У скільки вінничанам обійдеться зварити каструлю борщу? Ми порахували

У скільки вінничанам обійдеться зварити каструлю борщу? Ми порахували
  • Експерти говорять, що лише за півтора місяця війни вартість борщу в Україні зросла на 13%.
  • Порахували, скільки у Вінниці нині коштує зварити борщу до столу.

Про те, що вартість борщу під час війни подорожчала зазначають експерти офісу ефективного регулювання BRDO. Вони під час підрахунку індексу використовували офіційні дані Мінфіну щодо середньомісячних цін на продукти. 

Рахували такі продукти: свинину (400 грамів), капуста (500 грамів), картопля (500 грамів), морква (150 грамів), буряк (400 грамів), сметана (100 грамів). Загалом у них вийшло — 92,49 гривні за порцію борщу на чотирьох осіб, приготовану за традиційним рецептом. Це дані станом на 15 квітня 2022 року. 

«У порівнянні з 1 березня 2022 року — 81,84 грн – ціна зросла на 13,02%. Всі інгредієнти борщу, окрім білокачанної капусти, подорожчали різною мірою: від незначних 3% до істотного 21%. Найбільше зросла ціна м’яса», — йдеться у дослідженні. 

Відео дня

Для того, щоб порахували індекс борщового набору безпосередньо у Вінниці, ми пішли на Центральний та Привокзальний ринки, і завітали у кілька магазинів. Шукали ті ж продукти, що й експерти BRDO, і додатково цибулю.

На Центральному ринку ми придивилися до свинини в м'ясному павільйоні. Там ціни від продавця до продавця не особливо різняться. За кілограм свинини просять 130-140 гривень. Нам в борщ знадобиться 400 грамів, тож це обійдеться у 52 гривні. 

У магазині за свинину доведеться заплатити дорожче, в середньому 160 гривень за шию, тобто 64 на одну каструлю борщу.

Далі — шукали овочі на Привокзальному ринку. Ціни на «молоді» овочі кусаються. Картопля, до прикладу, коштує 60-70 гривень за кілограм. На щастя, в борщ нам потрібні торішні. 

Ось, скільки вони коштують:

Найважче було знайти буряк. Навіть, той, що знайшли, виглядає не надто поважно. 

У магазинах ціни на овочі не істотно відрізняються від того, що ми бачили на ринку:

Додатково до борщу дехто додає томатну пасту, яка в середньому коштує 10 гривень за тюбик в 70 грамів. А вже готову страву заправляють сметаною. Вона коштує в середньому 30-35 гривень за 400 грамів. 

Отож, наш «ринковий» борщ обійшовся у 86 гривень без сметани, і з останньою — 94 гривні. А, якщо купувати продукти в магазинах, то коштуватиме в середньому 99 гривень. 

Що буде далі?

На думку головного економіста BRDO Юлії Корнєєвої, ринок насичений продукцією, яку виробники зараз не зможуть експортувати, що у короткостроковому періоді позитивно впливатиме на цінову динаміку. 

Аналітикиня Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин прокоментували з цього приводу виданню «Фокус», що подальша динаміка цін на овочі залежатиме від співвідношення попиту та пропозиції.

«Якщо погодні умови дозволять отримати гарний урожай овочів, значного зростання цін не буде. Виїзд за кордон через військові дії великої кількості українців знижує попит. І навіть при обмеженій пропозиції ціни не будуть стрімко зростати через зниження купівельної спроможності українців під час і одразу після закінчення війни», — читаємо у публікації.

Читайте також:

Де збирають або пропонують допомогу? Перевірені оголошення про воєнні потреби Вінниці

«Своїм маленьким військом працюємо на перемогу». У Вінниці діє цех, де шиють плитоноски для бронежилетів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Alla Grechanovska

    Дешевий борщ вміє варити мосійчучка.
  • Светлана Лещук

    Алкоголь і цигарки девеші ,а борщ дорогий)
  • Николай Мисюра

    А зарплати врізали майже всім в приватному секторі! Хоча і знизили податки і вони ціни підняли на продукцію. Капуста по 55грн кг, олія 80-90грн морква30 буряк так само томатна паста теж подорощала, от і виходить грошей нуль і варити борщ немає з чого.

    Читач12 reply Николай Мисюра

    Зараз ціни потроху нормалізуються, але не всі. По супермаркетах перевіряю їх тут: https://supermarkets.com.ua/

    Ще й наявність по крамницям можна переглянути на мапі.

  • Саша Чистова

    І до чого ця стаття . Дорогий борщ , варіть суп .  Хіба сьогодні  про це думається  коли війна .

keyboard_arrow_up