помідори (у межах 300 г) — 20 грн.

Тільки на овочі витратили 55 гривні. Додаємо до попередніх витрат пів кілограма свинини (90 грн) — й середня вартість базового борщового набору в середньому становить 145 гривень. В травні 2022 року він коштував 86 гривень.

Овочі подорожчають?

В Україні подорожчає борщовий набір — ціни на продукти для споживачів зростуть на 10%. Подорожчання очікується вже до кінця цього року, зокрема й за рахунок підвищення вартості ріпчастої цибулі, — говорять фахівці.

— Буряк, морква, капуста, цибуля однозначно будуть серйозно рости в ціні, тому борщовий набір здорожчає. Вже на сьогодні по відношенню до минулого року він подорожчав в два рази. Якщо продовольча корзина за рік виросла на 30%, то овочі в два рази. І до кінця цього року вона подорожчає ще на 10%, — зазначає в коментарі економіст Микола Вихристюк.

Експерт також прогнозує, що найближчим часом стрімко подорожчає цибуля, врожаю якої також було небагато. Таким чином, вже у кінці листопада — на початку грудня 2022 року борщовий набір також підскочить у ціні на 10%. Адже, за словами Миколи Вихристюка, навіть при тому, що зменшилася кількість населення України, суттєво скоротилося надходження овочів з Херсонщини та Запорізької області. Окупація деяких українських областей стала важким ударом по сектору АПК.

 

Читайте також:

Ціни на яйця зростають. Скільки коштують зараз, чому та що буде з вартістю далі?

Скільки коштують павербанки та генератори у Вінниці?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Читач96

    чотири чималих картоплини — 4 грн. Де такі ціни? Якщо вони правда "чималі", то важать принаймні кіло. Картоплю по 4 в роздріб або навіть сітку можна купить хіба що дрібну
  • Александр Белинский

    Цена, по нынешним меркам, совсем не высокая, если учесть все затраты на выращивание всех этих овощей
  • Alexey Nagornyak

    Зачем обманывать людей. Где в начале октября видели свеклу по 20грн, картофель по 7, лук по 25. Сходите на рынок и посмотрите, а потом пишите.

    Natasha Makarova reply Alexey Nagornyak

    Alexey Nagornyak так остальное так и стоило. Я только дополнила картину - сетками картошка действительно по 7

    Alexey Nagornyak reply Alexey Nagornyak

    Natasha Makarova я  о капусте не говорил. Если вы читали комментарии

    Natasha Makarova reply Alexey Nagornyak

    Alexey Nagornyak на привокзальном. Могу подтвердить - была на прошлой неделе. И капуста по 12 (10 если опт)

keyboard_arrow_up